Dags agera för att säkra elbehovet

Det är dags att agera nu för att möta samhällets och industrins framtidsbehov, enligt debattören som föreslår fem åtgärder.

Enligt debattören tar tillståndsprocesserna för vindkraftparker tar lång tid.

Enligt debattören tar tillståndsprocesserna för vindkraftparker tar lång tid.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Debatt2023-07-19 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tillgången till prisvärd el i tillräcklig mängd är avgörande för samhälls- och industriomställningen. Att svenska bolag, gärna med lokal förankring, ser det som ett naturligt, enkelt och attraktivt alternativ att investera i elproduktionen och kan stärka det inhemska ägandet av viktig infrastruktur som gynnar landets totalförsvarsförmåga är värdefullt.

För att möta framtidskraven behövs modiga politiska åtgärder som främjar både ny planerbar energiproduktion och effektivisering av den landbaserade vindkraften. Här är fem viktiga åtgärder för att på kort sikt underlätta processerna, öka Sveriges elproduktion och minska behovet av nybyggnation:

Ge kommunerna del av skatten: För närvarande går både fastighetsskatt och energiskatt till staten, vilket inte ger något incitament för kommunerna att stödja vindkraftsetableringar. Genom att ge kommunerna del av den redan befintliga skatten kan ökad elproduktion ses som ett nationellt intresse som gynnar hela landet.

Låt befintliga vindkraftsparker utvecklas: Tillståndsprocesserna för vindkraftparker tar lång tid, vilket leder till att tekniken blir föråldrad innan parkerna är klara. Genom att snabba upp tillståndsprocessen för uppdateringar och utbyggnad av befintliga parker kan mer effektiva och kraftfulla turbiner användas, samtidigt som markanvändningen optimeras.

Nyttja optimala områden bättre: EU förespråkar etablering av zoner med förenklade tillståndsprocesser för förnybar elproduktion. Sverige har redan områden som anses vara särskilt lämpliga för storskalig vindkraftproduktion. Genom att göra uppgradering av befintliga parker i dessa zoner till anmälningsärenden kan tillståndsprocessen förbättras och arbetet påbörjas snabbare.

Hantera målkonflikterna: Det finns olika intressen som bromsar, såsom kommunala veto, naturhänsyn och synpunkter från rennäringen och försvarsmakten. En utredning bör göras för att säkerställa att balansen mellan dessa intressen är optimal för att möta de utmaningar vi står inför.

Förbättra tilldelningen av anslutningar till elnätet: Elnätsföretagens monopol på anslutningen till elnätet och hanteringen av ansökningar i turordning, vilket skapar en långsam och ineffektiv process för nya projekt. Politiken bör ge verktyg för att prioritera mellan projekt utan att tumma på rättvisan.

Behoven av mer fossilfri el väntas öka snabbt och det innebär att Sverige behöver agera på både kort och lite längre sikt. Förslagen har potential att snabbt göra skillnad och göra det möjligt för vissa redan existerande vindkraftsparker att fördubbla sin elproduktion, Det sker genom att minska antalet turbiner och samtidigt effektivisera markanvändningen, så att varje turbin producerar mer el. Detta minskar trycket på att bygga nära bebyggelse samtidigt som det stärker förutsättningarna för ny industri. 

Det ensamt är inte tillräckligt, men det ett viktigt första steg medan vi väntar på ny planerbar elproduktion. Att bygga upp den planerbara elproduktionen är också en viktig del i ett större energisystem där alla fossilfria produktionssätt har en roll att spela.

Den landbaserade vindkraftens snabbhet och stora uppgraderingspotential med tillskott från andra energikällor kan på kort sikt växlas upp och bidra mer i ett system som på sikt måste bli större, starkare och robustare. 

Det kräver dock kompromisser och samarbete mellan olika politiska läger där alla fossilfria produktionssätt får förutsättningar att utvecklas.