Applåderna räcker inte längre

Applåderna räcker inte längre, inte heller ryggdunk. Det är dags att tacka med lön nu, skriver Camilla Eriksson Sundberg.

Så, kavla upp ärmarna och visa uppskattning i form av ekonomiska resurser till era fantastiska och livsviktiga medarbetare, skriver Camilla Erikson Sundberg.

Så, kavla upp ärmarna och visa uppskattning i form av ekonomiska resurser till era fantastiska och livsviktiga medarbetare, skriver Camilla Erikson Sundberg.

Foto: Tomas Oneborg/TT

Debatt2021-01-20 03:49
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tänk er följande annons för att rekrytera legitimerade professioner, inte alltför sällan just sjuksköterskor:

”Vi söker Dig! Du har en universitetsutbildning på 3-5 år. Du trivs med att jobba övertid. En indragen planerad ledighet eller semester är inte av betydelse för dig. Din flexibilitet och uthållighet är enorm. Från en dag till en annan, erbjuds du en ny arbetsplats, nya kollegor och nya arbetsuppgifter. 

En ny arbetstid från heltid dagtid, kan förändras till arbete dygnets alla timmar. Då förlorar du dina inarbetade röda dagar och arbetar dessa istället, utan kompensation. Utöver det kan det bli lång resväg till en ny, spännande arbetsort varsomhelst i länet. Du får då en längre arbetsdag att åtnjuta, med restiden som tillkommer. 

Långa skift över 12 timmar kan erbjudas och möjlighet till extrapass. Vi väljer som arbetsgivare var du behövs bäst i länet med din unika kompetens. Ofta en arbetsplats där dina kollegor inte finns, utan lämnat skeppet. Hör du till den medarbetare som blir kvar på din ordinarie arbetsplats, när kollegorna förflyttats, får du arbeta hårdare för att upprätthålla ordinarie verksamhet. Vill du kompetensutveckla dig och bygga på din kunskap för att än mer gynna patienterna i Norrbotten – kan det bli svårt på grund av kompetensbrist och neddragningar. 

Löneutvecklingen vi erbjuder är beroende på vad du presterar, vare sig det är en pandemi, hårt tryck eller bara det att säkra liv och hälsa. Förra året var det procentuella löneutfallet för just Vårdförbundets medlemmar sämst av alla Sveriges regioner. 1,99 procent. Därmed lyckas vi hålla oss under industrins märke. Det kompenserar vi med tillfälliga ersättningar utöver din grundlön: ju mer du arbetar utöver din avtalade arbetstid, ju mer kan vi ge dig. 

Blir du trött på grund av hård arbetsbelastning och mycket övertid, kan du temporärt få gå ner till din ordinarie heltid. Träffa din familj eller vänner, bör du undvika att göra under helger. Fler helgpass finns att tillgå i mängder och då förväntas det att du ställer upp. Känns det lockande? Välkommen med din ansökan.”

Ovanstående annons är självfallet fiktiv. Däremot vill Vårdförbundet understryka att det för många av våra medlemmar – biomedicinska analytiker, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor – är en alltför träffande beskrivning av arbetssituationen som legitimerad medlem i Vårdförbundet.

Vårdförbundet vill se en vård som kontinuerligt utvecklas och optimeras. En optimering som inte längre kan baseras på medlemmarnas goda vilja att ställa upp och riskera sin egen hälsa. 

Inför 2021 och de närmsta åren krävs rejäla krafttag. Det är dags, dags för en värdig löneutveckling för oss välfärdsakademiker. Inte tillfälliga kompensationsplåster, utan en vettig löneutveckling under ett helt yrkesliv. Kompetensbristen är ett faktum sedan länge. 

Biomedicinska analytiker har i region Norrbotten minskat med 43,5 procent de senaste tio åren, samtidigt som antalet administratörer ökat med över 20 procent. All framtidsspaning visar att behovet av våra professioner ökar för varje år som går. 

Återkommande prioriterade lönesatsningar på Vårdförbundets medlemmar kommer attrahera och säkra upp framtida rekrytering av nyutbildade kollegor. Det gör också att den erfarna kollegan med sin ovärderliga kunskap, väljer att stanna kvar. Många medlemmar som söker nya utmaningar hos bemanningsföretag, uppger att de fått bättre arbetstider, bättre arbetsmiljö och som grädden på moset – dubblerat sin lön. 

Applåderna räcker inte längre, inte heller ryggdunk. För Vårdförbundet är lönefrågan brännhet. Så, kavla upp ärmarna och visa uppskattning i form av ekonomiska resurser till era fantastiska och livsviktiga medarbetare. Det är dags att tacka med lön nu, region Norrbotten!