Efter coronautbrotten på landets äldreboenden minskade viljan att söka plats kraftigt. Men nu har det vänt, visar Socialstyrelsens nya lägesrapport om äldrevården. Samtidigt som intresset ökar igen har fortfarande en stor andel kommuner otillräcklig mängd plats i särskilt boende, och på många håll är väntetiderna långa. Det sa Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell till Sveriges Radio den 30 mars.
Precis som moduler blev räddningen när många kommuner behövde tillfälliga förskolor åt de stora barnkullarna i början av 00-talet, kan moduler lösa boendefrågan när allt fler 40-talister kommer att behöva äldreboenden. Vi står inför en boom av åldrande svenskar och borde se äldreboenden av moduler som en tillgång.
Det är dags att skrota de gamla fördomarna om att moduler är trista och obekväma ”baracker”. Jag har arbetat i modulbranschen i över 30 år och följt hur såväl kvaliteten på modulerna som kraven från myndigheterna ökat i en positiv spiral. Dagens modullösningar håller lika hög kvalitet och har lika god komfort som permanenta bostäder.
När det kommer till äldreboenden möter jag ofta en misstro: ”Ska våra äldsta tvingas bo i baracker?”– är en vanlig reaktion. Då har man inte riktigt hängt med i hur en modullösning ser ut och är byggd. Moduler är redan nödvändiga planeringsverktyg i kommunernas skol- och förskoleverksamheter. Inställningen till förskole- och skolmoduler har ändrats radikalt de senaste 20 åren.
I början av 00-talet var det vanligt med protester från både föräldrar och pedagoger, som kanske mindes de trista och dragiga barackerna på 70- och 80-talen. Ordet barack hängde kvar som något av ett skällsord. Men när modulerna – eller paviljongerna som vi också kallar dem – väl var på plats tyckte många att de var finare och mer funktionella än de permanenta lokalerna. Idag är modulerna mer allmänt uppskattade av skolor och förskolor som ofta använder dem i många år.
En stor fördel med modulerna är förstås flexibiliteten. När ett lokalbehov uppstår kan en modullösning anpassad till verksamheten och dess unika behov vara på plats med kort varsel. Sedan, när behovet av lokalerna inte finns längre, monteras de ner och kommunens mark kan användas till något annat.
Min förhoppning är att kommunerna ska börja tänka nytt och se äldreboenden av moduler som en möjlighet. Jag tror att skeptiker hakar upp sig på att lokalerna är flyttbara och industriellt byggda ”löpande-band-produkter” – som om det vore detsamma som låg kvalitet. Men då glömmer man att många villor byggs på det sättet. Få känner till att kraven på byggteknik, ventilation och energieffektivitet är lika höga på moduler som på de permanenta modulhus som byggs idag.
Och varför inte nyttja modulernas flexibilitet ännu ett steg? Min vision är att kommunerna ska låta bygga tillfälliga äldreboenden på extra fina platser. Passa på att använda mark där det inte är tillåtet att bygga permanent, men där man kan få bygglov för ett tillfälligt boende. Kanske en strandnära tomt med utsikt över vattnet eller andra attraktiva lägen. På så sätt löser vi ett samhällsproblem samtidigt som vi ger våra äldre en riktigt fin miljö, som de så väl förtjänar.