SiS ungdomshem Johannisberg? Aldrig i livet. Eller?
Så lyder rubriken i de helsidesannonser vi nyligen publicerat i Norrländska socialdemokraten, Norrbottens kuriren, Haparandabladet och Kalixbladet. Vi skriver så om ett av våra särskilda ungdomshem för att väcka uppmärksamhet, och för att visa att det går att vara stolt över något som är inhägnat, låst och har taggtråd.
Även när rubriker berättar om fritagningar och hotfulla situationer. Och även när det, som nyligen, sker flera rymningar under en och samma vecka.
Statens institutionsstyrelse, SiS, har som uppdrag att ta emot ungdomar vars destruktiva beteende övriga samhället inte lyckats vända. Våra låsbara ungdomshem är till för dem som inte sällan har så omfattande behov, är så utagerande och har så stora psykosociala problem att det i vissa fall bara är vi som kan komma i fråga.
Det handlar om unga människor med rätt till bra liv. Det handlar om ett uppdrag att vara stolt över.
När vi läser om ungdomar som begår brott, fastnar i kriminalitet och skadar andra och sig själva vill vi att de tas omhand. För deras och vår egen skull. Vi vill att polis och socialtjänst ska gripa in och skapa lugn, och att ungdomarna ska vara någon annanstans.
SiS ungdomshem Johannisberg i Kalix är ett sådant ”någon annanstans”.
Det är en plats där vi använder metoder som har stöd i forskning för att få unga människor att byta aggression mot andra uttryck. Där vi har en skola som visar att det går att ta betyg och faktiskt tro på sig själv fast man aldrig gjort det förut, och där det finns vuxna som står kvar även när man mår dåligt, provocerar och till och med har ett våldsamt beteende.
Ibland lyckas vi bra, ibland gör vi det inte. Att vända människors liv tar tid. Utanför Johannisbergs stängsel finns vänner, droger och det ”gamla” livet, och trycket utifrån kan vara starkt. Ibland så starkt att det leder till rymningar, fritagningar, hot och våld.
Men precis som våra medarbetare på Johannisberg behöver stå stadigt i tuffa situationer och vara stolta över den insats de gör, behöver omvärlden stå stadigt och vara stolt över Johannisberg. Här finns en så stor kunskap om, och erfarenhet av, våldsamma och tungt belastade ungdomar att ungdomshemmet nu får SiS högsta säkerhetsnivå. Något som innebär stora satsningar på kompetens, rutiner och teknisk säkerhet.
Nu satsar vi på säkerhet och trygghet inom SiS på ett sätt vi aldrig gjort förut. Inte minst på Johannisberg. Men vårt uppdrag är tufft och risken finns alltid att fritagningar, rymningar och hotfulla situationer inträffar igen.
Med tanke på vår svåra uppgift är det något vi får räkna med. Det vet vi.
Men vi vet också att man behöver få känna stolthet på Johannisberg, och allra helst dela den känslan med världen utanför. Det stärker våra medarbetare, och det är ju deras styrka som ger ungdomarna kraft att ta nya vägar i livet.