Broalternativet är dött, nu måste vi gå vidare

Besvikelsen över att det blev det västliga alternativet har varit påtaglig. Men broalternativet är orimligt på alla tänkbara vis, skriver Agne Rustan.

Norrbotniabanans västliga dragning är avsevärt bättre. Nu måste debatten gå vidare, skriver debattören.

Norrbotniabanans västliga dragning är avsevärt bättre. Nu måste debatten gå vidare, skriver debattören.

Foto: Ylva Forslund

Debatt2024-10-28 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Kuriren den 16 oktober visar Linda Nilsson, vd vid Norrbottens handelskammare, sin besvikelse över att Trafikverket nu förordar den västliga dragningen av Norrbottniabanan. Undertecknad har yttrat sig över de två alternativen i en debattartikel i Kuriren den 26 augusti där det västliga alternativet förordas.

En första idéskiss på ett broalternativ presenterades i Kuriren den 20 oktober 2009 med en flygbild och bro mellan Hamnholmen och Svartöstan och med brofästen enbart på land, alltsåen fast bro. Karl Petersen var då kommunalråd och hans förslag var, att isbrytarna och kryssningsfartyg skulle beredas plats vid en kaj öster om bron. Det fanns dock även cementfartyg som levererade sin last till silos intill LKAB:s gamla malmkaj samt fartyg som behövde vändas mellan Gråsjälören och LKAB:s gamla kaj. Förslag om en öppningsbar bro kom då Banverket presenterade sin utredning i slutet av oktober 2009. 

I dag får vi bevittna ett meningslöst krig i Europa.. Den 75-åriga freden i Europa bröts den 24 februari 2022 av Rysslands fullskaliga och hänsynslösa krig mot fredliga Ukraina. Putin har lyckats skrämma både Nato och EU med sina röda linjer och han har även lovat att hämnas på alla länder som hjälper Ukraina militärt. I ett anfall mot Sverige riskeras därför att en stor bro att bli förstörd. För att förhindra en krigsskada på bron behövs det byggas upp ett stort uthålligt förvar av motstridsmedel för att säkerställa bron. 

En öppningsbar bro i Luleå är dessutom inte en praktisk lösning på grund av den långa tid, 30 minuter, det tar att öppna och stänga bron. Några exakta öppnings- och stängningstider skulle ej kunna fastställas på grund av alla tågförseningar. Troligtvis skulle det behöva byggas två nya kajer där fartygen skall ligga och vänta. Vad händer annars om ett fartyg som fått klartecken och bron går ej att öppna och fartyget dessutom får strömbortfall? Klarar ett fartyg att ankra upp eller vända om bron har låst sig? Vem skall betala fartygens väntetider för broöppning? Det skulle behövas minst tre heltidsanställda personer med skiftgång för att hantera broöppning och -stängning. 

Slutsatsen blir att för Luleås del är broalternativet utraderat för gott. Varför då ihärdigt föreslå en lösning där man löser ett problem och skapar en rad nya problem för sjöfarten i Luleå. Linda Nilsson kan känna sig helt trygg med att Trafikverkets förslag är bäst.