En skola för barnen att längta till

Det går att bygga skolor som minskar risken för mobbning.

Miljöerna i skolorna kan förbättras, menar författaren av inlägget.

Miljöerna i skolorna kan förbättras, menar författaren av inlägget.

Foto: JESSICA GOW / TT

Debatt2020-09-15 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen var det skolstart över hela Sverige, men långt ifrån alla barn såg fram emot detta. För alltför många barn är mobbning ett vanligt inslag i skollivet. Kommuner bör ta hjälp av experter i tidiga skeden i utvecklingen av nya skolor då rätt utformade skolfastigheter minskar risken för mobbning.

För många barn och ungdomar är skolstarten fylld av längtan och förväntan, men tyvärr förknippar långt ifrån alla skolan med den trygghet och glädje som den borde stå för. Bris har under de senaste åren noterat ökande samtal om mobbning i skolan, och studier pekar på att skolan blivit en alltmer otrygg plats för barn att vara på (Bris årsrapport 2019). Enligt Brottsförebyggande rådet har 21 procent av eleverna i årskurs 9 utsatts för lindrig misshandel och 4 procent för grov misshandel, och pojkar är mer utsatta än flickor.

Bris ser ett behov av ökade insatser för en trygg skola. De menar också att trygghetsarbetet och arbetsmiljöarbetet måste ges betydligt högre prioritet och att elever själva behöver involveras och komma till tals i arbetet med att skapa en trygg skola utifrån skolans utmaningar, förutsättningar och behov. Skolan som institution ska vara en plats där barnet kan utveckla sin fulla potential som människa, vilket kräver att barnet känner sig tryggt, känner gemenskap och får uppmuntran. 

Hemsö utvecklar skolor som motverkar mobbning. Det görs med stöd i forskning som visar att fastigheters utformning påverkar beteenden och hur de bör utformas för att uppmuntra till positivt agerande samt i nära samarbete med elever, lärare och rektorer i tidiga skeden. 

Genom att till exempel ha ett eller flera låsbara duschbås i omklädningsrummen, undvika att placera toaletter i en återvändsgränd, ha låga skåp som går att se över, öppna och sociala ytor istället för långa korridorer och överblickbara skolgårdar minskar risken för mobbning och utsatthet. Barn i sådana skolmiljöer är tryggare och har bättre förutsättningar för inlärning och utveckling. Skolpersonalen får i en rätt utformad fastighet också stöd och större möjligheter att upptäcka mobbning och sätta in tidiga insatser. Vuxennärvaron inomhus och på skolgårdarna blir också synligare för barnen, vilket är en kritisk faktor för att motverka mobbning. 

Nya skolor byggs med många års mellanrum i en kommun, vilket medför att erfarenheter och lärdomar ofta saknas. Dessutom är en ny skola en stor investering för en kommun, och skattemedlen bör användas så effektivt och välriktat som möjligt. Att det dessutom är en fastighet för barn som ska växa upp till välmående vuxna är ett viktigt perspektiv att ta hänsyn till vid denna stora investering. 

Kommuner som ska bygga en ny skola bör se till att i tidiga skeden kroka arm med experter på hur barnperspektivet och effektiv skolutformning kan kombineras. Använd den forskning, expertis och erfarenhet som redan finns så att den nya skolan utvecklas med barnens bästa i fokus. Säkerställ att skattemedlen används på bästa sätt så att skolan lever upp till kraven från FN:s barnkonvention och blir den trygga och livsviktiga plats som barnen har rätt till.

Tillsammans kan vi skapa en skola att längta till – för alla barn och ungdomar.