En ny riktning för Region Norrbotten

Genom att satsa på regionens egen personal bedömer vi också att vi kommer att kunna minska andelen inhyrda, skriver företrädarna för de styrande i regionen.

Debattörerna har klubbat förslag som ska stärka norrbottningarnas tillgång till hälso- och sjukvård samt förbättra villkoren för vårdpersonalen.

Debattörerna har klubbat förslag som ska stärka norrbottningarnas tillgång till hälso- och sjukvård samt förbättra villkoren för vårdpersonalen.

Foto: Petra Älvstrand (ARKIV)

Debatt2023-04-17 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har gått 100 dagar sedan majoriteten skiftade i Region Norrbotten och nu tar vi kliv för att förverkliga våra gemensamma prioriteringar; att stärka norrbottningarnas tillgång till hälso- och sjukvård och förbättra villkoren för vårdens personal. 

Under årets tre första månader har vi lagt mycket tid på att träffa facken och vara ute i verksamheterna för att prata med regionens medarbetare. Bilden är samstämmig, vi behöver satsa på vår egen personal och förbättra vårt arbetsgivarlöfte samt minska andelen inhyrd personal. Bara så kan vi stärka norrbottningarnas trygghet och tillgång till vård.

Vid regionstyrelsen togs beslut om ett kraftfullt paket för att möta en del av de utmaningar vi ser. Paketet har en bred ansats och innehåller en rad olika förslag för att förbättra villkoren för vårdens personal och arbeta tillitsbaserat. Beslut som togs:

  • Att ge regiondirektören i uppdrag att ta fram åtgärder som minskar sjukfrånvaron bland medarbetarna från 6,8 till som högst 5,0 procent.
  • Att ta fram förslag som ökar incitamenten för medarbetare att arbeta kvar i regionen efter uppnådd pensionsålder.
  • Att inom ramen för kollektivavtal med berörda fackliga organisationer dubblera ersättningen för arbete under obekväm arbetstid från och med den 1 september 2023.
  • Att ge regiondirektören i uppdrag ta fram en plan som minskar beroendet av inhyrd personal med målsättningen att minska kostnadsökningen för 2023 från befarade 640 miljoner kronor till ett utfall om maximalt 446 miljoner kronor. 
  • Att ge regiondirektören i uppdrag att ta fram ett förslag som ökar möjligheten att anställa blivande medarbetare redan under deras studietid.
  • Att stärka chefernas förutsättningar genom bland annat utbildningsinsatser och genom att se över antalet medarbetare per chef.

Det är viktigt för oss att ta ett samlat grepp kring kompetensfrågorna och vår bedömning är att satsningen på att dubblera OB-ersättningen i kombination med redan beslutade åtgärder kommer att ge fler öppna vårdplatser.

Genom att satsa på egen personal bedömer vi också att vi kommer att kunna minska andelen inhyrda. Det är viktigt för kvalitet och kontinuitet men också givetvis för att komma tillrätta med de kraftigt ökade kostnader regionen har för inhyrd personal.

Steg för steg stärker vi tillgången till hälso- och sjukvård genom satsningar på vårdens personal.