Sverige har alla förutsättningar att vara ett av världens bästa gruvländer med våra omfattande naturresurser, framstående forskning, ledande företag och kompetenta medarbetare. När den årliga gruvrankningen släpptes tappade dock Sverige stort. Nu behövs en nystart och ny inriktning på svensk gruvpolitik.
För fyra år sedan var Sverige det åttonde bästa gruvlandet i världen. Nu hamnar Sverige på plats trettiosex och efter länder som Ryssland, Mali och Ghana. Raset är ett direkt resultat av hur regeringen skött gruvfrågorna.
Vi befinner oss mitt i en grön omställning där vi behöver mer material till allt från batterier till förnybar energi. EU-kommissionen har dessutom pekat ut Sverige som ett land med unika förutsättningar att möta den ökade efterfrågan av kritiska råmaterial i Europa. Därför måste vi göra mer för att utveckla gruvnäringen i Sverige.
Trots unikt bra förutsättningar har regeringen hanterat gruvfrågorna riktigt illa. Ett av de största problemen för gruvföretag är de långa, dyra och osäkra tillståndsprocesserna. Regeringen löser inte dessa problem, utan gör kosmetiska förändringar.
Än mer brutalt är det i de ärenden där gruvansökningar ligger klara för beslut på regeringens bord. I Kallak finns en ansökan om en järnmalmsgruva. Konstitutionsutskottet fällde förra året näringsministern för att han inte gjort en enda åtgärd under tre år för att handlägga och fatta beslut kring Kallak. Ingenting under tre år. Hans agerande har naturligtvis blivit känt i omvärlden och allvarligt skadat Sveriges rykte som gruvnation. Under tiden lever berörda människor och företag i osäkerhet och jobb får förlorade.
I Laver har Boliden ansökt om att utvinna koppar. Näringsministern har haft frågan klar för beslut på sitt bord i flera år och väljer att smyga ut sitt negativa beslut på kvällen dagen före julafton. Det är ett oetiskt och oseriöst. Resultatet syns tydligt i den internationella gruvrankningen. Ett positivt beslut hade dessutom betytt mycket för Älvsbyn efter den stora bageribranden.
Sverige behöver en ny gruvpolitik för jobb och ekonomi, men inte minst för att bidra i arbetet med klimat och hållbarhet. Det måste bli ett slut på regeringens oskickliga hantering av gruvfrågorna. Tillståndsprocesserna behöver förkortas och förenklas. En ny regering måste prioritera gruvfrågorna högre och ta fram en ny gruv- och mineralstrategi. Ska Sverige mötas av respekt i omvärlden måste regeringen dessutom fatta snabba beslut i fall som de i Kallak och Laver. Moderaterna kommer i en regering ge gruvfrågorna den uppmärksamhet de förtjänar.