Chockhöjda hyror gör att äldre tvingas flytta

Renoveringar med chockhöjda hyror verkar ha satts i system av fastighetsägare för att kunna maximera vinsterna, skriver debattörerna.

Renoveringar riskerar i många fall att leda chockhöjda hyror.

Renoveringar riskerar i många fall att leda chockhöjda hyror.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2022-09-08 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tänk dig att du bott på samma adress i flera decennier och nu har en låg pension. Så blir det dags för upprustning av fastigheten och lägenheten du bor i. Efter renoveringen kommer notan och hyran höjs med 60 procent.

Såväl Hyresgästföreningen som PRO får in vittnesmål från medlemmar som drabbas av just detta. Efter renovering får de en så kraftig hyreshöjning att de har svårt att bo kvar i lägenheten som så länge varit deras hem.

Renoveringar med chockhöjda hyror verkar ha satts i system av fastighetsägare för att kunna maximera vinsterna. De boende ges sällan möjlighet att påverka nivån på upprustningen eller hyreshöjningen. Resultatet blir att många inte har råd att bo kvar.

Vi närmar oss en levnadskostnadskris i Sverige. När inflationen stiger blir pengarna i plånboken mindre värda. Det drabbar inte minst många pensionärer med låg pension och att då också få en kraftig hyreshöjning blir för många ohållbart.

Dagens renoveringssituation är resultatet av ett skevt skattesystem, som inte stimulerar långsiktigt underhåll, och otillräckligt statligt stöd för omfattande renoveringsarbeten till hyresrätten.

Samtidigt verkar det inte finnas några gränser för hur mycket pengar som kan ösas över det ägda boendet. Äger du ditt eget boende får du idag del av cirka 28 miljarder kronor som läggs på ränte- och ROT-avdrag. Och nu senast, el-subventionerna på sex miljarder som i princip bara träffar villaägare.

Detta medan alla som bor i hyresrätt får stå för hela notan själva.

Det krävs reformer på en rad områden för att komma till rätta med problemen. Det här är våra förslag på hur lagstiftningen borde förbättras:

  • Ett statligt stöd för hållbara renoveringar, som minskar fastigheternas energiförbrukning samtidigt som hyran kan hållas nere vid omfattande renoveringsarbete.
  • Skattefria underhållsfonder. I hyran du betalar ingår löpande underhåll. Men om ägaren vill ta en del av hyran och lägga i en fond för framtida underhåll så beskattas det som vinst. Därför gör inte fastighetsägaren det. För att stimulera fastighetsägaren till mer löpande underhåll föreslår vi skattefria underhållsfonder. På så sätt skulle inte allt behöva samlas till stora åtgärder som sker mer sällan, med kraftiga hyresökningar som följd.
  • Stärkt ställning för hyresgäster. Hyresgästen har i dag lite att sätta mot när fastighetsägaren vill genomföra omfattande renoveringsarbeten. Därför vill vi ändra lagen så att fastighetsägaren måste samråda med hyresgästerna om stora förbättringsåtgärder, och måste erbjuda olika nivåer av upprustning, så att hyresgästen kan påverka standard och därmed hyran.
  • Förbättrat bostadstillägg, så att de som behöver det inte behöver vänta flera månader på besked och utbetalning.

I Sverige bor över tre miljoner människor i hyresrätt och över 300 000 lägenheter behöver rustas upp.

Vi vill att upprustningarna ska göras på ett hållbart sätt för både människor och miljö, så att tusentals pensionärer slipper obehagliga konsekvenser.

Fastighetsägare skulle behöva ta samma hänsyn till människorna som bor i deras lägenheter som de gör till sina ekonomiska intressen.