Äventyra inte basindustrin

Regeringens politik riskerar klimatomställningen och Norrbottens framtid, skriver tre företrädare för Moderaterna.

Kuriren 4 mars; Hybrits pilotanläggning i Luleå snart klar.

Kuriren 4 mars; Hybrits pilotanläggning i Luleå snart klar.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Debatt2021-03-10 03:46
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den senaste tiden har projektet Hybrit varit på tapeten i media. Stora industrisatsningar är viktiga både för att Sverige ska klara av klimatomställningen och nå sina klimat och miljömål, men också för att Norrbotten ska bli en attraktiv region med ett tekniskt universitet i toppklass, många nya arbetsplatser och en hållbar framtid. 

Regeringens energipolitik riskerar dock att äventyra Norrbottens framtid.

Hybrit är ett samarbete mellan SSAB, LKAB och Vattenfall som avser att förändra och modernisera tillverkningsprocessen av stål. Målet är att minska koldioxidutsläppen från ståltillverkningen med drygt 10 procent bara här i Sverige. Under de senaste åren har ett flertal stora och liknande projekt påbörjats. 

Utöver satsningar som Hybrit har företag såsom H2 Green Steel och Northvolt vuxit fram, inte minst här i Norrbotten. Det är genom företag och projekt som dessa som Sverige kommer kunna klara av klimatomställningen, samtidigt som det investeras i Norrbotten som region. 

Tyvärr riskerar dock regeringens oförmåga att kunna garantera en stabil och tillförlitlig elförsörjning i hela landet att äventyra stora investeringar i region Norrbotten. 

Elektrifieringen är ett slagord som har använts många gånger i debatten om den pågående klimatomställningen. Oavsett om det är elbilar, batterifabriker eller ståltillverkning, behovet av en tillförlitlig elförsörjning är mycket stort. 

Under den senaste mandatperioden har regeringen dock visat sig vara fullständigt opålitliga i denna fråga. Konsekvenserna efter att man hade avvecklat Ringhalsreaktorerna visade hur en ogenomtänkt och kortsiktig energipolitik kan sätta hela Sveriges framtid på spel. Kraftiga variationer i elpriset påverkar både privata hushåll, men också industrin i sin helhet. 

För att Sverige och Norrbotten i framtiden ska vara ett attraktivt ställe för investeringar inte minst inom området klimatomställning, krävs det en långsiktighet i hela den svenska energipolitiken, från produktion till leverans.

En annan viktig del av dessa satsningar är Norrbottens framtid. Luleå Tekniska Universitet (LTU) deltar i forskningen kring Hybrit och på så sätt är industrisatsningar som just Hybrit viktiga för LTU och dess konkurrenskraft som universitet, vilket i sin tur gynnar hela Norrbotten. 

Forskningen kring Hybrit är även ett sätt för LTU att marknadsföra sig som ett ledande universitet när det kommer till forskningen kring miljö- och klimatsmarta alternativ till dagens industri. Med den stora industri som finns i närområdet samt närheten till naturen har LTU ett drömläge att profilera sig i forskningen kring framtiden för den svenska stålindustrin. 

Eftersom SSAB är Sveriges största utsläppare av koldioxid så är framtagandet av ny teknik inom stålindustrin av yttersta vikt för att basindustrin ska bibehålla sin storskaliga produktion av stål när Sveriges klimatmål är ett nettonollutsläpp av växthusgaser år 2045.

Stora industrisatsningar som Hybrit, H2 Green Steel och Northvolt är avgörande för Norrbottens framtid som region. I dagsläget väljer många nyexaminerade studenter från LTU att flytta till större städer för att hitta sin arbetsplats. 

Men nya investeringar i den storleksordningen som Hybrit och andra projekt bär med sig, kommer det uppstå många fler arbetstillfällen och Norrbotten kan bli en alltmer attraktiv region för unga att stanna kvar.

Ett levande Norrbotten är viktigt både för oss som bor här, men även för Sverige i sin helhet. Stora industrisatsningar utgör otroliga möjligheter för att Sverige både ska klara klimatomställningen, men också för att Norrbotten ska fortsätta vara en levande region, med ett tekniskt universitet i toppklass och många nya arbetstillfällen. 

Men för att dessa satsningar verkligen ska komma igång, krävs det att vi fortsatt har en energiförsörjning som är pålitlig och en regering som inte äventyrar den svenska basindustrin.