Bondelobbyn styr regeringen mer än klimatvetenskapen

Ett samhälle som är byggt på vetenskap snarare än särintressen är ett säkrare samhälle, hävdar debattören.

Att vi radikalt måste minska konsumtionen av kött- och mjölkprodukter om vi ska klara av klimatkrisen är tydligt om vi lyssnar på vetenskapen, skriver debattören.

Att vi radikalt måste minska konsumtionen av kött- och mjölkprodukter om vi ska klara av klimatkrisen är tydligt om vi lyssnar på vetenskapen, skriver debattören.

Foto: Maria Hedenlund

Debatt2023-03-22 16:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När landsbygdsminister Peter Kullgren nyligen intervjuades av Sveriges Radio är det tydligt att vår regering påverkas mycket mer av särintressen än av forskning. Han vill inte säga något om att vi bör äta mindre kött, men vill att vi äter mer svenskproducerat med skälet att det skulle ge mindre utsläpp än om vi äter importerad mat. ”Det primära tycker jag är att man som konsument, miljömedveten konsument, väljer svenskt så ofta man kan. Det är jätteviktigt.” sade ministern.

Problemet är att det inte stämmer. ”Skillnaden i klimatpåverkan mellan svensk animalieproduktion och produktionen i de länder vi importerar ifrån är liten, om den ens finns” sade Elin Röös, Sveriges Lantbruksuniversitet, en av Sveriges främsta experter på matens klimatpåverkan i Sveriges Radio. 

Att vi ska äta svenskt, snarare än att minska vår animaliekonsumtion, är något som trummats ut i åratal av LRF, Lantbrukarnas Riksförbund. Denna lobbyorganisation har 140 000 medlemmar, men representerar ändå en väldigt liten del av befolkningen. Sedan åtminstone 2021 har LRF hävdat att kor kan kyla klimatet. Det är ett påstående som klimatforskaren Elin Röös skrattar högljutt åt och tillägger ”Nej, det är helt fel för kor släpper ut metan. Punkt slut.” 

Metan är en ytterst potent växthusgas som bidrar starkt till den klimatkris vi befinner oss i. Någon som strävar efter att följa den senaste forskningen är svenska Livsmedelsverket. På deras hemsida under ”Miljösmarta matval” är det översta rådet: "Minska på köttportionen och ät mer vegetariskt.” “Genom att äta växtbaserat kan vi minska utsläppen från livsmedel med över 70 procent”, säger klimatforskaren Fredrik Hedenus, Chalmers.

LRF representerar många kött- och mjölkbönder, varför det knappast är märkligt att de försvarar deras intressen. Men ska vi acceptera att de använder rena lögner och ovetenskapliga påståenden i sin reklam och i sitt lobbyarbete? Ännu allvarligare är att regeringar, både till vänster och höger, går deras ärenden och slår dövörat till forskningen. 

Att vi radikalt måste minska konsumtionen av kött- och mjölkprodukter om vi ska klara av klimatkrisen är tydligt om vi lyssnar på vetenskapen. Regering och riksdag skulle till exempel kunna hjälpa oss konsumenter genom att göra det dyrare med det som är klimatfarligt och billigare att köpa det som är mindre skadligt för klimatet. På kommunal och regional nivå kan man göra mycket genom offentlig upphandling genom att inhandla mer av växtbaserad mat. 

Ett samhälle som är byggt på vetenskap snarare än särintressen är ett säkrare samhälle.