Sverige behöver en ny forskningsisbrytare

Oden är snart 35 år gammal och närmar sig sin fulla livslängd. Under nästa mandatperiod bör beslut fattas om investering för att ersätta fartyget. Partierna måste bekänna färg i frågan före valet.

"Det är i stor utsträckning Odens förtjänst att svensk polarforskning är världsledande idag. Men isbrytaren är snart 35 år gammal och under kommande mandatperiod måste beslut tas om att ersätta henne", skriver

"Det är i stor utsträckning Odens förtjänst att svensk polarforskning är världsledande idag. Men isbrytaren är snart 35 år gammal och under kommande mandatperiod måste beslut tas om att ersätta henne", skriver

Foto: Daniel Kihlström / TT

Debatt2022-09-05 07:35
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den svenska isbrytaren Oden är en av världens främsta forskningsplattformar i polarhaven, och det är i hög grad hennes förtjänst att svensk polarforskning är världsledande idag. 

Vintertid tjänstgör fartyget som isbrytare på Östersjön. Under sommar och höst utrustas Oden med laboratorier och annan vetenskaplig utrustning och gör expeditioner i både Arktis och Antarktis. 

Expeditionerna genomförs ofta i samarbete med andra länder. Det har gjort Sverige till en attraktiv samarbetspartner för polarforskning. Andra länders forskare kan delta i våra expeditioner och våra forskare får delta i deras. Den här forskningen har bidragit till framsteg inom bland annat geofysik, meteorologi, atmosfärvetenskap och oceanografi. Fartyget är centralt för Sveriges roll i ett Arktis som blir allt viktigare geostrategiskt.

Men fartyget är snart 35 år gammalt och närmar sig sin fulla livslängd. Under nästa mandatperiod bör beslut fattas om investering för att ersätta Oden. Partierna måste bekänna färg i frågan före valet. Från Liberalernas är vårt besked tydligt: Sverige behöver en ny forskningsisbrytare. 

För ett år sedan lämnade en utredare förslag på hur svenska forskare i framtiden ska kunna få tillgång till ett forskningsfartyg med Odens kapacitet. Men regeringen har dragit frågan i långbänk. Forskarna behöver få svar – polarforskningsprojekt tar lång tid att planera.

En forskningsisbrytare är en stor investering. Utredningen uppskattar att själva fartyget kan kosta 2 miljarder kronor. Men det räcker inte att hyra plats på andra länders fartyg någon gång ibland. Dels blir kapaciteten för liten. Det finns bara en handfull fartyg i världen som är jämförbara med Oden och de har inte nödvändigtvis plats över för svenska forskare.  Dels bygger forskningssamarbeten just på samarbete – vi behöver något att erbjuda i gengäld. 

Jag och Liberalerna vill stärka svensk polarforskning. Polarområdena har en viktig men alltför outforskad roll i jordens klimatsystem. Vi behöver kunskap om hur isarna smälter, för att vi ska kunna förbereda oss i tid för höjningen av havsnivån. Vi behöver förstå mer om hur den arktiska oceanen fungerar som kolsänka. Och vi behöver veta mer om hur fisk och annat marint liv påverkas av de allt mer försurade haven.

Klimatförändringarna går snabbare i Arktis, så mycket vet vi. Men eftersom det är brist på tunga isbrytare sker polarexpeditioner nästan bara sommartid. Det finns nästan inga mätdata tagna på plats under vintern. Det nya forskningsfartyget behöver kunna användas året runt.

Forskning av hög kvalitet är helt nödvändig för att vi ska klara vår samtid och vår framtid. Vi behöver bromsa temperaturökningen i atmosfären, rusta oss för de klimatförändringar vi inte kan stoppa, utrota fattigdom och bekämpa pandemier och andra sjukdomar. Ambitionsnivån bör höjas, inte sänkas.

När Folkpartiet hade forskningsministerposten 2006-2014 gjordes historiskt stora satsningar på forskning och forskningens infrastruktur. Vi var pådrivande för materialforskningsanläggningarna ESS och Max IV, båda i Lund, och forskningscentret SciLifeLab i Stockholm och Uppsala. De är alla världsledande inom sina respektive fält. 

Men de senaste åren har ambitionerna för den svenska forskningspolitiken sänkts. Tillskotten har minskat och kvalitetsprofilen försvagats. Liberalerna vill vända den utvecklingen. En del i det är att se till att Sverige skaffar en ny forskningsisbrytare.