Energianvändning kan gå ned med höjt Rot-avdrag

Försäljningen i bygghandeln har dykt senaste tiden. Även efterfrågan på Rot-arbeten har sjunkit kraftigt. Ett så kallat grönt Rot, skulle kunna bromsa nedgången, rädda jobb i byggsektorn samtidigt som det banar väg för ökad hållbarhet och en minskad energianvändning, skriver debattören.

Debattören vill se en återgång till den tidigare nivån på 50 procent arbets- och materialkostnaden, och samtidigt höja maxbelopp till 100 000 kronor.

Debattören vill se en återgång till den tidigare nivån på 50 procent arbets- och materialkostnaden, och samtidigt höja maxbelopp till 100 000 kronor.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2023-07-26 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Byggmaterialhandelns byggmaterialindex för maj är en dyster läsning. Försäljningen minskade med omkring 14 procent, jämfört med samma månad förra året. Månaden innan var tappet ännu större.  Och de närmaste åren ser ut att bli fortsatt utmanande. 

Samtliga tillfrågade byggmaterialhandlare tror på en lägre försäljning. Det beror till största del på minskat byggandet, tredubblade bostadsräntor, kraftigt ökade byggkostnader och en kärvande finansiering. I en färsk prognos från Boverket (publicerad 8 juni) spås antalet påbörjade bostäder minska från 71 000 under toppåret 2021 till cirka 27 000 år 2023 och 21 500 år 2024. I Boverkets huvudscenario ökar antalet påbörjade bostäder något igen under 2025. Men höga räntor och höga byggkostnader gör prognosen osäker och medför en låg ökningstakt.

Mot bakgrund av den kraftiga konjunktursvacka vi nu befinner oss i, är det naturligt att titta på åtgärder som kan stimulera ny- och ombyggnation av fastigheter. Rot är det instrument som över tid visat sig fungera allra bäst. Nu måste vi ta Rot till nästa nivå genom att införa ett grönt Rot-avdrag, för att påskynda omställningen till ett mer hållbart bostadsbestånd som förbrukar mindre energi. 

I dag får den som äger småhus eller har en bostadsrätts-/ägarlägenhet en skatterabatt på upp till 50 000 kronor per person och år vid nyttjande av rot. Skatterabatten är 30 procent av arbetskostnaden, inklusive moms. Vi föreslår en återställning till den tidigare nivån på 50 procent arbets- och materialkostnaden, och samtidigt höja maxbelopp till 100 000 kronor.

Ett grönt rotavdrag skulle fokusera på:

  • Åtgärder som minskar energiförbrukningen i bostäder. Det kan vara tilläggsisolering, byte av gamla fönsterglas till treglasfönster och införande av mer effektiv värmekälla. Byggnader i Sverige förbrukar ungefär 20 procent av Sveriges totala energi. Genom energieffektivisering av bostäder kan vi snabbt minska energiförbrukningen. 
  • Underlätta att bygga med återbrukat byggmaterial. Om minst 10 procent av byggmaterialet i ett byggprojekt är återbrukat material så ska man vara kvalificerad för avdraget.
  • Öka efterfrågan på hållbara produkter som är klassificerade i ett miljö- bedömningssystem eller produkter som har en låg klimatpåverkan. Om minst 25 procent av mängden inköpt byggmaterial är hållbart så ska man vara kvalificerad för avdraget. 


Vi uppmanar regeringen att införa denna höjning redan till höstbudgeten för att lindra effekterna av den pågående nedgången i byggsektorn och samtidigt använda Rot-avdraget som en motor i den gröna omställningen.