Ge chefer förutsättningar att klara sina jobb

Det som händer i region Norrbotten speglar chefernas bristande förutsättningar att leverera på politikens målsättningar, skriver Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna, och Eva-Marie Fellermark, ordförande för facket Ledarna inom region Norrbotten.

Debatt2022-04-15 07:19
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är nu mitt uppe i ett valår. De politiska partierna ställer ut löften om att utveckla välfärden, skolan och andra viktiga offentliga verksamheter. Det är bra. Men de som ska omsätta löftena i praktisk handling är cheferna. Allt för sällan talas det om chefernas bristande förutsättningar att leverera på politikens målsättningar. Det kan vi se tydligt i det som just nu utspelar sig i region Norrbotten.

Under den senaste tiden har det kommit flera larmrapporter från regionen. Bara det senaste halvåret har tre chefer beslutat sig för att lämna sina tjänster. Det som saknas är helt enkelt rätt förutsättningar och villkor för att kunna vara en bra chef. Våra medlemmar funderar på om de verkligen orkar vara kvar så som det ser ut. Regionen kommer även att få svårt att attrahera och rekrytera nya chefer till regionen med de förutsättningar som nu råder.

Vår gemensamma välfärd förtjänar bättre. Den kräver att politikerna verkligen prioriterar chefers arbetsmiljö och organisatoriska förutsättningar. Utan det kommer målsättningarna inte att nås.

Därför har vi på Ledarna några råd till de alla de politiker som lovar att utveckla och förbättra offentlig verksamhet:

• Granska organisationen och de förutsättningar som cheferna arbetar under. Det måste vara möjligt att vara en bra chef som håller över tid. 

• Synliggör chefers arbetsmiljö. Arbetsgivare har skyldighet att förebygga ohälsosam arbetsbelastning också för chefer. 

• Se över chefsuppdragens innehåll och avlasta chefer de uppgifter som inte hör till chefsuppdraget. 

• Ge chefer tillgång till anpassade stödfunktioner. I slimmade organisationer har många chefer fått ett alltför tungt administrativt ansvar. 

• Minska antalet medarbetare i orimligt stora medarbetargrupper och anpassa antalet till vad verksamheten kräver och är lämpad för.

• Se över processer och strukturer så att chefsuppdragen upplevs möjliga att hantera. 

• Se till att chefer, oavsett nivå, har tillgång till beslutsfattare på nästa nivå för dialog och informationsutbyte.