Sedan över en vecka har vi som anslutit oss till Skogsupproret blockerat Sveaskogs avverkningsmaskiner i Jouksuvaara och Paharova inom koncessions samebyarna Ängesån och Tärendö. Vi är enormt tacksamma för allt stöd vi fått från lokalbor. Vi är också tacksamma för denna möjlighet att presentera oss för de som kanske inte vet så mycket om oss, vilka vi är och varför vi blockerar Sveaskogs maskiner.
Skogsupproret är en mötesplats för människor från alla håll och kanter; samiska och icke-samiska aktivister (bland annat från klimat- och miljörörelsen Extinction Rebellion och Fältbiologerna) samt människor i största allmänhet som känner igen sig i våra kritik av svenskt skogsbruk och hopp om hållbara och rättvisa alternativ. Vi är människor som växt upp bland dessa skogar och sörjt naturskogarnas och våra kulturarvs förstörelse. Vi är också människor som rest hit för att detta skogsmissbruk även sker i våra hemtrakter och för att vi vill stötta lokalbors strid mot skogsbolagen.
Vårt främsta mål är att skogsbolagen stoppar sin avverkning av våra kvarvarande naturskogar, upphör med kalhyggen i skogsbruket och restaurerar fler skogar genom att låta trädplantager åter utvecklas till levande, artrika ekosystem. Vi arbetar samtidigt för att skogsbruk som påverkar traditionella samiska renbetesmarker, jaktmarker och fiskevatten endast ska ske med samiskt medgivande.
Skogsupproret och Extinction Rebellion använder sig av fredlig civil olydnad för att förändra de system som förstör utsikterna för att vi långsiktigt ska kunna leva på denna planet.
Ett exempel är det storskaliga svenska skogsbruket som nästan helt avverkat våra gammelskogar och ersatt dem med trädplantage där endast en bråkdel av djur-, växt- och svamparter kan överleva, där vattendragen är fyllda med tungmetaller såsom kvicksilver och där det inte längre är möjligt att bedriva traditionell renhållning.
Rent konkret har vi i detta fall blockerat avverkningsmaskiner i en naturskog i Paharova och vid det samiska kulturarvet i Jouksuvaara. Vi har byggt kåtor på skogsvägarna, låst fast oss i maskinerna och klättrat upp i närliggande träd. Detta för att hålla kvar maskinerna, eller, i fallet med Jouksuvaara där maskiner ägs av ett entreprenad, blockera vägarna så att de inte kan komma till skogen. Därigenom kan vi skapa en lugn och fredlig situation där lokalbor kan känna sig välkomna att komma förbi och prata samtidigt som vi stoppar skövlingen av en värdefull skog.
Lyssnar man på Sveaskogs retorik kan man lätt tro att dagens skogsbruk är klimatsmart, men sanningen är mer komplex. En riktig skog, med dess täta ekosystem av olika växter och svampar, utgör en stor kolsänka. Vid kalavverkning och dikning av våtmarker trasas ekosystemet sönder och kolet släpps ut i atmosfären. Visst binder även planterade träd kol medan de växer, men cirka 80 procent av materialet från skogsbruket blir till kortlivade produkter, såsom pappersförpackningar och biobränslen, som snabbt förbränns (statistik från Naturvårdsverket).
Trakthyggesbruk är ett skogsmissbruk som även får förödande konsekvenser för den biologiska mångfalden. Vi lever just nu i vad forskare kallar början på jordens sjätte massutrotning, den första som orsakats av människan, och kalavverkning är det största hotet mot biologisk mångfald i Sverige. I ett trädplantage, där träd av samma slag och åldrar växer i rader, kan extremt få andra arter överleva. Det är ingen skog, utan en biologisk öken.
Dessa fakta speglas i de berättelser som människor här delat med oss. Om att de artrika gammelskogarna som människor vuxit upp i och nu är försvunna. Om frustrationen över att behöva stödutfodra renarna för att de ska överleva vintern. Vi välkomnar fler att komma och besöka oss i Jouksuvaara, för att prata om hur ni ser på skogen och Sveaskogs verksamhet i området. Vi är djupt övertygade om att denna typ av avverkningar inte kan få fortgå och att det nu är tid för en grundläggande förändring i hur vi behandlar och brukar våra skogar. Därför väljer vi att stanna här och fortsätta vår blockad.