Våldet sker oftast inom hemmets fyra väggar och för kvinnor i en våldsam relation blir bostadsbristen extremt påtaglig och potentiellt livsfarlig. Staten och kommunerna behöver göra mer för att hjälpa våldsutsatta till ett tryggt boende.
Hyresgästföreningen har i sin rapport Ett eget rum – bostadsfrågan ur ett jämlikhetsperspektiv visat hur kvinnor är särskilt utsatta på bostadsmarknaden och att bostadsbristen försvårar kvinnors möjlighet att lämna en våldsam relation. I de fall där våldet blivit dödligt har offren ofta bett samhället om hjälp att hitta en trygg bostad, utan resultat.
Ett problem är till exempel att förtur till lägenheter ofta bara ges i den egna kommunen. Det innebär att detta för många inte är ett alternativ, eftersom risken att bli hittad av sin förövare är för stor. Den som försöker lämna en våldsam relation utelämnas till en osäker andrahandsmarknad, där köerna är långa och hyrorna höga.
När hyresrätten prioriteras bort av politiken och alltför få bostäder byggs, drabbas kvinnor hårt. Detta skulle kunna undvikas med en mer jämställd bostadspolitik och mer behovsstyrd fördelning av bostäder. Ett jämställt samhälle kräver en aktiv bostadspolitik, med hyresrätten som en viktig byggsten.
Bostadspolitiken behöver reformeras och Hyresgästföreningen kräver därför:
- Ett statligt förtursintyg för våldsutsatta för att möjliggöra livsnödvändiga flyttar innan det är för sent.
- Ökad samordning för att underlätta för livsnödvändiga flyttar mellan kommuner.
- Stärkt bostadsbidrag för att stärka utsatta gruppers boendeekonomi.
En trygg bostad är inte bara tak över huvudet, det kan vara en nyckel till överlevnad. Samhället måste agera för att ge utsatta kvinnor möjlighet till en trygg bostad och en stabil framtid.
Inte en enda kvinna till ska behöva dö för att hon inte får tillgång till en fredad och trygg bostad i tid.