Sverige är en utvecklad välfärdsstat och en stark demokrati. Vi har entreprenörskap och sociala reformer att tacka för en enastående och kollektiv klassresa som tagit oss från ett fattigt land i norr till ett välfärdsland och en stabil demokrati.
Sveriges utveckling och framgång är starkt sammankopplad med satsningar på skolan och utbildningsväsende, från införandet av allmän folkskola, en obligatorisk nioårig grundläggande skolgång och möjlighet för alla att utbilda sig på ett av landets lärosäten, oavsett föräldrars ekonomiska situation.
Alla vill inte bli akademiker. Sverige behöver även de som vill utföra mer praktisk orienterade yrken, men det ska vara individens val och inte föräldrarnas ekonomiska förutsättningar eller vilken skola man hamnade i som avgör. Så hur ser det ut i Sverige idag?
Av de 121 000 elever i Sverige som gick ut grundskolan 2023 nådde 26 procent inte kunskapsmålen i ett eller flera ämnen och saknade därmed fullständiga betyg från grundskolan. Nära 15 procent, 17 900 elever, hade underkänt i något av kärnämnena (svenska, engelska och matematik) och saknar därmed gymnasiebehörighet. Pisa 2022 visar att 24 procent av de deltagande eleverna i årskurs 9 befinner sig på de två lägsta nivåerna av läsförståelse – motsvarande det som kallas funktionell analfabetism.
Berättarministeriet har sammanställt SCB-statisk i en Skolkarta som tydligt visar att skolorna med störst utmaningar – högt socioekonomiskt index och låg andel elever som går ut årskurs 9 med gymnasiebehörighet – främst finns i storstadsregioner och i glesbygden.
Glesbygdsskolorna är extra utsatta då de saknar en infrastruktur av samhällsinstitutioner som lärosäten, kulturinstitutioner och civilsektor. Den politiska makten, kultureliten, kapitalet och större delen av landets population lever i städer och kan därför inte identifiera sig med alarmerande nyheter om läget i glesbygden som förvärras varje år. Detta är en politisk tickande bomb.
Den samlade vetenskapen är tydlig – en bra skolgång är en av de viktigaste skyddsfaktorerna för att förebygga psykisk och fysisk ohälsa, kriminalitet, missbruk och utanförskap.
Samhället är inte bara staten. Det finns ett behov av samverkan mellan det offentliga, civilsamhället, akademin och näringslivet för att lösa komplexa samhällsutmaningar.
Den idéburna sektorn bär på innovation, nära relationer till, spetskompetens om och erfarenheter från målgrupperna liksom värderingar som är grunden för ett fungerande välfärdssamhälle. Berättarministeriet kommer därför att etablera verksamhet i Norrbotten för att stötta lärare och skolledare som i dag för en outtröttlig kamp för att ge sina elever samma möjligheter som finns i resten av landet.
Det talas och skrivs mycket om nyindustrialiseringen i norr och hur det kommer att öka möjligheterna för hela Sverige att leva. Men de arbetsföra vuxna personer som ska utföra de uppgifter som krävs för att industrin ska växa behöver en stabil, fungerande välfärd.
Vi utmanar fler idéburna aktörer men också näringslivet att ställa sig frågan: vad kan vi göra för skolan och därmed för Sveriges framtid?
Grunden är läs- och skrivkunskaperna. Lyckas vi säkerställa en hög och likvärdig nivå av utbildning i hela landet löser vi inte bara ett, utan flera problem.
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) och skolminister Lotta Edholm (L) samlar nu ett råd för att bidra till att förverkliga regeringens mål: att hela Sverige ska vara ett läsande land. Rådets samlar representanter för civilsamhället, akademin och näringslivet som genom att mobilisera egna resurser, strukturer och nätverk kan genomföra aktiviteter och insatser som främjar läsande och skrivande i hela befolkningen. Rådet ska även utbyta kunskap och erfarenheter om läsfrämjande som stöd till regeringens arbete.
Rådet är tänkt att sammanträda cirka två gånger per år och löpa mandatperioden ut. Det första mötet ägde rum 12 mars och vi ser framemot att sätta igång detta viktiga arbete att främja läs- och skrivförmågan i Sverige.
Berättarministeriet har under flera år drivit en framgångsrik verksamhet i utanförskapsområden i anslutning till våra storstäder. Nu satsar vi på glesbygden i norr. Med start den 29 oktober kommer flera seminarier och utbildningsinsatser för lärare i skolor i Norrbotten att arrangeras i regi av Berättarministeriet.