Förödande byggstopp väntar om ingenting görs

Det är dags att regeringen agerar – både för Sveriges, Norrlands och den gröna omställningens bästa.

Trä, betong och stål är en förutsättning för de projekt som leda till en omställning och ett mera hållbara samhällsbyggande.

Trä, betong och stål är en förutsättning för de projekt som leda till en omställning och ett mera hållbara samhällsbyggande.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Debatt2021-09-12 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Norra Sverige är världsledande i omställningen till grön industri. Fram till 2040 ska 1 070 miljarder kronor investeras. Nu hotas allt detta. Det överraskande beslutet att avvisa fortsatt brytning av kalksten på Gotland riskerar att leda till ett byggstopp med förödande konsekvenser. Det är dags att regeringen agerar. 

Ingen kan ha missat den norrländska gröna byggboomen. I Skellefteå bygger Northvolt en av världens största batterifabriker – fullt utbyggd 2025 kommer den sysselsätta 3 000 personer. Mellan Luleå och Boden kommer H2 Green Steel att etablera en storskalig satsning på fossilfri ståltillverkning.  I Malmfälten planerar LKAB, SSAB och Vattenfall, genom det gemensamt ägda bolaget Hybrit, ytterligare en stor satsning på fossilfritt stål och stora vindkraftsprojekt byggs och planeras i regionen. Därtill ska Norrbotniabanan byggas från Umeå, via Skellefteå, till Luleå. 

Den gröna byggboomen är goda nyheter för Sverige och hela Norrland. Arbetskraftsbehovet är enormt. Regeringens samordnare för samhällsomställning i Norrbotten och Västerbotten bedömer att vår befolkning kommer att öka med 100 000 de närmaste 20 åren. Redan i dag har Norrbotten och Västerbotten lägst arbetslöshet i Sverige. 

Tyvärr hotas nu allt detta. Mark- och miljööverdomstolens överraskande beslut att avvisa fortsatt kalkbrytning i Slite på Gotland riskerar att leda till ett omfattande byggstopp. Byggföretagens konsekvensanalys visar att redan månaden efter att fabriken i Slite slutat leverera cement kommer tre av fyra nya bostäder inte att kunna byggstartas och flera stora infrastrukturprojekt stoppas eller fördröjas. Investeringsbortfallet beräknas till över 20 miljarder kronor, per månad, och 280 000 jobb hotas. I en färsk undersökning i Svenskt Näringslivs företagarpanel uppger över 40 procent av alla företag i samtliga sektorer att de kan komma att påverkas negativt om Cementas brytningstillstånd upphör. Mer än hälften av dessa företag varnar dessutom för personalneddragningar.

Det är inte bara byggbranschen som drabbas. LKAB, som använder sprutbetong för att bryta järnmalm, säger själva att en cementkrisen minskar produktionen med 50 till 80 %. Hela den gröna omställningen riskeras.

Huvudalternativet till brytning av kalksten på Gotland är import. Men problemen är många. Förutom att tillgången på cement är starkt begränsad är kvaliteten dessutom en annan, klimatpåverkan större och logistikkedjorna inte utbyggda. Enligt Svensk Betong finns det ingen lösning inom överskådlig tid. Att ersätta cementen från Slite till 100 procent skulle ta flera år.

Trä, betong och stål är en förutsättning för de projekt som leda till en omställning och ett mera hållbara samhällsbyggande. 

Det pågår ett intensivt världsledande arbete från de olika branscherna för att minska byggandets klimatpåverkan inte minst genom de färdplaner som överlämnats till regeringen för några år sedan.

Vi har svårt att tro att det är regeringens vilja att stoppa den gröna byggboomen i Norrland, att öka den globala klimatpåverkan - eller för den delen göra sig beroende av råvaror från Kina. Det är dags att regeringen agerar – både för Sveriges, Norrlands och den gröna omställningens bästa.