Brist på idrottsanläggningar och undermålig planering hos kommunerna är ett hot mot idrottsrörelsens framtid. För Norrbottens 863 idrottsföreningar är plats för idrott helt avgörande för att de varje dag ska kunna utföra stordåd i det lilla, särskilt för våra barn och unga. Idrott är effektiv medicin mot ohälsa och den bygger broar mellan människor. En motvikt mot två av vår tids stora samhällsutmaningar, växande hälsoklyftor och ökad segregation.
När Riksidrottsförbundet frågade föreningar i landet om hur de upplever anläggningssituationen svarar närmare hälften av Norrbottens idrottsföreningar att det finns ett stort renoverings- och moderniseringsbehov av befintliga anläggningar och idrottsytor. Och var fjärde flaggar för att de är i stort behov av fler träningstider.
Men Riksidrottsförbundets årliga kommunundersökning visar att få kommuner i Norrbotten har en aktuell analys över tillgången till idrottsytor i kommunen. Det är oroande. Det saknas även långsiktiga planer för underhåll av befintliga anläggningar. Många är byggda på 60- och 70-talet och är uttjänta.
Vi i RF-SISU Norrbotten vill att kommunerna prioriterar idrottsanläggningar och idrottsytor i den kommunala utvecklingen.Byggandet av idrottsanläggningar måste ske i samklang med bostadsbyggandet och i takt med övriga samhällsförändringar. Tillgången till idrottsanläggningar och idrottsytor påverkar hur många barn, unga och vuxna som idrottar. Föreningar ska inte behöva säga nej till nya på grund av platsbrist.
Anläggningarna ska vara funktionella, tillgängliga och i sånt skick att det lockar till rörelse och samvaro även efter träningen. Att det ska finnas omklädningsrum i anslutning till idrottsytan eller ventilation i en inomhushall kan tyckas självklart, men så ser verkligheten inte alltid ut.
Inför kommande industrisatsningar kommer länets attraktivitet sättas på prov. När arbetskraft ska rekryteras kommer idrotten, vid sidan av skola och barnomsorg, ha en nyckelroll i att få människor att vilja bosätta sig här tillsammans med hela familjen.
För att skapa en långsiktig utveckling av idrotten krävs politiska beslut på både nationell och kommunal nivå.
Vi vill att fler kommuner analyserar och arbetar fram långsiktiga och hållbara idrottspolitiska planer och strategier. Den bör innefatta en drifts- och underhållsplan som sträcker sig åtminstone tre år framåt – investeringar i ytor och anläggningar är kostsamma och kräver tid för planering.
Att idrotten ges utrymme i övergripande kommunala översiktsplaner. Tillgång till idrott får inte glömmas bort när samhället formas.
Att kommunerna bör få nationell stöttning. Inför en anläggningsfond som bidrar till finansiering av anläggningar samt en nationell samordnare som samlar kunskap och underlättar samverkan mellan kommuner, regionen, myndigheter och idrottsrörelsen. Om satsningarna blir verklighet vill Norrbotten bli pilotdistrikt, för att bättre möta utmaningarna som följer med industrietableringarna.
Vilka beslut är ni i partierna beredda att ta för att säkra idrottens framtid? Vi hejar ivrigt på dem som tagit fram planer och identifierat utmaningar som kommunen står inför. Till andra bidrar vi gärna med kunskap och stöd i processen.