Julhandeln spås minska för första gången på tio år, men detaljhandeln är långt ifrån den enda bransch som lider av det ekonomiska läget. En närmast perfekt storm av lågkonjunktur, inflation, vikande kronkurs, ökade råvarupriser och kvardröjande effekter efter pandemin innebär att många företag lider svårt. Höstens stora nyhet om att regeringen nu inrättar ett förenklingsråd är ett steg på vägen – och ett hett efterlängtat sådant. Regelbördan har enligt Näringslivets regelnämnd (NNR) årliga mätningar ökat varje år sedan mitten på 00-talet, och den känns särskilt betungande i kristider.
Under förra året ökade företagens regelkostnader med 2,2 miljarder kronor netto, enligt Tillväxtverket. Totalt räknas man med att regelkostnaderna för svenska förtag landar på hissnande 377 miljarder kronor.
När NNR frågade svenska företag om deras expansion hindrats eller försvårats på grund av olika regelverks utformning och tillämpning var resultatet är nedslående. Vart fjärde företag (24 procent) uppgav att deras expansion har hindrats eller försvårats på grund av reglers utformning och tillämpning. Dessa företag skulle haft en genomsnittlig ökning av antalet anställda med fyra personer per företag mätt som medianen om regelbördan varit lättare, något fler för större företag och något färre för mindre. Den genomsnittliga omsättningsökningen skulle ha varit 30 procent.
Genom att se över företagens villkor, kostnader och arbetsinsats kan man med små medel och relativt enkla processer göra det billigare, mindre tidskrävande och lättare att driva företag. En bra början är de 19 förslag inom områdena skatt, miljö och myndighetsutövning som NNR tagit fram med sina medlemmar och nyligen skickade i en hemställan till ansvariga ministrar. Flera förslag är redan utredda och klara – och därmed bara att införa.
En minskad regelbörda och minskade regelkostnad gynnar alla företag, i alla branscher – och inte bara dem. Om lönsamheten ökar och det blir billigare och enklare att expander kommer fler anställas, fler och större lokaler införskaffas, och mer råvaror köpas in. Det skulle ge en skjuts till hela ekonomin, både lokalt i kommunen där företaget verkar, och nationellt.
Relativt enkla åtgärder med relativt låga kostnader som skulle ge stora effekter och gynna alla – vad är det egentligen att fundera på? Brädspel i all ära - det företagen helst av allt vill se under granen i jul är ett rejält regelförbättringspaket.