Bygg fler hyresrätter med rimliga hyror

Det är inte ovanligt med hyreshöjningar på 50 procent inte ät ovanliga efter omfattande renoveringar som, enligt debattörerna, många gånger upplevs som smärtsamma för dem som berörs.

En renoveringsvåg väntar många bostadsråden de kommande åren. Debattörerna skriver att de av erfarenhet vet att detta ofta leder till hyrespåslag, många gånger smärtsamma sådana.

En renoveringsvåg väntar många bostadsråden de kommande åren. Debattörerna skriver att de av erfarenhet vet att detta ofta leder till hyrespåslag, många gånger smärtsamma sådana.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Debatt2022-07-07 04:11
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stora delar av Luleås hyresrättsbestånd står inför omfattande renoveringar de kommande åren. Vi vet av erfarenhet att detta leder till hyrespåslag, många gånger smärtsamma sådana, för de hyresgäster som berörs. Hyreshöjningar med 50 procent, ibland mer, är inte ovanliga. Samtidigt skriar behovet av bostäder, när Luleå och Norrbotten behöver arbetskraft för att göra verklighet av de stora, gröna industriinvesteringarna. 

Hyrespåslag vid renoveringar och nyproduktion med höga hyror leder sammantaget till ett hyresrättsbestånd, där andelen hyresrätter med rimliga hyror kraftigt minskar.

Att förvalta och äga hyresrätter kräver långsiktighet. Underhållsskulder byggs upp under decennier då den tekniska livslängden för bostadshusets många komponenter når sitt slut, alltifrån vatten- och avloppsstammar, till tak och fönster. Aktiebolag får idag avsätta en fjärdedel av årsvinsten för framtida reinvesteringar i en fond i maximalt sex år, sedan måste pengarna reinvesteras eller beskattas som vinst.

För att avsättningsmöjligheterna ska harmonisera bättre med den långsiktighet som krävs vid fastighetsförvaltning, föreslår Hyresgästföreningen därför att avsättningstiden förlängs till tio år. För bolagen leder detta till bättre möjligheter för framförhållning och därmed kan de undvika att åtgärder samlas på hög, med plötsligt kraftiga hyreshöjningar som följd. 

Vidare föreslår vi ett nytt investeringsstöd i form av ett statligt bygglån för nyproduktion, villkorat med rimligare hyror. Vi befinner oss just i ett läge med stigande inflation och för att bekämpa denna, en allt högre ränta. De senaste två decennierna har stigande bostadspriser skapat motsvarande utrymme för en stigande produktionskostnad. 

Nu riskerar vi att hamna i ett läge där byggkostnaderna stiger, samtidigt som räntan trycker ner det kalkylerade marknadsvärdet på flerbostadshuset. För att kalkylen ska gå ihop krävs hyror som få har råd med.

Nu, om någonsin, gäller det därför för staten att ta ansvar och hjälpa till att finansiera bostäder som människor med normala inkomster kan efterfråga.

Samma budskap har tjänsten här hemma gett oss alla politiker. Till saken hör att vi alla partier som deltog i Skellefteå var helt överens om att ett nybygge må