De äldre är chanslösa mot telefonsvararen

Expansionen av it-utnyttjandet i samhället borde ske med eftertanke, skriver Peter Malmström.


Systemen måste anpassas till de som använder dem, skriver Peter Malmström.

Systemen måste anpassas till de som använder dem, skriver Peter Malmström.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Debatt2024-02-16 09:24
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inom skolområdet har man nu drabbats av eftertankens kranka blekhet på grund av för mycket it. Vi som gick i skolan på den tiden då boken var en självklarhet, förstår bakgrunden till bokens renässans i skolan. Den är fundamental för kunskapsinhämtande/lagring i hjärnan.

Jag har nyligen upplevt två områden där it ”gått för långt”. Före jul halkade jag och skadade lårmuskeln. Då den inte omedelbart läkte, ringde jag min vårdcentral för att boka tid. Jag kom till en telefonsvarare som bland annat krävde identifikation med bank-id. Jag fick ett klart besked att de ringer tillbaka inom två timmar. Jag lade på luren.

Ingen ringde, så jag linkade iväg till vårdcentralen och hoppades att boka tid i receptionen. Det gick inte. Receptionisten trodde att de hade mycket att göra så de skulle nog höra av sig. Då inget hände kontaktade receptionisten mottagningen. Där var svaret att man kontaktat alla som ringt. 

Felet att de inte kontaktade mig var mitt. Jag borde efter beskedet att de ringer inom två timmar väntat och bekräftat mitt telefonnummer. Så småningom fick jag tid, vid förnyat telefonsamtal. 

När ska de unga it-fantomerna förstå att systemen måste anpassas till brukarna? Jag föreställer mig att den typiska vårdbehövande är en äldre person som kanske hör dåligt, ser dåligt och darrar på fingrarna. 

En sådan är helt chanslös mot telefonsvararen. När ska våra ansvariga förstå att den självklara lösningen för oss är en receptionist som svarar i telefonen!

Mitt andra aktuella it-problem handlade om momsdeklaration. Den ska ju lämnas 26 februari. Jag gick in på Skatteverkets hemsida för att därifrån kunna skriva ut blanketten. En blankett är det bästa. Du kan i lugn och ro begrunda på vilka ställen de olika uppgifterna ska in. Det är ju inte alltid enkelt. 

Jag har så länge jag minns kunnat skriva ut rätt blankett, oavsett om det handlade om beskattning av aktiebolag, enskild firma, bostadsförsäljning och annat. Nu är alltså möjligheten borta. 

Jag försökte då föra in siffrorna i Skatteverkets system. Efter ett tag låste det sig. Jag kom ingenvart. Jag kontaktade Skatteverket centralt för att få blanketten utskriven och skickad till mig i Luleå där jag bor. De kunde skicka den, men bara till adressen där verksamheten bedrivs, det vill säga i den lilla byn Kannusjärvi i Övertorneå kommun. 

Huset där är stängt för vintern och brevlådan intagen.  Lösningen blev att jag kunde få den utskriven på skattekontoret här i Luleå.

Återinför omedelbart möjligheten att själv skriva ut nödvändiga deklarationsblanketter, så att du i lugn och ro kan fylla i den korrekt och därigenom undvika eventuellt åtal för skattefusk.