Armlängds avstånd ska gälla kulturen i Luleå

Politiken ska stödja och främja kulturen och dess skapare, inte försöka styra dem. Det skriver Liberalernas gruppledare Thomas Söderström.

Thomas Söderström (L) förklarar här varför kommunen ska låta bli att pilla i kulturlivet.

Thomas Söderström (L) förklarar här varför kommunen ska låta bli att pilla i kulturlivet.

Foto: Daniel Persson

Debatt2024-07-05 16:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I kultur- och fritidsnämnden i Luleå har principen om armlängds avstånd blivit alltmer aktuell. Sverigedemokraterna motsätter sig nu att kommunen sponsrar den arabiska filmfestivalen.

Den arabiska filmfestivalen i Luleå, som hålls den 9-10 oktober, är en del av Malmö Arab Film Festival och arrangeras nu för sjätte gången i Luleå. Det är en av de största arabiska filmfestivalerna i Europa, med fokus på kvinnligt filmskapande och verk av utländska regissörer. Festivalen bjuder in internationella gäster och filmregissörer för att visa sina filmer på Folkets bio i Luleå. Syftet är att främja kulturell mångfald och ge arabiska filmskapare en plattform att dela sina berättelser med en svensk publik.

Sverigedemokraternas Dexter Krokstedt (SD) i Luleå argumenterar för att skattepengar endast bör stödja svensk kultur, vilket väcker frågor om politikens inflytande över kulturella uttryck och institutioner. Att säga nej till den arabiska filmfestivalen och andra icke-svenska projekt riskerar att splittra Luleå och är något vi liberaler aldrig kommer att medverka till.

Argument mot politisk Inblandning:

  1. Politiker bör inte styra konstnärligt innehåll. Om de gör det riskerar kulturen att spegla politiska ideologier istället för att vara fri och kreativ, vilket begränsar konstnärernas uttrycksfrihet.
  2. Kultur speglar mångfald och främjar förståelse. Att bara stödja "ursvenska" projekt och avvisa arabiska eller judiska kulturer missar chansen att skapa en inkluderande och mångsidig kulturmiljö.
  3. En fri kultursektor är viktig för demokratin. Kulturens förmåga att ifrågasätta och inspirera är grundläggande för en sund offentlig diskurs.
  4. För mycket politisk makt över kulturfinansiering ökar risken för censur. Endast kulturuttryck som passar den politiska agendan får utrymme.
  5. Kultur bidrar till social sammanhållning, identitetsbyggande och ekonomisk utveckling. En diversifierad kultursektor med olika perspektiv gynnar hela samhället.

Kultur är avgörande för en välfungerande demokrati. Den tillåter olika erfarenheter och åsikter att komma till uttryck, vilket är nödvändigt för att samhället ska kunna reflektera och utvecklas. Att stödja kulturella evenemang, oavsett ursprung, bidrar till detta. Luleå kommuns beslut att sponsra en arabisk filmfestival är ett steg mot att främja kulturell mångfald, inkludering och ökad integration.

Luleå kommuns beslut att stödja den arabiska filmfestivalen visar en vilja att främja en inkluderande och mångfacetterad kultur som bidrar till ett rikare och mer demokratiskt samhälle. Att Sverigedemokraterna motsätter sig detta visar en farlig tendens att inskränka kulturell frihet. Detta ställer grupper mot varandra och riskerar att skapa en inskränkt och inåtvänd kommun som inte välkomnar ett öppet samtal.

Politikens roll bör vara att stödja och främja kultur, inte att styra dess innehåll. Liberalerna står fast vid denna princip, och det är glädjande att samtliga partier i Luleå, förutom Sverigedemokraterna, förstår dess betydelse.

Vi Liberaler kommer att fortsätta säkerställa att politik och kultur hålls på armlängds avstånd för att upprätthålla en fri, mångsidig och demokratisk kultursektor i Luleå.

Debattartikeln är ett svar på Dexter Krokstedts (SD) debattartikel Varför ska Luleå betala för en arabisk filmfestival?