Investeringarna för grön omställning i Norrbotten är avgörande för hela Europas omställning. Kommunerna har en viktig roll i att utveckla samhällen som kan förvalta industrisatsningarna. Flera kommuner i Norrbotten står därför inför stora uppgifter. En utmaning är att kommunernas kärnverksamhet även ska fungera för de nya invånare som krävs för omställningen. Idealt flyttar fler in och blir skattebetalare, det ger verklig tillväxt, där värdet skapas lokalt istället för att vinsten och skatten tas ut någon annanstans, exempelvis i Stockholm.
För att lyckas behöver lokala experter och aktörer matchas med behovet av arbetskraft till olika projekt. På så sätt utvecklas både individer och företag, vilket stärker kommunen och ekonomin. Matchning av rätt kunskap och färdighet till olika uppdrag är nyckeln och ska hanteras kostnadseffektivt. Det gäller både privat och offentlig sektor och alla behov av experter. Därför krävs aktörer som är oberoende och fristående.
Stora upphandlingar, exempelvis Luleå Hamn som behöver utvecklas till en kostnad som beräknas till åtta till tio miljarder, är nödvändig för bolag som LKAB, H2GS och Fertiberia. Hamnen är en satsning som långsiktigt ritar om kartan för svensk industri och stärker svensk konkurrenskraft. Ansvaret för att förverkliga en modern och strategisk hamn som klarar de volymer av gods som beräknas är en grannlaga uppgift för det kommunala bolaget Luleå Hamn. I ett så komplext projekt är flexibilitet och tekniklösningar som är hållbara över tid avgörande.
Alltför ofta fastnar offentliga upphandlare i avtal med bolag som är konkurrenskraftiga när avtalet skrivs, men i praktiken köps en långvarig inlåsning i tekniska lösningar som blir omoderna under projektets gång. Detta är ett ständigt pågående samhällsproblem.
Inlåsningarna gör att den offentliga sektorn blir mindre effektiv och betalar för något som inte ger värde för skattepengar. Lösningen är att hitta en samarbetspartner som är fristående och oberoende och som över tid tillsammans med kommunen kan matcha rätt kompetens och teknik i takt med att projekten utvecklas och tekniken förfinas.
När uppdrag och kompetens matchas på rätt sätt, med rätt förutsättningar, skapas bryggor som är ett viktigt steg mot att hantera kompetensbrist och bidra till effektivitet och tillväxt. Samhället vinner på att arbeta med lokala aktörer och experter som känner sin marknad och behåller kompetensen när projekten är klara. Det är en avgörande skillnad mellan oberoende branschaktörer och de som har egna anställda att sysselsätta och system att sälja.
Med en oberoende aktör kan experter skiftas när behoven ändras. Vinsten är investeringar som ger värde för skattepengarna med hänsyn till teknikutveckling och förändringar i marknaden och balanserade kommunala budgetar.