Hela idrottsrörelsen har under covid-19 pandemin jobbat under parollen ”vi ställer inte in – vi ställer om”. För oss som jobbar med idrott för barn och unga med olika typer av funktionsnedsättningar, parasport finns det dock en del extra utmaningar. Folkhälsomyndighetens råd om att bara ”fortsätta träna” hjälper inte den som inte ens har tillgång till idrottsaktiviteter idag. Och många av de digitala träningspass som finns är inte anpassade för alla.
Därför har vi från Parasport Sverige, där vi som distrikt är en del av, med stöd från Radiohjälpen tagit nu tagit fram ParaPepp – med enkla, inspirerande träningspass som även funkar för den som har en funktionsnedsättning. Vi ser redan att många paraidrottare deltar i ParaPepp och den digitala idrotts- och rörelseglädjen är stor.
Men lika viktigt som att ställa om under kris är att komma igång när krisen är över. Och är det nåt covid-19 har visat oss så är det vikten av en god folkhälsa och förebyggande arbete. Inte minst viktigt för människor i riskgruppen, vilket många inom paraidrotten är.
Nu jobbar vi inom idrottsrörelsen tillsammans för att skapa en mer inkluderande idrott där alla - oavsett förutsättningar - skall ha samma möjlighet att vara med. I vårt nya Parasportpolitiska program lyfter vi fram konkreta förslag på vad som behöver göras. Vi har dessutom satt prislappar på dessa nödvändiga investeringar (se faktaruta).
Vi menar att 193 miljoner, vilket motsvarar knappt 10% av det statliga stödet till idrotten borde satsas på parasport. En samhällsekonomiskt god investering eftersom de hälsomässiga vinsterna är ännu större inom parasportens målgrupper. Merparten av resurserna hamnar dessutom i idrottsföreningar på lokalplanet - en ökad investering i parasport tjänar hela samhället på!
För oss inom Parasport Sverige handlar det om att skapa bättre förutsättningar för parasport i Sverige. Vi är ingen kravmaskin som bara pekar på vad andra ska göra eller bidra med. Våra förslag till åtgärder bygger på ett samspel och ett samarbete inom hela idrottsrörelsen och – inte minst viktigt – resten av samhället. Både privata och offentliga aktörer har en viktig roll att spela för att fler personer med funktionsnedsättningar skall få bättre förutsättningar att vara aktiva inom idrotten.
Med det nya Parasportpolitiska programmet som utgångspunkt bjuder vi nu in ansvariga politiker och tjänstemän här i Norrbotten till samtal där vi tillsammans med resten av idrotten i länet, kan hitta konstruktiva vägar framåt. Målet är tydligt: När covid-19 pandemin är över sätter vi fokus på att skapa förutsättningar för mer rörelseglädje och på idrott för fler. Vi vet att det är en investering som alla i Norrbotten tjänar på!
Faktaruta:
Satsningar på Parasport
Idrott för personer med intellektuell funktionsnedsättning
23,7 miljoner
Verksamhetsstöd till parasport inom hela idrottsrörelsen
92,5 miljoner
Kompetenscenter för utveckling av parasport inom hela idrottsrörelsen
12,3 miljoner
Rekrytering av barn och ungdomar
24,6 miljoner
Assistenter, guider och ledsagare
7,5 miljoner
Utbildning om parasport
1,4 miljoner
Elitsatsning
15 miljoner
Paralympiskt genomförande
16 miljoner