Äldreomsorgen behöver göras attraktivare

En demensavdelning får inte vara endast en förvaringsplats, den måste vara en plats för värdig och varm vård där såväl boende som anhöriga kan känna trygghet och tillit till personalen, enligt debattörerna.

Debattörerna pekar på att det demensvården behöver mycket mer personal.

Debattörerna pekar på att det demensvården behöver mycket mer personal.

Foto: Rolf Jönsson

Debatt2022-08-19 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vilken sorts vård vill du ha när du blir gammal och hur vill du att dina föräldrar ska få det den dag de inte längre klarar sig själva? Vi kristdemokrater vill att alla ska få möjlighet till god omsorg sina sista levnadsår, en varm och värdig vård. Hur ska det möjliggöras? Hur säkerställa att äldre människor känner trygghet och tillit till den personal de vårdas av?

Vi måste sträva efter att höja statusen för personal inom vård och omsorg. Äldreomsorgen som arbetsplats behöver göras mer attraktiv och det behövs tydligare mål för att kunna utvärdera den vård som ges samt åtgärda brister som upptäcks. Det måste tas i beaktande att yrket ofta är tungt både fysiskt och psykiskt, vilket gör det än mer viktigt med tid för återhämtning. 

För att få duktig och erfaren personal att stanna måste de ges möjlighet till kompetensutveckling och vidareutbildning. Naturligtvis måste även löner ses över, men endast mer pengar är inte hela lösningen. Personalen måste ges trygga arbetsvillkor och större förutsättningar till längre anställningar. De behöver utrymme till reflektion och eftertanke, något som varje arbetsgivare måste ansvara över att tillgodose. 

Slutligen, kanske det viktigaste för att god vård ska kunna säkerställas, personaltätheten behöver styras av behovet bland vårdtagarna snarare än av kommunens riktlinjer eller ekonomiska begränsningar.

Vi behöver även diskutera demensvården lite närmre. Det behövs oändligt mycket mer personal inom denna specifika vård. Det behövs kompetent personal med kännedom om demenssjukdomars specifika svårigheter och de behov dessa medför. Det behövs så pass mycket personal att någon har tid att sitta ner tillsammans med den demenssjuke för ett lugnande samtal när ångesten sätter in.

Det första steget ska inte behöva vara att ge ännu mer lugnande medicin. Hur många olyckliga, rädda, skrikande och gråtande dementa människor skulle kunna känna sig tryggare och hur många fallolyckor skulle kunna undvikas om personaltätheten var större? 

En demensavdelning får inte vara endast en förvaringsplats, den måste vara en plats för värdig och varm vård där såväl boende som anhöriga kan känna trygghet och tillit till personalen. Vi vill att kompetenskrav ska finnas för att kunna garantera god vård och inte svika dem som i hela sitt liv kämpat för Sveriges välfärd.