Det är stora skillnader i hur många röntgensjuksköterskor det finns per invånare mellan regionerna, men alla uppger brist på denna viktiga profession. Norrbotten är det ytmässigt största länet, här behöver man geografiskt fördela resurser och bristen på röntgensjuksköterskor får stora konsekvenser för patienter i vårdflödet. I Norrbotten ökar remissinflödet till röntgen och när undersökning fördröjs i brist på personal, fördröjs både diagnos med förvärrade besvär och behandling för patient, i värsta fall dödsfall som resultat.
Röntgen – bild- och funktionsdiagnostik – är en grundläggande och central funktion inom vården. Varje år utförs över 5,5 miljoner röntgenundersökningar i landet och merparten av utförs – än så länge - av legitimerade röntgensjuksköterskor. Enligt Socialstyrelsens senaste statistik uppger samtliga regioner i landet att det råder brist på röntgensjuksköterskor och tyvärr har det blivit värre.
I stället för att ge rätt förutsättningar till medarbetare, snabbutbildar arbetsgivarna andra yrkesgrupper att utföra röntgenundersökningar av skelett, lungor och mammografi. Den här typen av nödlösningar med outbildad personal påverkar både kvaliteten av röntgenbilder och patientsäkerheten då det är en tidsfråga innan vi ser incidenter med strålning på patient och personal. Det riskerar urholka de kvalitetskrav som kommer med yrkeslegitimationen – vilket är fel väg att gå och riskerar att förvärra bristen.
Röntgensjuksköterskan har expertkunskap inom bildtagning, strålning, teknik och omvårdnad. Arbetet kräver specifika kunskaper eftersom vi självständigt planerar, genomför röntgenundersökningar och behandlingar. Vi kvalitetsgranskar undersökningar som ligger till grund för säker diagnos. Röntgen är ett tekniktungt område där vi säkrar att patienter inte utsätts för mer strålning än nödvändigt vid undersökning.
Vi efterlyser att nya styret i regionen tänker långsiktigt och proaktivt när det gäller invånarnas säkerhet och tillgänglighet för röntgen och värnar legitimerade röntgensjuksköterskor. Nu måste regionen bli en attraktiv arbetsgivare, arbeta aktivt för att behålla och rekrytera legitimerade sköterskor så att patienter ska få säkra undersökningar, diagnoser och behandling i tid. Arbetsvillkoren måste förbättras så att vi blir fler.
I samband med internationella yrkesdagen för röntgensjuksköterskor, 8 november, föreslår Vårdförbundet;
• Regionen måste säkerställa goda och säkra arbetsvillkor för att både behålla och rekrytera. Röntgensjuksköterskorna är för få och har alltför hög arbetsbelastning och har, nationellt sett, mycket sämre löneutveckling än i övriga regioner.
• Behovet av avancerade radiologiska undersökningar med specialistkompetenser ökar samtidigt som vården utvecklas mot en mer personcenterad vård. Vi har unik kompetens om avancerad medicinsk teknik och digitalisering – vilket ställer krav på kvalitet, strålsäkerhet och optimering av undersökningsmetoder.
Röntgensjuksköterskans kompetens behöver kontinuerligt utvecklas, en nationellt reglerad och lagstadgad specialistutbildning bör införas. Med våra förslag kan vi vända utvecklingen till det bättre och framtidssäkra en central funktion i vården. Röntgensjuksköterska är ett fantastiskt yrke – men vi är för få.