Till hösten lämnar Sveriges bästa manliga konståkare Nikolaj Majorov Luleå för bättre träningsmöjligheter i Norrköping. Med sig tar han sina föräldrar Alexander och Irina, Luleå Konståkningsklubbs fast anställda tränare. Orsaken till beslutet är de villkor konståkningen i Luleå har haft genom åren men särskilt säsongen 20/21.
Konståkning är en precisionsidrott, där smådetaljer avgör slutresultatet och som tar lång tid att träna in. En konståkare har behov av en viss typ av is och att isen är konstant vid varje träning, för att kunna träna in de krävande hopp och piruetter som ingår. Under denna säsong har konståkarna i Luleå haft usla träningsförhållanden. Redan innan var istider hårdvaluta och när D-hallen, som i huvudsak använts för konståkning och curling, stängdes i november minskade tillgängliga tider med 20 procent från en redan överbokad nivå. Det medförde färre träningstider, oregelbundna och ofta sena tider och träning i fyra olika ishallar, alla med varierande iskvalitet, ingen av dem anpassad till konståkningens behov.
Situationen är jämförbar med följande: Gymnastiken har fått en ny hall. Men ingen har nog ens tänkt tanken att samordna den hallen med basket och friidrott. ”Vi tar bort barr, kulring och hoppgrop, ställer ut lite korgar så kör vi om tio minuter!” Det förstår vem som helst att det inte går. Delade ishallar fungerar inte heller bra. Man kan inte efter en hockeyträning på tio minuter göra isen 1-2 cm tjockare och 2 grader varmare så den passar för konståkning, det tar dygn. Curlingens speciella krav på is går inte heller att ordna fram så enkelt, deras förhållanden är om möjligt än sämre. Utan en ”egen” hall att hålla till i är det så här verkligheten ser ut, dålig is till konståkning och curling.
Inför säsongen 21/22 ser förutsättningarna ännu sämre ut. Inget beslut är ännu taget kring vilka åtgärder som skall vidtas för D-hallen, och när restriktionerna med anledning av pandemin väntas upphöra kommer alla lag att kunna återgå till träning och matcher i ishallarna. Då blir det riktigt trångt om tider och konståkarna kommer att få fortsätta flytta runt mellan olika ishallar, med ständigt ändrade veckoscheman. Många barn och ungdomar riskerar att utestängas från sina idrotter då klubbarna kommer att få mycket mindre istid tilldelat sig. Luleå behöver ytterligare en ishall för att klara ökade behov genom ökat intresse för främst tjejhockey och konståkning, nu är vi istället en hall kort. Förlorarna är barn och ungdomar, främst tjejer.
Vi i LKK förstår beslutet som familjen Majorov fattat. Nikolaj kunde inte chansa på att kanske få förutsättningar i höst för sin satsning inför vinter-OS 2022. Och som arbetsgivare har vi inte kunnat ge våra tränare rimliga arbetsvillkor och en vettig arbetsmiljö. I nuläget ser vi inte ut att kunna göra det kommande säsong heller.
Under pandemin har föreningsaktiva barn och ungdomar i Norrbotten minskat med 19%, den största minskningen i landet. I höst är det extra viktigt att utbudet av idrotter är stort så att de lockas tillbaka till idrottsvärlden. Såväl lag- som individsporter behövs. Konståkning utövas av både flickor och pojkar, 80-90 procent av utövarna är flickor. Man kan träna konståkning från 3 år och uppåt och det finns tävlingsverksamhet för alla åldrar. Konståkning attraherar genom sin mix av hård fysisk idrott, allsidig träning och konstnärliga tolkning. För att träna konståkning krävs dock tid i ishall.
De styrande i Luleå behöver nu omgående ta tag i frågan om på vilket sätt den genom D-hallens stängning förlorade istiden skall ersättas till hösten, och hur iskvalitén ska säkras. Och våra politiker oavsett partitillhörighet behöver ta tag i frågan hur man skall kunna ge konståkningen och de övriga issporterna rimliga förutsättningar. Fler isytor är nödvändigt.
Vi i klubben kommer att sakna våra tränare och Nikolaj som kamrater och förebilder. Men kvar finns många åkare i olika åldrar och på olika nivåer, även landslaget, som behöver förutsättningar för att kunna ha kul och utvecklas på isen. Just nu är villkoren för konståkare i Luleå bland de sämre i landet. Det är dags att ändra på det.