Företagen är Luleå kommuns viktiga kund

Det duger inte med 13 månader av tystnad från Luleå kommuns håll, när ett snabbt växande företag funderar på att flytta sin produktion från Kina.

En kommun som talar högt om att företagsfrågor ska prioriteras och dessutom har ordentligt med resurser i form av tjänstepersoner. Då har man rätt att ställa lite högre krav på leverans och att saker inte ska falla mellan stolorna., skriver debattören.

En kommun som talar högt om att företagsfrågor ska prioriteras och dessutom har ordentligt med resurser i form av tjänstepersoner. Då har man rätt att ställa lite högre krav på leverans och att saker inte ska falla mellan stolorna., skriver debattören.

Foto: Jonas Andersson

Debatt2024-01-23 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen har vi i tidningen kunnat läsa hur det har gått för ett snabbt växande Luleå-företag som önskat flytta hem sin produktion från Kina till Sverige. Totalt handlar det om en investering på mellan 90–120 miljoner kronor som företaget vill göra i kommunen och som beräknas skapa mellan 60-80 arbetstillfällen. En vanlig kommun hade jublat över ett sådant initiativ. I Luleå verkar politiker och tjänstepersoner ha glömt bort hela ärendet. 

Företaget hade förhoppningar om en industrifastighet med närhet till järnväg via godsterminalen i Gammelstad. De planerna stoppades dock på grund av en PFAS-förorening. Sådant kan naturligtvis hända, men då bör kommunen försöka hitta andra alternativ. Men företagets vd berättar för tidningen att det har varit 13 månader av tystnad från kommunens håll. Det duger inte. 

Efter en lång tid av tystnad anser företaget att alla alternativa lösningar är möjliga – exempelvis att göra investeringen i Kina. Lyckligtvis för länet har flera andra kommuner varit på tårna och uppvaktat företaget med förhoppning om att locka till sig etableringen. Efter kritiken från företaget säger Luleå kommuns kommunalråd Fredrik Hansson (S) att han har skickat ett sms till företagets vd med hopp om ett lunchmöte. I det här läget hade han nog kunnat kosta på sig åtminstone ett telefonsamtal. 

Det här handlar om länets största kommun. En kommun som talar högt om att företagsfrågor ska prioriteras och dessutom har ordentligt med resurser i form av tjänstepersoner. Då har man rätt att ställa lite högre krav på leverans och att saker inte ska falla mellan stolorna. 

En investering är inte bara något som kommer företaget till del. 80 anställda torde i runda slängar generera närmare 25 miljoner kronor i skatteintäkter, vilket motsvarar 40 poliser, 146 förskoleplatser eller 192 elever i grundskolan. Den betydelse en investering har för den kommunala ekonomin är naturligtvis en viktig anledning till varför andra kommuner försöker locka till sig företaget. 

Luleå kommun har påbörjat en lovande resa för att förbättra företagsklimatet. De faktorer i Svenskt Näringsliv företagsklimatundersökning där företagen har gett riktigt låga betyg har handlat om information till företagen, dialog med kommunens beslutsfattare och kommunens service och bemötande. Det här ärendet visar med all önskvärd tydlighet varför det är viktiga faktorer att förbättra. Företagen är nämligen kommunens viktiga kund.