Northvolt i Skellefteå, SSAB och Talga i Luleå, LKAB och Hybrit i Gällivare och Kiruna och H2Green Steel i Boden. Alla dessa företag räknar sina investeringar i miljarder och arbetstillfällen i hundratal – eller tusental. Och listan fortsätter att fyllas på.
Det här är en historisk omställning av den tunga industrin. Först handlade det om batterier till bilar, för att minska bilismens klimatavtryck. Sedan kom stålindustrin, som byter ut kol och andra fossila bränslen till grön vätgas.
Förutsättningen för denna enorma gröna nyindustrialisering är så klart förnybar energi. Markbygden i Piteå kommun ska bli Europas största landbaserade vindkraftpark.
I norra Sverige är det tydligt. Vi behöver inte välja mellan klimatet och jobben. Tvärtom. Det ena förutsätter det andra. Klimatomställningen skapar jobb, och de som jobbar skapar klimatomställningen.
För att fler ska kunna skaffa sig den kompetens som krävs för att ta de nya gröna jobben har regeringen beslutat om en historisk reform för trygghet och omställning. Den ger alla som jobbar möjligheten att kunna ställa om, vidareutbilda sig och utvecklas under ett helt yrkesliv.
Industriarbetaren som oroar sig för att yrkeskunskaperna inte hänger med i teknikutvecklingen ska kunna ställa om och utbilda sig till automationsoperatör för att kunna jobba i de nya gröna batterifabrikerna. Den deltidsarbetande sjuksköterskan ska ha möjlighet att gå en specialistutbildning och stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Rörmokaren som slitit ett helt arbetsliv och känner att kroppen börjar säga ifrån ska ha möjlighet att sadla om till yrkeslärare.
De allra flesta i Sverige som har arbetat mer än åtta år kommer ges möjlighet att studera upp till ett år med ett studiestöd (bidrag och lån) som ger dem minst 80 procent av sin tidigare lön. Sverige får förmodligen det bästa omställningssystemet i världen. Ingen annanstans har staten, fack och arbetsgivare på det här sättet krokat arm för att stärka möjligheterna till utbildning under ett helt yrkesliv.
Samtidigt skrivs heltid som norm in i lagen om anställningsskydd. Tiden det tar för visstidsanställda att kvalificera sig för en tillsvidareanställning halveras. Och reglerna för hyvling av arbetstid skärps. Det är viktiga förbättringar för dem som idag har otrygga anställningar och jobbar ofrivillig deltid. Ofta kvinnor i välfärds- och serviceyrken.
I grunden är det här en reform för jämställdhet, frihet och trygghet. Det behövs i klimatomställningen. Trygga människor är beredda att våga ta nya kliv i sitt yrkesliv.