Därför behöver länet arbetskraftsinvandring

Det behöver skapas fler lagliga vägar in i EU för arbetskraftsinvandrare, menar företrädarna från Centerpartiet.

Företrädarna för Centerpartiet efterlyser en långsiktigt hållbar arbetskraftsinvandring.

Företrädarna för Centerpartiet efterlyser en långsiktigt hållbar arbetskraftsinvandring.

Foto: Anna Bennich

Debatt2021-11-12 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I efterdyningarna av coronapandemin, där stängda gränser varit ett fullbordat faktum, står nu många branscher utan arbetare och behovet av arbetskraftsinvandrare växer runt om i Sverige och EU. 

Nu ser vi konsekvenserna av minskad arbetskraftsinvandring när restauranger som vill öppna upp har personalbrist, bussar som står tomma för att chaufförer saknas och underskottet av sjukvårdspersonal på våra sjukhus växer. 

Europa möter stora demografiska och ekonomiska svårigheter i frågan om att vara en attraktiv kontinent för arbetskraftsinvandrare. Det krävs därför förbättringar i EU-lagstiftning, med nya incitament för att attrahera olika kompetenser.
Till och börja med har vi en åldrande befolkning, en ekonomi som behöver återhämta sig efter pandemin och många företag som har svårt med matchning av rätt kompetens. Vi behöver inse att EU inte längre är en konkurrenskraftig och attraktiv kontinent för arbetskraftsinvandrare. Fast intresset kommer att öka med de etableringar som väntas här i Norrbotten.

 

För att komma till bukt med problemet behöver EU en omfattande talangpool där arbetskraftsinvandrare från tredjeland har möjlighet att söka sig till EU för arbete, samtidigt som arbetsgivare i EU och Sverige lättare kan hitta de kompetenser som de söker. Detta gör det lättare att identifiera och möta behovet på den inhemska marknaden. Sverige skulle gynnas av en talangpool, som dessutom skulle inkludera flera olika typer av kompetenser, allt från kockar till civilingenjörer.

 

Norrbotten står inför många stora och kompetenskrävande etableringar.
Ökat företagande skapar fler jobbmöjligheter, ger ökade skatteintäkter och bidrar till vår välfärd. Företag är beroende av rätt kompetens - oavsett var den kommer ifrån och bristen på kompetens gör det svårt för små företag.

Det är viktigt att det nationella ansvaret och bestämmanderätten om vilka som får ett arbetstillstånd i landet kvarstår, men för att på ett effektivt sätt kunna möta de stora demografiska och ekonomiska utmaningarna måste det ske en harmonisering på EU-nivå. 

Vi måste minska på pappersarbetet, regelkrånglet och byråkratin för arbetsgivare och arbetstagare, och skapa fler lagliga vägar in i EU för arbetskraftsinvandrare.
En aktiv och långsiktigt hållbar arbetskraftsinvandring behövs för de svenska företagen och för att täcka välfärdens behov.