Chans för Vattenfall att göra rätt mot kommuner

Hur ironiskt är det inte att en liten kommun som Jokkmokk där den skövlade älven via Vattenfall förser statskassan med mångmiljardbelopp varje år har svårt att ha råd med undersköterskor och utbildade lärare, frågar sig debattörerna.

Akkats kraftstation.

Akkats kraftstation.

Foto: Bengt-Åke Persson arkiv

Debatt2023-05-21 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vattenfall gick för ett tag sedan ut med ambitionen om stora investeringar i nya turbiner i Umeå och Luleå älv. Detta för att bättre kunna nyttja vattenkraftens gynnsamma förmåga att balansera vårt framtida elnät med allt mer grön, förnybar energi. 

Det tror vi är positivt för möjligheterna att så snabbt som möjligt ställa om vårt samhälle och möjliggöra de stora satsningar på hållbarare industri som pågår. Vattenkraften har under mer än 100 år hållit Sverige med stora mängder ren, förnybar energi och har starkt bidragit till vårt lands gynnsamma utveckling till en stor produktions och exportnation som har råd med en stark välfärdsstat.  

Men den kommer med ett pris. Dammar och reglermagasin där vattennivån rör sig upp och ner med elnätets behov har förvandlat Nordens största och kraftfullaste älv till en industrianläggning där djur och växtliv aldrig blir detsamma igen. Leriga stränder och opålitliga isar drabbar såväl människor och djur hårt och leder till och med till dödsfall. 

Under utbyggnadsfasen av dessa anläggningar fanns arbetstillfällen och framtidstro i överflöd. Det statliga bolaget bidrog generöst med infrastruktur och samhällsservice på orterna där de tog för sig. Naiva kommunpolitiker såg en ljus framtid för sig och begjorde inget delägarskap eller skrifliga överenskommelser.

Man trodde inte det var sant när Vattenfall 2021 tvingade kommunen att välja mellan att sparka brandmän eller specialpedagoger när de drog sig ur avtalet om att hjälpas åt med finansieringen av räddningstjänsten på orterna närmast sina kraftverk.  Samma år redovisar man en vinst på svindlande 48 miljarder kronor. Vattenfall har nämligen bara ett uppdrag.  Att tjäna så mycket pengar som möjligt.

 

Utbyggnaden av vattenkraften har stor potential att gynna Sverige. Det är viktigt att frågan utreds både skyndsamt och noggrant för att varken fastna i byråkratisk långbänk eller hastas igenom ogenomtänkt.

Framför allt kräver en ytterligare exploatering av hårt drabbade ekosystem och lokalsamhällen omfattande miljöåtgärder och att Vattenfall, precis som statliga LKAB, får ett ägardirektiv från regeringen om att ta ett tydligt samhällsansvar för orterna där de tjänar sina pengar.