Logga in

Skidbloggen

De norrbottniska landslagstjärnorna är många i längdåkning, skidskytte, alpint och skidorientering och deras framfart speglar vi här på Skidbloggen. Jag som följer skidessen extra noga heter Håkan Svensson, och har med penna i hand stått längs skidspåren i fem decennier. Jag kommer att följa OS och VM, världscuptävlingar och allt där emellan på längdsidan, men även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com.

Tuff träning på hög höjd

Fuengirola
charlott

Charlotte Kalla tränar på hög höjd i Italien från och med i morgon... Foto: Håkan Svensson


Charlotte Kalla, Frida Karlsson och de övriga damerna i längdlandslagets A-lag och Team Bauhaus, där bland andra Lisa Vinsa. Piteå ingår,  inleder idag sitt nästa landslagsläger.

Det sker på snö och hög höjd i Val Senales, Italien.

Med en månad kvar till den nationella tävlingspremiären på Dundret i Gällivare åker längdlandslagets damer idag till Italien för att fortsätta vässa formen på skidor. Den här gången är det Val Senales och dess glaciär på 2 500 meters höjd som tar emot åkarna från den 21–3 november.

lisa

... Det gör också hennes klubbkamrat Lisa Vinsa, Piteå elit SK.


– Det här lägret blir lite förberedande för att få mer skidvanan inför vårt nästa läger i Bruksvallarna, då vi ska spetsa till formen med fler tävlingslika pass. Vi kommer i huvudsak fokusera på skidåkning även i Val Senales, men med tanke på att vi är på hög höjd uppe på glaciären så kommer vi att åka ner och genomföra kvalitetspassen på låg höjd, berättar landslagstränare Stefan Thomson,  Piteå, som liksom tjejerna i laget endast får sex dagar på hemmaplan mellan de två lägren.

Lägret i Val Senales blir det andra i rad på hög höjd för damerna. På det senaste lägret i Font Romeu hade laget med sig ett forskningsteam som en förberedelse inför OS i Peking, som går på hög höjd.
– I Val Senales kan vi applicera lite tankar och resultat som vi fick med oss från vårt förra läger. Det handlar till exempel om vikten av vätskeintag för att undvika dehydrering, säger Thomson, som vid senaste lägret i Frankrike hade oturen att cykla omkull i fart och skada sig i ansiktet bland annat.

Hanna Falk följer inte med till Val Senales.
– Hanna har under ett par års tid till och från haft ryggbesvär i en grad som kunnat hanteras och hon har kunnat vara högpresterande. Nu har hon dock kommit till ett läge då vi bedömer att hon är bäst hjälpt av en diskoperation, vilket planeras ske inom 1–2 månader. Under denna säsong kommer Hanna till stor del få fokusera på rehabiliteringsträning, berättar landslagsläkare Magnus Oscarsson.

Det blir därmed en mästerskapsfri säsong utan Ulricehamns IFs Hanna Falk på startlinjen.
–Mitt fokus i vinter är på operation och rehabilitering. Jag kommer att kunna åka skidor under senare delen av säsongen, men planerar inte att starta i tävlingar. Istället har jag målet inställt på kommande mästerskapssäsonger. Just nu behöver jag lugn och ro och kommer att fokusera helt och hållet på att komma tillbaka på bästa sätt, säger Hanna Falk. avslutningsvis.

Stina Nilsson har som bekant valt att träna med de svenska herrarna på hemmaplan i nuläget.

Landslagsåkare i Val Senales 21–3 november:

A-landslag damer
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF, Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK, Charlotte Kalla, Piteå elit SK, Frida Karlsson, Sollefteå skidor IF, Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, Jonna Sundling, IFK Umeå.

Team Bauhaus damer
Moa Molander Kristiansen, Falun-Borlänge SK, Elina Rönnlund, IFK Umeå, Lisa Vinsa, Piteå elit SK.

Analys av VM och Touren

Piteå Oj , så skönt det känns att vår superstjärna i skidskytte Hanna Öberg får lämna VM i Antholtz/Anterselva i norra Italien med en medalj runt halsen trots de motigheter hon haft på skyttevallen.

Hon har haft flera medalj, ja, guldlägen, men missat i sista stående skyttet med resultatet att hon landat utanför pallen på den retliga placeringen fyra.

I dag, i mästerskapens sista tävling, masstarten, kom trots allt vändningen och hon fick sin efterlängtade medalj, bronset efter segrande Marte Olsbu Röiseland, Norge och silvermedaljören Dorothea Wierer, Italien.,

Medaljen kom dock efter en hel  del dramatik.

Efter att ha missat två skott i sista stående och på nytt missat ett guldläge tog hon sista medaljchansen. När hon var ute på sin straffrunda sneglade Hanna på skärmen och såg att även konkurrenterna missade och då sa hon till sig själv.

”Jag ska ha den där jävla medaljen, tänkte  Svensbytjejen som såg sin chans att besegra polskan Hojnisz, och det lyckades hon med tre sekunders marginal.

Den tårfyllda lyckan efteråt är lätt att förstå, för faktum är ju att Hanna med ett normalt skytte redan borde ha haft minst ett par medaljer i detta VM.

Så bra är hon, men i årets VM har Hanna, som varit det stora tävlingarnas tjej med både OS och VM-guld, hamnat i den situation som inte är ovanlig även storstjärnor någon gång i karriären. Nämligen att man trots storform inte får ut sitt bästa kunnande i alla lägen.

Ni minns kanske hur det var med alla tiders bästa svenska skidskytt Magdalena Forsberg som inte fick till det OS. Där skulle hon komplettera sin mäktiga prislista med guld, men lyckades aldrig.

Nu tror jag att Hanna Öberg lärt sig massor av årets VM. Hon kommer säkert att vara glödhet in i det sista i världscupen, och jaga även den triumfen, men framförallt tror jag att hon till nästa säsong kommer att jobba oerhört hårt för att ytterligare skärpa sitt skyttekunnande. Hon är en bra skytt, men det finns detaljer att finslipa, både tekniskt och mentalt. Åkmässigt utvecklas hon stadigt.

Glädjande i årets VM är också att lillasyster Elvira Öberg gjort storstilade insatser. Redan till nästa säsong kan hon också vara mogen för prispallen i VM. Anna Magnusson, den tredje tjejen i Piteågänget fick inte åka stafetten i årets VM, men har kapacitet och blir säkert att räkna med nästa säsong.

På herrsidan kärvar det i svenskt skidskyttet, och länsåkarna Jesper Nelin och Peppe Femling har inte heller fått ut sitt bästa i årets VM. De får bygga en bättre grund till nästa säsong.

X x x

Detta om avslutningen av skiskytte-VM. Den nya skidtouren i världscupen SkiTour 2020 har också avslutats i Trondheim.

Jag har varit på plats på touren hela vägen fram till och med norska Meråker, och kan i korthet tycka att etapploppet i framtiden bör få en chans till att hitta ett betydligt attraktivare upplägg än i år. Helt klart finns det en rad barnsjukdomar i evenemanget som noga måste dryftas, om det ska bli en fortsättning.

Det finns en rad missar som präglat årets skidtour.  Exempel är dåligt boende och dåliga lokaler för små nationer när det gäller vallning, samt en ”sprint” i Åre som var alldeles för brant och knappast kan kallas sprint, utan snarast en ren backklättring. Det var roligt för publiken, men inte för de aktiva och så kan det inte vara.

Mycket allvarligt är också det faktum att flera nationer, däribland mäktiga Tyskland bojkottat touren, och sånt håller inte i längden.

I dagens avslutande lopp såg vi också en dundermiss eftersom det avslutande loppet blev helt ointressant på grund av de stora tidsavstånden i jaktstarten. I finalen borde man hadnale”, tycker jag.

Från svenskt och norrbottiskt vidkommande i touren kan vi glädjas åt Piteååkaren Jonna Sundlings pallplats som tvåa i sprint i går, Ebba Andersson (totalfyra) och Linn Svahns fina lopp, inte minst dagens distanslopp för sprintspecialisten. Det stora genombrottet för Kalixfostrade Piteååkaren Emma Ribom som slutade nia totalt i Touren vilket är lysande. Charlotte Kalla blir 15:e i totalen och Jonna Sundling 17:e. Kalla sliter med formen, men jag är glad över att hon fortsätter jobba hårt hela säsongen ut för att lyfta till gammal god kapacitet. Det finns det alla förutsättningar för. Jonna Sundling ligger trea totalt i sprintcupen i världscupen och naturligtvis blir det huvudfokus för henne inför de kommande tävlingarna att vara med och kriga allra högst i sprintcupen där 20-åriga Linn Svahn som tagit fem segrar leder.

På herrsidan har de två länsåkarna Johan Häggström och Martin Bergström skött sig med den äran framförallt i sprintarna, men även haft lite otur. Framförallt tror jag att Johan missade final i gårdagens sprint i Trondheim när han föll, men jag tror att han kan gå riktigt högt totalt sett i sprintcupen när bokslut ska göras för årets världscup i mars. Johan är nu nia i sprintcupen med stora möjligheter att avancera rejält.

Vinnare i touren som väntat fantastiska Therese Johaug och på herrsidan Pål Golberg. Johaug är nu uppe i hela 62 världscupsegrar vilket är lika många som legendariska Marit Björgen, som givetvis snart kommer att passeras. Totalt sett en fruktansvärd norsk dominans i tävlingarna. De vann också i vallaboden och åkte på ruggade skidor, medan flera andra nationer valde klister. Inte minst Ryssland med Bolsjunov som var chanslös i avgörandet.

Väldigt sorglig är de svaga insatserna av det svenska vallateamet i flera tävlingar. Senast i dag tappade Ebba Andersson mycket tid i utför och i det lättåkta partiet till norskorna, och det är fullständigt oacceptabelt. Självklart hoppas jag att Sverige kan klara av att locka över världens bästa vallachef i dag, det vill säga svensken Perry Olsson. Hans kontrakt med Norge går ut i vår, och han har själv öppnat för att flytta hem. Men givetvis är det en ekonomisk fråga, och vem vinner då..?

Närmast fortsätter längdvärldscupen i finska Lahtis kommande helg, och då avgörs också som vanligt långloppshöjdaren Vasaloppet mellan Sälen och Mora med garanterad spänning.

Håkan Svensson

Fixade första pallplatsen

Rosvik Jonna Sundling Foto Håkan Svensson

Glada Jonna Sundling, Piteå Elit tog Sveriges första pallplats i SkiTour2020 när hon i dag kom tvåa i sprinten i Trondheim. Foto: Håkan Svensson

Det är sen kväll men ändå dags för en liten lördagsanalys från dagens skididrott. Riktigt kul är det att länets sprintstjärna Jonna Sundling, Piteå Elit fick en fullträff och fixade den första svenska pallplatsen i den pågående mittskandinaviska touren SkiTour 2020. Jonna tog sig enkelt till final efter att ha varit snabbast av alla åkare i kvalet och sedan visat klass i kvartsfinal och semifinal.

I finalen körde hon också starkt , men fick på Granåsens skidarena i Trondheim släppa hemmafavoriten Maiken Caspersen Falla. Emma Ribom , Piteå Elit fortsätter också att visa härliga takter i touren. Nu tog hon sig till semifinal efter en imponerande kvartsfinal och slutade tia. Charlotte Kalla klarade kvalet och slutade 25:a i sprinten.

På herrsidan vann fenomenale Johannes Hösflot Kläbo enkelt, och där var länshoppet Johan Häggström, Piteå Elit, bäste svensk på elfte plats. Johan var trea i kvalet hade otur i semifinalen då han föll och även bröt en stav. Utan det missödet hade det sannolikt blivit en ny sprintfinal för Lilla Lappträsk stolthet.

Helt klart tillhör både Jonna Sundling och Johan Häggström den yppersta världseliten i sprint, och Emma Ribom är också en duktig sprinter samtidigt som hon visar fina resultat på distans.

Den stora snackisen i dag har varit Linn Svahns utbrott efter att ha missat finalen i sprinten i Trondheim. Linn som vunnit tre sprintar den här säsongen var oerhört arg och besviken på sig själv efter missen och då knäcktes både en stav och slängdes en mobiltelefon tillsammans med ilskna vrål där uppe i skogen efteråt.

Det var värre än ”Kallas svarta ögon” tyckte någon.

Men sån är hon sprintstjärnan som slagit igenom som en komet den här säsongen. Självklart ska man kunna hantera både med och motgång som landslagsåkare, men Linn Svahn är bara sån. Det osar katt när hon själv känner att hon misslyckats , men jag gillar ändå hennes inställning till idrotten. Linn kommer säkert att få lite pekpinnar från ledningen eftersom hon är en så viktig förebild för unga skidintresserade, men jag hoppas ändå inte att dessa samtal ska förändra henne. Tids nog hittar nog den unga vinnarskallen Linn en lämplig nivå för att hantera sina besvikelser. Senare i dag bad också 20-åringen om ursäkt och konstaterade: ” Jag är väl ung och dum..”

 X x x

En stor besvikelse var Hanna Öbergs stående skytte i dagens VM-stafett i skidskytte-VM då hon hade guldläge.

Hanna kom in på vallen tillsammans med guldvinnande Norge med Marte Olsbu Röiseland och jag trodde absolut att Hanna skulle klara hem en medalj åt Sverige, och inte minst sin lillasyster Elvira öberg som åkte första sträckan i det svenska lag där också Linn Persson och Mona Brorsson ingick. Jag tror dock att Hanna gick lite för hårt för att hänga med Röiseland i åkningen fram till ståendeskyttet och då fanns inte skärpan där. Extraskotten satt inte där de skulle och Hanna tvingades till två straffrundor och då var förstås dagen förstörd. Hanna Öberg har nu bara en chans kvar att ta en medalj i årets VM. Det är i morgondagens masstart, och jag unnar verkligen Öberg, som varit så nära medalj i flera lopp, en fullträff i VM-avslutningen i Anterselva/ Antholtz.

På herrsidan sköt Peppe Femling bort den svenska chansen på första sträckan när han fick två straffrundor. Sverige slutade tia i stafetten.

X x x

Jag har också direktrapporterat från den 32:a Tjejvasan i förmiddags. Segern gick inte oväntat till Britta Johansson-Norgren för fjärde gången efter ett mäktigt ryck med fem km kvar som knäckte tvåan Lina Korsgren. Bästa norrbottning var Jenny Larsson, som numera tävlar för Östersund SK , som kom femma. Magdalena Pajala, Piteå kom sextonde.

Håkan Svensson

Direktrapportering Tjejvasan

Rosvik Hemma igen efter SkiTour 2020 i Östersund, Åre och norska Meråker/Grova som jag behandlat i krönikor och reportage i Norrmedia, Kuriren och NSD och även här på Skidbloggen. I helgen fortsätter touren på Granåsen i Trondheim, där jag tidigare varit och bevakat längd-VM. Nu kollar jag den tävlingen i teve samtidigt som jag bänkat mig framför den stora begivenheten Tjejvasan som avgörs för 32:a gången med 6400 anmälda.

Loppet har startat i ösregn och det är naturligtvis inte så kul. Men åkarna lär inte känna av regnet speciellt mycket eftersom de har kläder som står pall för alla väder.

Naturligvis är ett namn som Britta Johansson-Norgren en tippad vinnare i konkurrens med Lina Korsgren, Maria Nordström, Katerina Smutna och några till. Länshoppet Magdalena Pajala har också nämnts i förhandsspekulationerna, men hon tappade elva sekunder redan på första två kilometrarna. Hoppas hon kan få kontakt med täten igen. Ett hett namn är också länstjejen Jenny Larsson, som numera tävlar för Östersunds SK. Hon ligger femma i nuläget. Tvingades dock släppa tätgruppen efter Hökberg.

Elitåkarna åker förstås på blanka skidor, det vill säga idel stakning. Bara glid ingen fästvalla.

Så är det inte för skaran av mationärer där jag för övrigt har min kära sonhustru Charlotte Svensson på start. Hon gjorde ett bra lopp i Tjejvasan förra året, och gör det säkert i år också i det snabba isföre som råder,

UPPDATERING

x x x

Loppet utvecklar sig tidigt till ett envig av ettan och tvåan förra året , Britta Johansson-Norgren och Lina Korsgren som gick loss. Nu pågår ett mentalt spel dem emellan samtidigt som de stakar vilt. Mitt tips är att Britta avgör i slutet. Det kan bli spurt på upploppet...

x x x

Britta och Lina framme i Eldris, 9 km från mål efter en timmes åkning. Det går fort. Trea är Ida Dahl och fyra Katerina Smutna.

x x x

Britta Johansson-Norgren rycker vid sju km, men får ingen lucka till Lina Korsgren. Britta har vunnit både det långa Vasaloppet och Tjejvasan. Korsgren har vunnit den långa Vasan , men inte Tjejvasan och vill förstås ta plats i den exklusiva klubb åkare som vunnit både Tjejvasan och Vasaloppet, 9 mil.

x x x

37-åriga Britta trycker hårt fem km från mål och får en lucka och nu ser hon ut att vara på väg mot ain fjärde seger i Tjejvasan. Susanne Nyström , Piteå har rekordet med sex segrar i Tjejvasan.

x x x

Försprånget är nu drygt 100 meter och det känns givet att Britta Johansson-Norgren får segerjubla i år också.

x x x

In under den klassiska portalen " I fädrens spår för framtids segrar" i Mora stakande mot sin fjärde seger i Tjejvasan glider långsfenomenet Britta Johansson-Norgren. Sollefteåtjejen som bytte från "det vanliga skidlandslaget" och satsade på långlopp med framgång. Tvåa för andra året Lina Korsgren + 38. Trea Ida Dahl, + 1,58. Fyra blir Katerina Smutna + 1,59. Femma blir Jenny Larsson som tävlat både för Luleå gjutaren och Gellivare Skidallians innan hon gick till Östersund. Jenny är då 3,50 efter segrarinnan.

_ Kul att rycket fem km kvar lyckades. Eftersom hon släppte förstod jag att Lina var trött, analyserade Britta Johansson-Norgren.

X x x

Magdalena Pajala, Piteå , åker in som sextonde tjej, 8,25 efter segrande Britta Johansson-Norgren. Av länsåkarna blev också Emma Bergström. Kalix 18:e , + 8,41, 19:e Maria Olofson Kalix SK, + 8,44, 20. Linn Tapani, Jukkasjärvi, + 85,53. 35:a Åse Borgeryd, XC Pite, + 12.24.

Stort grattis alla tjejer! Ni är alla i startfältet vinnare!

Håkan Svensson

Resultat 25 bästa från Tjejvasans hemsida:

 1Johansson Norgren, Britta (SWE)

 

Ett imponerande personrekord

Grova, Meråker Emma Ribom Foto: Håkan Svensson

Emma Ribom skejtar kraftfullt på väg mot sitt bästa distanslopp i världscupen dagens förnämliga åttondeplats i långloppet i norska Meråker/Grova som är den fjärde etappeni SkiTour2020. Foto: Håkan Svensson

Det stora norrbottniska glädjeämnet i dagens värlldscuplopp i norska Meråker är utan tvekan unga Emma Riboms lopp. Hennes insats är personligt rekord som distansåkare i världscupen och den 22-åriga Piteååkaren är nu åtta i totalen i SkiTouren.

Ribom hade tidigare niondeplatsen på 10 km klassiskt som bästa distanslopp i världscupen. Åtta har Emma Ribom också blivit i sprint.

Det var underbart att se Emma kraftfullt och tekniskt fulländat skejta fram i fjällterrängen vid Grova. En plats norr om Meråker och den plats där Norge har ett framgångsrikt skidgymnasium som fostrar unga stjärnor. 

Kalixfostrade Emma Ribom har verkligen imponerat under hela touren och även tidigare under världscupsäsongen. Enda missen är väl att hon inte klarade sig vidare från prologen i sprint. Trots att hon inte hade perfekt glid på sina skidor så avancerade hon rejält på den sista milen och var 3,31 efter segrande Johaug i mål. Som näst bästa svenska efter Ebba Andersson som blev fyra på som hon sa tröga skidor.

- Det är jättehäftigt att vara med och fajtas om topp-tioplaceringar, konstaterade Emma Ribom efteråt och visst är det så.

Hennes karriär går spikrakt uppåt och det ska bli hur spännande som helst att följa fortsättningen av touren och världscupen. Efter touren också U 23-VM i tyska Oberwiesenthal 29/2 - 7/3.

Charlotte Kalla åkte in som fjortonde i långloppet, 7,53 efter Johaug och Jonna Sundlng 20:e, 9,54 efter.

På herrsidan vann ryssen Alexander Bolshunov före norrmännen Kläbo och Iversen. Den senare är från Meråker och hade en jätestor supportergrupp på plats vid spåret.

Jens Burman, Åsarna var bästa svensk på 14:e plats efter att ha legat i täskiktet i början.

Länsåkarna då? Jo, Johan Häggström krigade sig i mål efter långloppet som nr 34 , 3,44 efter och Martin Bergström blev 59:a , 6,11 efter. 

De båda får jaga revansch i sprinten i Trondheim på lördag.

Håkan Svensson

Ingen mardröm för alla

Åre Hemma i boendet i Åredalen efter mardrömssprinten i VM-slalombacken i Åre, den tredje etappen i pågående SkiTour 2020.

Men mardröm och mardröm... Jag tror inte att riktigt alla åkare har den känslan, och själv tyckte jag det var en spännande och intressant deltävling i touren, även om det inte handlar om sprint i vanlig bemärkelse utan snarare en kamp mot smärtan och mjölksyra över huvudet i den tuffaste tänkbara uppförsbacken.

Vinnarna, de norska superstjärnorna Therese Johaug och Johannes Hösflot Kläbo tyckte inte det var någon mardröm, och de tog imponerande segrar i finalen. 

Segern var faktiskt Therese Johaugs första i sprint och hon jublade av lycka efter målgången i branten en bit upp i slalombacken.

Med all rätt.

Hon har vunnit allt den här säsongen och just den här annorlunda sprinten var som klippt och skuren för henne.

Ingen kvinna kan mäta sig med Johaug när det handlar om att klättra i branta motbackar. Och att det var brant kan jag intyga efter att före tävlingen promenerat upp till toppen. Jag tog mig upp, men med hög puls.

Nu vann Johaug klart före två andra norska distansåkare, Heidi Weng och Astrid Uhrenholdt Jacobsen och tar därmed ett bastant grepp om den nya skidtouren mellan Sverige och Norge efter tre av sex etapper.

I finalen fanns också två svenskor. Länshoppet Jonna Sundling, Piteå Elit och trefaldiga sprintvinnaren i världscupen den här säsongen Linn Svahn.

Jonna slutade fyra efter stark och offensiv åkning och var glad och nöjd efteråt. 

-- Det var väldigt jobbigt att kämpa sig uppför den branta backen fyra gånger, men jag är nöjd att jag lyckades hålla ihop loppet så bra, konstaterade Jonna när jag sträckte fram min bandspelare och intervjuade.

Linn Svahn stumnade däremot totalt i finalen och blev sist. Frispråkig som hon här kom hon också med ett uttalande som kommer att bli klassiskt.

_ Jag dör hellre än gör om det här....

Jonna Sundling som hade en supporterskara med stor hyllningsflagga upphängd ligger nu 15e i totalen, 2,51 efter Johaug inför nästa etapp som är det långa loppet mellan Storlien och Meråker, 38 km.

Så långt har Jonna aldrig tävlat tidigare.

Från norrbottnisk horisont gläds jag också åt att Charlotte Kalla och Martin Bergström gjorde goda insatser i backen. Kalla nådde kvartsfinal för första gång sedan mars förra året, och hennes klubbkompis i Piteå Martin Bergström som haft det tungt i distansloppen skrällde också och tog sig till kvarten. Den missade Johan Häggström knappt som 31:a man. Emma Ribom som åkt så bra i distansloppen klarade inte heller kvalet.

På herrsidan klarade sig de etablerade sprintspecialisterna bättre i kampen om topplaceringar i sprinten.

Totalt sett i touren är den norska dominansen förkrossande.

Håkan Svensson

Fakta: Ställningen, Ski Tour 2020

Ställning efter tre av sex etapper, damer:

1) Therese Johaug, Norge

2) Heidi Weng, Norge, +1.07

3) Ingvild Flugstad Østberg, Norge, +1.56

4) Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Norge, +1.59

5) Ebba Andersson, Sverige +2.00

Övr svenska placeringar: 8) Linn Svahn, +2.34, 15) Jonna Sundling, +2.51, 16) Charlotte Kalla, +2.58, 17) Emma Ribom, +3.00, 20) Anna Dyvik, 3.32, 31) Linn Sömskar, +3.49, 43) Moa Kristiansen Molander, +4.16, 56) Evelina Settlin, +5.58.

 Ställning efter tre av sex etapper, herrar:

1) Pål Golberg, Norge

2) Alexander Bolsjunov, Ryssland, +23

3) Sjur Røthe, Norge, +42

4) Erik Valnes, Norge, +56

5) Martin Løwstrøm Nyenget, Norge, +58

Svenska placeringar: 21) Jens Burman, +2.28, 26) Daniel Richardsson, +3.18, 34) Viktor Thorn, +4.02, 36) Johan Häggström, +4.07, 40) Karl-Johan Westberg, +4.21, 47) Marcus Ruus, +5.08, 54) Filip Danielsson, +5.24, 62) Martin Bergström, +5.59, 73) Teodor Peterson, +8.08. ( Fakta från TT)

 

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar