Fira skyddsombuden – en hörnsten i arbetslivet

Den 23 oktober infaller skyddsombudens dag. Det är en dag som för många går obemärkt förbi, men för oss inom fackföreningsrörelsen är det en viktig påminnelse om den avgörande roll som skyddsombuden spelar i våra arbetsliv.

I dag är skyddsombudens dag. Men dessa människor är värda att firas året om, skriver Carola Andersson, ordförande LO Norra Sverige.

I dag är skyddsombudens dag. Men dessa människor är värda att firas året om, skriver Carola Andersson, ordförande LO Norra Sverige.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Debatt2024-10-23 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I vår region, där många arbetar inom industri, bygg, välfärd och service, ser vi dagligen de utmaningar som följer med dessa yrken. De fysiska påfrestningarna är uppenbara, men vi får inte bortse från den psykiska pressen som ofta följer med hög arbetsbelastning och osäkra anställningar.

Skyddsombuden har en central roll i att identifiera och rapportera risker samt föreslå förbättringar för att göra våra arbetsplatser säkrare och mer hållbara. De spelar även en viktig roll i att skapa en inkluderande och respektfull arbetsmiljö, fri från diskriminering och trakasserier. Deras röst är avgörande för att alla arbetare ska känna sig trygga, oavsett bakgrund.

Under det senaste året har vi sett en ökning av arbetsplatsolyckor i Sverige. I år kom 32 personer aldrig hem från jobbet. Detta är oacceptabelt. Ingen ska behöva riskera sitt liv eller sin hälsa på arbetsplatsen. Vi kommer aldrig sluta lyfta frågan om att ingen ska dö av eller på sitt jobb. Vi som fackförening måste stödja skyddsombuden med utbildning och resurser så att de kan utföra sitt viktiga arbete. Inför skyddsombudens dag uppmanar vi alla att stå upp för dem.

Vi bygger en starkare fackrörelse, en säkrare arbetsmiljö och en bättre framtid för alla arbetare. Låt oss uppmärksamma skyddsombuden den 23 oktober och varje dag därefter.