Fel alternativ vann – därför hade en östlig dragning varit bättre

Beslutet om Norrbotniabanans dragning kommer att forma Luleås och Norrbottens utveckling i decennier. Det rationella valet hade varit en östlig dragning, skriver företrädare för politik och näringsliv.

Linda Nilsson är vd på Norrbottens handelskammare. Här skriver hon tillsammans med företrädare för både politik och näringsliv om varför den östliga dragningen av Norrbotniabanan hade varit bättre.

Linda Nilsson är vd på Norrbottens handelskammare. Här skriver hon tillsammans med företrädare för både politik och näringsliv om varför den östliga dragningen av Norrbotniabanan hade varit bättre.

Foto: Thomas Lövgren

Debatt2024-10-14 11:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Norrbotten och Luleå står inför ett beslut som kommer forma stadens och regionens utveckling i decennier. Valet av Norrbotniabanans dragning är inte bara en fråga om infrastruktur – det är ett beslut som kommer att påverka tillväxten, tillgängligheten och den långsiktiga hållbarheten för både Luleå och Norrbotten. En östlig dragning är det rationella valet för att möta framtidens behov.

Trafikverket står nu inför uppgiften att besluta om Norrbotniabanans dragning och det är avgörande att beslutet baseras på långsiktig samhällsnytta. En östlig dragning erbjuder fördelar som inte bara gynnar dagens invånare utan ger framtida generationer de bästa förutsättningarna för fortsatt utveckling och sammanlänkning av regionen. Genom att förbättra kopplingen mellan järnväg och flygplats skapas ett mer integrerat och effektivt transportsystem, vilket genererar en starkare nod i regionen och harmoniserar med den europeiska transportinfrastrukturen.

Näringslivet har tydligt uttryckt sitt stöd för en östlig dragning. Norrbottens handelskammare genomfört en undersökning som visar att en majoritet av näringslivet föredrar östlig dragning. Främst lyfts koppling mellan järnväg och flygplats vilket innebär smidigare resvägar för både näringsliv och privatpersoner. Det är en strategisk fördel som möjliggör fortsatt regional utveckling och stärker konkurrenskraften.

Det västliga alternativet innebär en säcklösning där tågen behöver vända i resecentrum Luleå. Att vända ett motorvagnståg vid säcklösning tar omkring tio minuter och för ett lokdraget gods- eller persontåg måste loket kopplas loss för att flyttas till andra änden och kopplas på igen – vilket tar omkring 20 minuter. Ännu längre tid tar det vid svåra vinterförhållanden. En säcklösning begränsar flexibiliteten och framtida utvecklingsmöjligheter medan en östlig förbindelse istället ger kortare restider och binder samman flyget, regional- och fjärrtåg och stadstrafiken.

När vi bygger för framtiden ska omoderna och mindre bra lösningar byggas bort. I både Göteborg och i Malmö har säcklösningar skrotats till förmån för modernare och mer effektiva trafiklösningar. Arbetet med att bygga bort säcklösningen i Göteborg pågår där fyra nya järnvägsspår på Västlänken och en helt ny station ger ökade kapacitetsmöjligheter för fler tåg in och ut ur staden. Den nya dragningen innebär också att järnvägen kommer att passera via Landvetter och därmed knyta samman tåg- och flygtrafik. Malmö är en annan stad där en säcklösning länge försvårade både en effektiv tågtrafik och en attraktiv stadsutveckling. Det är ytterligare ett exempel som borde ses som ett föredöme för utformandet av Norrbotniabanan.

När andra städer väljer att bygga bort säcklösningar och binda samman tåg och flyg kan inte vägen framåt för Norrbotniabanans dragning vara at göra motsatsen. Investeringar i den svenska infrastrukturen måste vara trafikslagsövergripande och därmed framtidssäkrad. När trafikslag knyts ihop skapas synergier som genererar möjligheter och samhällsnytta.

En östlig dragning av Norrbotniabanan är det alternativ som bäst svarar mot framtidens behov och möjligheter. Det är en lösning som stärker samtliga trafikslag, bidrar till en hållbar utveckling och tillgodoser både invånare och näringslivets intressen. När Trafikverket nu närmar sig ett beslut är det avgörande att de tar hänsyn till dessa långsiktiga fördelar.

Valet av Norrbotniabanans dragning är inte bara ett beslut om var rälsen ska läggas, utan ett beslut om hur regionen och trafiksystemet ska utvecklas de kommande decennierna. För att möta framtidens utmaningar och möjligheter på bästa sätt måste vi tänka långsiktigt och välja den lösning som ger oss störst handlingsfrihet och bäst förutsättningar för tillväxt. Nu finns möjligheten att göra rätt från början och samtidigt binda samman tåg och flyg och möjliggöra för framtida tillväxt.