Alkoholen ökar risken för arbetsplatsolyckor

Krafttag mot alkoholen krävs för att minska arbetsplatsolyckorna under 20-talet.

Statistik visar att var femte arbetstagare dricker alkohol två till tre gånger i veckan vilketökar risken för arbetsplatsolyckor. Även om människor inte är berusade på jobbet är den så kallade bakruseffekten en stor riskfaktor.

Statistik visar att var femte arbetstagare dricker alkohol två till tre gånger i veckan vilketökar risken för arbetsplatsolyckor. Även om människor inte är berusade på jobbet är den så kallade bakruseffekten en stor riskfaktor.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Debatt2020-01-20 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Arbetsplatsolyckorna har på årsbasis ökat under det senaste decenniet i Sverige, och dessvärre även olyckorna med dödlig utgång. I Norrbottens län rapporterades 872 arbetsskadeolyckor 2018 * och trenden pekar på att även 2019 blir ett mörkt år när statistiken sammanställs senare i vår. 

Det förebyggande arbetsmiljöarbetet är en väldigt viktig faktor, det vet vi, och jämfört med många andra länder är vi bra på det i Sverige. Det som däremot manar till eftertanke, och som man bör titta närmare på, är alkoholkonsumtionen och dess påverkan på arbetsförmågan. Även om en enskild individ inte har ett beroendebeteende, är den så kallade bakruseffekten vid frekvent konsumtion på veckobasis en riskfaktor för många yrkesgrupper och något som äventyrar säkerheten för den enskilde individen. 

Samlad statistik från Feelgoods löpande hälso-, arbetsmiljö-, och livsstilsstudie, som omfattar drygt 20 000 personer på den svenska arbetsmarknaden, visar att många har en alkoholkonsumtion på veckobasis som kan äventyra arbetsförmågan avseende både prestation och säkerhet. Var femte arbetstagare dricker 2-3 gånger i veckan och var tredje rapporterar att snittkonsumtionen ligger på upp till fyra glas öl eller vin vid varje sådant tillfälle. Nära en femtedel anger att de dricker mer än så vid varje tillfälle. Störst riskbeteende ser vi statistiskt bland unga och bland män.

Så här i starten på det nya året skulle vi därför önska att medvetenheten höjs med syfte att öka förutsättningarna för att minska antalet arbetsplatsolyckor i Sverige. Om 2010-talet präglades av en negativ utveckling på årsbasis vad gäller både arbetsrelaterade olyckor och dödsfall, så har vi alla möjligheter att vända utvecklingen under det nya decenniet. Vi vill därför uppmana alla arbetsgivare i Norrbottens län att sätta ett extra fokus på den här frågan och se över hur organisationens alkohol- och drogpolicy ser ut som ett första steg. Vår erfarenhet är att såväl chefer som medarbetare behöver öka sina kunskaper om risker och konsekvenser av alkoholkonsumtionens effekter på hjärnan och kroppen i en arbetssituation. Därför är det viktigt att arbeta aktivt med frågan genom utbildning och dialog. 

Efter december månads alla julfester kan en bra början vara är att fundera över hur alkoholkonsumtionen på den egna arbetsplatsen ser ut. Låt gärna det bli startskottet för ett aktivt arbete med att minska den arbetspåverkande alkoholkonsumtionen bland medarbetarna, så kanske 2020 kan bli året då trenden för antalet arbetsplatsolyckor och relaterade dödsfall vänder i Sverige.

Johan Engström, chef Region Norr, Feelgood
Pontus Tilrem, medicinskt ansvarig läkare Feelgood i Luleå
Daphne Enstam, chefsläkare Feelgood

* Källa Arbetsmiljöverket, baserat på antal anmälda skador 2018.