Men med gamla, värdefulla kyrkobyggnader kommer ett stort ansvar att hålla denna länk till historien levande. För att även i framtiden kunna tillgängliggöra de vackra kyrkobyggnaderna, inte minst här i Luleå stift, behövs en långsiktig finansieringsplan från Svenska kyrkan och en höjd kyrkoantikvarisk ersättning från staten.
Sedan år 2000 betalar staten ut en s.k. kyrkoantikvarisk ersättning för att finansiera en del av Svenska kyrkans kostnader för underhållet av kyrkobyggnader, kyrkliga inventarier och begravningsplatser. Ersättningen har sedan 2009 varit oförändrad och uppgår till 465 miljoner kronor per år.
Idag finns drygt 3700 kyrkor i Sverige. För att underhålla och renovera dessa byggnader – inte minst de äldre – krävs betydligt mer pengar än vad staten idag bidrar med till Svenska kyrkan för detta ändamål. Resultatet riskerar bli att hundratals kyrkor, varav flera här i Luleå stift, behöver stängas och på sikt kommer att förfalla.
Staten behöver likt flera andra europeiska länder i liknande sits som Sverige, inse behovet av ett tillgängligt och levande kulturarv.
Svenska kyrkan måste därför börja ställa krav på staten. Den kyrkoantikvariska ersättningen behöver höjas. För år 2025 vill vi Borgerligt alternativ därför att den kyrkoantikvariska ersättningen uppgår till 800 miljoner kronor. Därefter måste en bred uppgörelse slutas mellan kyrkan och riksdagen för att långsiktigt säkra att kyrkan kan förvalta Sveriges kyrkobyggnader även för framtiden.
Vi i Borgerligt alternativ ser också behovet av att Svenska kyrkan inrättar en egen fond enkom för förvaltandet av kyrkobyggnaderna. Detta för att långsiktigt kunna finansiera underhåll och restaurering av Svenska kyrkans egendom. Medlemmarnas egendom.