2021 års fiskesäsong går mot sitt slut och yrkesfiskarna i Torneälvens havsområde har drabbat hårt av Havs och vattenmyndighetens (HaV) beslut gällande fiske av framför allt lax och siklöja. Hantering av kvoter riskerar leda till att kvoten för lax hamnar på noll – om man inte från myndighetens sida kraftfullt agerar för att ICES råd avseende nästa år laxkvot ändras.
Under en rad av år har laxfisket i Torneälvens vattenområde, med god tillgång, begränsats för att omfördelas till delområden med svagare bestånd vilket lett till att stora mängder lax inte tagits upp. Under 2021 förblev cirka 7 400 av den svenska kvoten över, vilket motsvarar 22 procent av totala kvoten. I år vandrade drygt 86 000 för att leka under maj till augusti.
Hav och vattenmyndigheten stoppade laxfisket redan 3 juli, efter endast 16 dagars fiske. Vid tillfället var närmare 12 000 av 29 200 laxar ofiskade. När säsongen summeras är 35 laxar av en kvot på 200 fångade i delområde 22-29 och 2 428 laxar av 7 000 fångade i delområde 30. Hur tänkte ansvarig myndighet när den kvoten fördelades?
Under många år har fiskarna ställt upp för att förvaltningen av lax ska vara långsiktigt hållbar. Tyvärr har HaV genom sina beslut gjort att förtroendet för myndigheten nått botten. Grundregeln för de kvoter som fördelas nationellt är att de ska fiskas upp, att max tio procent kan skjutas till kommande år eller fördelas till andra nationer.
För området finns en Gränsälvsöverenskommelse med tillhörande fiskestadga som stipulerar att laxfisket får fortgå perioden 17 juni, eller senast 29 juni, fram till 15 september. Undantag får göras endast om beståndssituationen tillåter det eller det krävs med hänsyn till skyddet av bestånden och säkrandet av ett hållbart nyttjande.
Myndighetens agerande är sedan flera år tillbaka mer regel än undantag när det gäller Torneälvens havsområde.
Vi närmar oss en punkt där inget laxfiske alls kan komma att ske i Bottenviken och en hel yrkeskår riskerar att försvinna till följd av en myndighetsutövning som ingen förstår. Vem tar ansvar för det som nu sker?
Tidigare har staten förlorat i Högsta domstolen för felaktig myndighetsutövning gällande fisket i här, frågan är om man riskerar att upprepa samma misstag?
Låt oss hoppas att man från ansvarig myndighets sida agerar för att minimera skadan man själva medverkat till.