Fem byggstölder i veckan bara i polisregion Nord

Varor för miljardtals kronor stjäls från byggarbetsplatser varje år, ändå görs ingenting för att komma åt problemet, skriver Tanja Rasmusson på Byggföretagen.

Tanja Rasmusson är näringspolitisk chef Byggföretagen. Hon skriver om de astronmiska summor som stjäls från byggarpetsplatser varje år.

Tanja Rasmusson är näringspolitisk chef Byggföretagen. Hon skriver om de astronmiska summor som stjäls från byggarpetsplatser varje år.

Foto: Rosie Alm

Debatt2024-06-19 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inbrottsstölder har blivit en allvarlig utmaning för svenska byggföretag. Arbetsmaskiner, ställningar, vitvaror och dörrar är några exempel på vad som dagligen försvinner från svenska byggarbetsplatser.

Enligt ny statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, polisanmäldes 5 253 inbrottsstölder från byggarbetsplatser under 2023. Det kan jämföras med 4 707 anmälda stölder under 2022 och 4 514 anmälda stölder under 2021. Det är en ökning med över 15 procent på två år. 

Byggstölderna drabbar företagare i hela landet. I polisregion Nord, som består av Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrlands län, anmäldes 287 inbrottsstölder från byggarbetsplatser under förra året. Det motsvarar fem inbrottsstölder i veckan.  

Värdet av stöldgodset är svårt att uppskatta men det rör sig om ett miljardsvinn. Därtill kommer ökade kostnader för förseningar och extra säkerhetsåtgärder. Många företagare tvingas till och med kalkylera med stölder när man lägger anbud. I förlängningen innebär det att stöldernas kostnader även betalas av beställare och slutkunder. 

Men kostnaderna är bara en sak. Vad gör brottsligheten och intrycket att polisen är handlingsförlamad med tilliten till samhälle och rättsväsende? De knappa resurser polisen har till sitt förfogande gör att ”vardagsbrott” som till exempel byggstölder inte prioriteras. Det är lika frustrerande för polisen, som för drabbade företagare. 

Vi vet att en stor mängd stöldgods förs ut ur Sverige. Tullen har också sedan några år tillbaka rätt att stoppa misstänkt stöldgods vid gränsen. Den nya lagen är dock tandlös eftersom Tullverkets grunduppdrag förblir att fokusera på inkommande gods. Därför kräver Byggföretagen ökade insatser mot miljardsvinnet:

  • Polisen behöver fler resurser för att uthålligt kunna verka mot stöldligorna.
  • Det krävs förbättrad samordning genom Europol för att varaktigt slå undan benen för ligorna.
  • Det behövs mer strategisk bevakning av hamnar och andra utförselvägar för stöldgodset. 
  • Åklagare och domstolar behöver bli ännu bättre på att bedöma om enskilda stölder är del av organiserad brottslighet.
  • En särskild åklagare bör tillsättas för att bygga upp kompetens om stöldligornas tillvägagångssätt.

Vi kan inte acceptera att företagare får sin verksamhet begränsad av internationella stöldligor som utnyttjar EU:s fria rörlighet.