Därför vill Sverigedemokraterna införa LOV i Överkalix

Överkalix invånare förtjänar ett ökat inflytande över sin vård och omsorg. Dessutom behöver vi alla arbetsgivare vi kan få, skriver Sverigedemokraternas Marianne Sandström.

LOV har varit tillgängligt sedan 2009, ändå har bara två av regionens kommuner infört den. Mariannde Sandström skriver om varför SD vill införa valfrihet i Överkalix.

LOV har varit tillgängligt sedan 2009, ändå har bara två av regionens kommuner infört den. Mariannde Sandström skriver om varför SD vill införa valfrihet i Överkalix.

Foto: Linda Kask

Debatt2025-01-07 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För Sverigedemokraterna har välfärden den högsta prioriteten. För att vi ska ha en fungerande välfärd med vård och äldreomsorg behöver vi alla resurser vi kan uppbära och det är också sunt att konkurrensutsätta den kommunala marknaden genom att ge
medborgarna möjlighet att själva välja leverantör av olika tjänster och även ge privata aktörer möjlighet att etablera sig i Överkalix.

Lagen om valfrihet, LOV, trädde i kraft den 1 januari 2009 och reglerar vad som skall gälla för kommuner och regioner när de inrättar ett valfrihetssystem för hälsovårds- och socialtjänster. Sedan lagen infördes har endast två kommuner i Norrbotten, Haparanda och Boden, infört LOV.

LOV innebär att en kommun konkurrensutsätter delar av den kommunala verksamheten genom att företag som uppfyller vissa krav kan etablera sig i ett valfrihetssystem där brukaren väljer utförare, exempelvis inom hemtjänst eller äldrevård. Ersättningen till utföraren följer då den enskildes val och förutsätter därför att huvudmannen beslutar om en ersättningsmodell. LOV infördes för att stärka medborgarnas inflytande inom vård och omsorg men det finns även ett tydligt näringspolitiskt perspektiv som ger privata aktörer möjligheter att etablera. Med ett växande Norrbotten behöver vi fler aktörer som etablerar sig i länet och vi ställer oss därför också positiva till att Överkalix kommun inför LOV och har därmed också ingett ett förslag till kommunen om att utreda denna möjlighet.

I Överkalix sade kommunen dock nej till införandet av LOV med motiveringen att det inte fungerat oproblematiskt med LOV i Boden och att införandet av LOV skulle innebära en utmaning där personalbristen redan är stor med en utförare. Överkalix kommun bedömer även att det både i rekrytering till andra utförare och i övergångsperioder mellan kommunal och annan regi skulle kunna bli allvarliga konsekvenser för brukare och en förvärrad situation vad gäller kompetensförsörjning. Detta anser vi inom Sverigedemokraterna är farhågor som saknar grund. Ett införande av LOV skulle kunna leda till fler arbetsgivare i Överkalix och med en arbetslöshet på 5,9 procent (jämfört med 4,3 procent i Övertorneå, 4,8 procent i Kalix och 2,4 procent i Gällivare enligt siffror juli 2024) behöver Överkalix också arbetstillfällen.

Kommunen satsar även på att växa med en målsättning om 3 500 invånare år 2030 jämfört med 3 198 invånare per den 1 november 2024. För att vi ska kunna växa krävs dock fler jobb och det krävs då att kommunen tar sitt ansvar och tillåter privata näringsidkare att etablera sig på orten, så även inom den tjänstesektor som traditionellt drivits och drivs i kommunal regi trots möjligheterna till utveckling. Underlaget för äldreboenden och hemtjänst kommer heller inte att minska då prognosen tvärtemot talar för att vi kommer att få se en utveckling med fler andel äldre i kommunen därmed ligger det även rätt i tiden för Överkalix att införa LOV.