Fler får närmare till mammografi

Region Norrbotten kommer att ha fem fasta och en mobil mammografienhet. Därmed får 93 procent av länets kvinnor en fast enhet på rimligt avstånd från bostaden, skriver regionrådet Linda Frohm.

Region Norrbotten kommer att ha fem fasta och en mobil mammografienhet. Därmed får 93 procent av länets kvinnor en fast enhet på rimligt avstånd från bostaden, skriver regionrådet Linda Frohm.

Foto: Christine Olsson/TT

Debatt2021-04-07 07:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Per-Ulf Sandström, distriktsordförande SKPF Pensionärerna, vars debattinlägg publicerades i Kuriren 29 mars.

Jag vill börja med att tacka för den vackra, röda ros som debattören delar ut till oss på Region Norrbotten för höjningen av ålderstaket vad gäller mammografiundersökning. Samtidigt får vi också ett ordentligt vasst ris, vilket jag uppriktigt tycker är mycket tråkigt men också oförtjänt. 

Överordnat är att Region Norrbotten ska rädda liv genom att skapa förutsättningar att upptäcka bröstcancerfall tidigt. Norrbotten ska ge vård av hög klass och vi ska vara bäst på överlevnad i bröstcancer. 

För att bli ännu bättre och nå nya mål behöver vi hela tiden utvecklas. Vi behöver ta till oss ny evidens och våga pröva gamla sanningar. Vi vill utöka screeningprogrammet genom kortare intervaller mellan undersökningarna för yngre kvinnor. Vi har dessutom beslutat att säga nej till åldersdiskriminering och erbjuda kvinnor upp till 80 år kostnadsfri undersökning. För att genomföra dessa kvalitétsåtgärder behöver vi fler enheter, vi klarar det inte med den infrastruktur vi har nu.

Idag finns det två fasta enheter och två mobila. Vårt beslut innebär att vi i stället skall ha fem fasta enheter och en mobil. Alla fem sjukhusorter får fasta enheter. Det innebär att mer än 93 procent av kvinnorna har en fast avancerad enhet för mammografi på ett, enligt Bröstcancerförbundet, rimligt avstånd från bostaden, 365 dagar per år. Övriga 6,5 procent har en resurs som består av en mammografibuss som idag står för mer än en fjärdedel av alla de undersökningar som görs. 

Historiskt har det gjorts för lite i Norrbotten vad gäller jämställdhet och kvinnors hälsa. Vi vill satsa på hela länet, vi vill göra investeringar och förbättringar i alla våra fem sjukhus – det har inte varit viktigt för tidigare majoriteter.