Logga in
Logga ut

Skidbloggen

Landslagsåkarna är många: Charlotte Kalla, Lisa Vinsa , Lovisa Modig, Björn Sandström, Johan Häggström, Ylva Stålnacke, Kristoffer Jakobsen, Gustav Lundbäck, Hannes Grym, Hanna Öberg, Anna Magnusson, Elvira Öberg, Ingela Andersson, Jesper Nelin, Peppe Femling. Ja, som ni ser är det få län som motsvarar Norrbotten i antalet landslagsåkare. Utöver dem finns en rad åkare i både längd, alpint och skidskytte som knackar på landslagsporten. Jag som följer skidessens framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, och har med penna i hand stått längs skidspåren i fem decennier. Jag kommer att följa OS och VM, världscuptävlingar och allt där emellan på längdsidan, men även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com.

Länstrio till VM i Seefeld

Piteå

Tre norrbottniska åkare får plats i den svenska truppen till skid-VM i österrikiska Seefeld  den 19 februari - 3 mars 2019.

Det är mycket glädjande Charlotte Kalla, Björn Sandström och Johan Häggström, samtliga Piteå Elit.

Charlotte och Björn var uttagna sedan tidigare, och i kväll fick också Lappträsk-sonen Johan Häggström glädjande en VM-biljett, trots att han och tidigare Piteå-åkaren Martin Bergström, IFK Umeå förlorade den anerikanska uttagningen i Lahtis i dag mot Teodor Petersson , IFK Umeå som gjorde en stark sprint.

Teodor får nu tillsammans med Hanna Falk på damsidan de sista platserna i det svenska sprintlaget som tävlar den 21 februari i inledningen av VM-tävlingarna. Piteås Johan Häggström är reserv på plats, och får vara beredd att hoppa in om det blir sjukdom i sprintgänget

I söndags efter SM-veckan togs truppen till VM i Seefeld ut av landslagschef Rikard Grip och landslagstränarna. På damsidan var truppen komplett, men det återstod att besluta om vem av dem som skulle åka sprinten i tillägg till Maja Dahlqvist (trea i dag), Stina Nilsson och Jonna Sundling.
På herrsidan saknades namn i truppen då en fjärde sprintåkare, samt en reserv, skulle tas ut.

Efter lördagens sprinttävling i fri stil i Lahtis står det klart att det blir Hanna Falk på damsidan och Teodor Peterson på herrsidan, som får de sista sprintplatserna.
– Det var inget lätt beslut att ta då det varit hårt och jämnt med många fina prestationer, framförallt på damsidan, säger Rikard Grip i ett pressmeddelande.

Ytterligare en herrsprintåkare togs ut som reserv på plats i Seefeld, och det är alltså Johan Häggström, Piteå Elit.

På damsidan blir någon av de redan uttagna åkarna reserv. Vem det blir bestäms senare.

En VM-åkare som togs ut redan i söndags var Stina Nilsson. Den rehabilitering hon genomgår efter sin bristning i baksida lår för tre veckor sedan går framåt.
– Teamet runt Stina har gjort ett fantastiskt jobb. Hon har börjat röra sig på skidor, det är dock inte tal om någon hårdare belastning i dagsläget, berättar Magnus Oscarsson, ansvarig läkare för längdlandslaget.

Landslagschefen är försiktigt optimistiskt vad gäller Stina Nilssons rehabilitering.
– Det är glädjande att det går framåt och vi hoppas givetvis att Stina hinner bli klar för start till VM, säger Rikard Grip.

Sistaårsjunioren Frida Karlsson, som även hon är uttagen till VM, missade SM i förra veckan på grund av sjukdom. Hon tävlar istället i världscupen i Cogne nästa helg.
– Eftersom Frida har haft ett längre tävlingsuppehåll vill vi ge henne chansen att tävla en gång till innan VM, förklarar Rikard Grip.

På måndag åker VM-truppen till Toblach för uppladdningsläger, men både Stina Nilsson och Hanna Falk väljer att stanna hemma för egen uppladdning.

Ebba Andersson, Charlotte Kalla och Daniel Rickardsson befinner sig sedan några dagar på uppladdningsläger på hög höjd i italienska Seiser Alm.

Landslaget till VM i Seefeld den 19 februari – 3 mars:

Damer
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF,
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK,
Hanna Falk, Ulricehamns IF
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK,
Charlotte Kalla, Piteå elit,
Frida Karlsson, Sollefteå skidor IF,
Stina Nilsson, IFK Mora SK,
Evelina Settlin, Hudiksvalls IF,
Jonna Sundling, IFK Umeå.

Herrar
Jens Burman, Åsarna IK,
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK,
Johan Häggström, Piteå elit,
Teodor Peterson, IFK Umeå,
Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF,
Björn Sandström, Piteå elit SK,
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK,
Viktor Thorn, Ulricehamns IF.

Reserv på hemmaplan (utan inbördes ordning):
Fredrik Andersson, Sollefteå skidor IF,
Jonas Eriksson, IFK Mora SK,
Erik Rosjö, IFK Mora SK.

 

Hon är med i medaljkampen

Seefeld Charlotte Kalla. Foto: Håkan Svensson

Får vi se en lika glad Charlotte Kalla i morgon efter VM i skiathlon som efter OS-medaljen? Foto: Håkan Svensson

En spännande VM-dag väntar i morgon i Seefeld, då dagens regn i området dragit bort , och solen ska skina över den vackra VM-staden.

Det är dags för skiathlon, den distans som länets stora hopp Charlotte Kalla vann OS-guld på senast i Pyeongchang, och gav blågult en drömstart på OS.

Nu gör Kalla på nytt en spännande mästerskapstart och det ska verkligen bli intressant att se om hon än en gång hittat toppformen under lägret i paradiset Seiser Alm, och några dagar här i Seefeld där förhållandena också är finfina.

Jag har skrivit det tidigare, och upprepar gärna att jag tror att Charlotte Kalla  nu kan ha hittat en annan fart på bena än vi sett tidigare i världscupen, och senast på SM.

Jag tror att hennes tränare Magnus Ingesson och inte minst fysexperten Stefan Thomson har och har haft koll på läget, och nu kanske får Charlotte att lyfta formmässigt.

Självklart blir det svårt, för att inte säga nästan omöjligt, att nå Therese Johaug som varit grym i sin comeback, men jag tror att Kalla är med i medaljstriden.

Tyvärr kan inte vårt andra svenska ess på distans, unga Ebba Andersson vara med på grund av sjukdom även om hon nu är på bättringsvägen. Mycket tråkigt, men  jag tror att det är klokt av henne att avstå morgondagens skiathlon eftersom hon inte är helt kurant. Allt för att sedan ladda om för övriga VM-lopp.

Mycket spännande blir det att följa juniorvärldsmästarinnan Frida Karlsson som har kapacitet för att skrälla med en topp tio placering.

En nyckel till framgång för Charlotte Kalla och övriga svenskor ,  Ida Ingemarsdotter, Frida Karlsson och Evelina Settlin är att vallateamet är riktigt på tå. Jag tror nämligen att det kan bli tuffa förhållanden eftersom prognosen talar om nollgradigt och sol.

Det bäddar för soliga partier och skuggpartier på den tuffa banan, och det innebär faror särskilt på den inledande klassiska delen av skiathlon. Det lär innebära att åkarna måste vara beredda att kanske få lite sämre fäste i solbackarna som kommer under dagen. Det svenska vallateamet har  dock varit duktiga på senare år, och jag tror att problemen kan överbryggas. De jobbar i alla fall nästan dygnet runt för att lyckas.

Björn Sandström Foto: Håkan Svensson

Björn Sandström , PIteå Elit, VM-debuterar. Foto: Håkan Svensson

x x x

Herrarnas skiathlon över tre mil totalt lär bli en norsk-rysk holmgång där det taktiska spelet åkarna emellan kommer att spela stor roll. För ryssarnas del gäller det ju i första hand av försöka köra slut på spurtsnabbe Kläbo långt  före upploppet.

Jag tycker det känns jätteroligt att Kallas klubbkamrat Björn Sandström, Piteå Elit, får chansen att VM-debutera i skiathlonloppet i morgon.

Björn är en riktig tuffing och jag glömmer aldrig när jag gjorde reportage på Piteå-åkarna under träningslägret i Saxnäs för några år sedan. Jag hade aldrig träffat Björn den gången, men när vi möttes på skidor högt uppe på fjället och jag intervjuade nykomlingen. så ställde jag frågan hur högt han siktade i sin skidkarriär..?

Varpå jag fick ett blixtrande snabbt och ganska oväntat svar. Utan att darra på manschetten och svarade han bestämt:

­ Jag vill bli bäst i världen och åka VM och OS, svarade Björn Sandström.

Det var en aha-upplevelse för mig efter att intervjuat massor av unga uppåtgående skidess som bara försiktigt vågat uttala sina framtidsförhoppningar.

Björn var annorlunda, och med VM-debuten här i Seefeld är han ett steg på vägen. Huruvida han kommer att nå drömmars stentuffa mål är dock skrivet i stjärnorna, och där framtiden får ge svar.

Men Björn Sandström har gjort en bra säsong och han kommer säkert att kriga hårt i skiathlon i morgon.

Övriga herrar i skiathlon blir Daniel Rickardsson, Jens Burman och Oskar Svensson.

Ett doldisgäng, där kanske Oskar Svensson är den som har bästa formen. I varje fall visade han goda takter i sprinten. Daniel Rickardsson har styrkan för klara skiathlonen bra, särskilt om det blir tungt och jobbigt före i den klassiska delen.

Calle Halfvarsson och Viktor Thorn får vila och ladda för sprintstafetten, där de kan försöka ta revansch för att de inte kom längre än till kvarten i sprinten i går, delvis på grund av otur.

Till sist måste jag väl våga mig på ett tips inför skiathlon, herrar och damer:

Herrar 30 km 15 km klassiskt + 15 km skate:

  1. Johannes Hösflot Kläbo 2. Alexander Bolshunov 3. Sergej Ustiugov. Outsider: Maurice Manificat

Damer 15 km: 7,5 km klassiskt + 7,5 km skate:

  1. Therese Johaug 2. Krista Pärmäkoski 3. Charlotte Kalla. Outsider: Astrid Jacobsen

Håkan Svensson

Dröm förbyttes i mardröm

Seefeld Stina Nilsson foto Håkan Svensson

Stina NIlsson var med rätta rörd efter att ha klarat VM-silver trots sin svåra skada för en dryg månad sedan. Foto.: Håkan Svensson

Stina

Stina Nilsson var ett hett villebråd efter VM-silvret. Foto: Håkan Svensson

Det var bäddat för svensk drömstart av VM i Seefeld när tre av sex svenskor i finalen var svenskor. Men drömmen blev en mardröm.

Dock inte för vår olympiamästarinna Stina Nilsson,som makalöst nog kom tillbaka på toppnivå trots den svåra skadan hon ådrog sig i Otepää var en dryg månad sedan.

Hon har kämpat heroiskt i sin rehabilitering och tog nu silvret efter sin eviga motståndare Maiken Caspersen Falla  som försvarade guldet från förra VM:et i Lahtis.

Stina Nilssons silver var en bragd kort och gott utifrån omständigheterna, och frågan är om hon inte kunnat blanda sig i guldstriden också om inte Maja Dahlqvist och Jonna Sundlings krock påverkat även henne en aning.

Nu fick Falla det försprång hon behövde, men givetvis vill jag inte påstå att fallet blev avgörande. Falla åkte smart i täten, och var oerhört stark för dagen. Hon hade säkert i alla lägen varit med i slutstriden.

Maiken Caspersen Falla och Mari Eide

Norskt guld och brons genom Maiken Caspersen Falla och Mari Eide. Foto. Håkan Svensson

Dahlqvist och Sundling gick nära varandra när de rundande kurvan innan ingången till upploppet. De var ivriga och gick onödigt alldeles för nära, och i den krocken trampade också Dahlqvist av Sundlings stav när hon föll. Sundling tappade då möjligheten att kriga om bronset som gick till Mari Eide. Norskan som körde för sin syster som tragiskt gick bort i cancer i somras.

Hela upplösningen av sprinten var verkligen snöplig, och jag tycker uppriktigt synd om både Jonna och inte minst Maja Dahlqvjst , som gjorde sitt livs kvallopp, och övertygade stort ända fram till det olyckssaliga fallet. Allrahelst som bägge dessutom är rasande snabba i upploppstrider. Min klara magkänsla är att Maja, som radat upp pallplatser i världscupen den här säsongen, hade varit glödhet i slutstriden om inte olyckan varit framme..., och jag förstår hennes förtvivlan efter tävlingen.

Men sprint är sprint och där händer saker hela tiden. Den svenska oturen präglade också herrloppet, där Calle Halfvarsson bröt staven redan i starten i kvartsfinalen, vilket förstörde hans dag.

På herrsidan gjorde Halfvarsson , trots all berättigad storm kring hans person efter hånvideon mot norrmännen, ett jättebra kval , där han var fyra. Viktor Thorn var ännu bättre och vann kvalet (!), men det verkade som han brände sitt bästa krut där, och i kvarten tog det stopp.

Oskar Svensson blev bäste svensk i VM-sprinten med en tiondeplats efter att ha åkt ut i semin. Jag tycker mig dock se goda möjligheter till bra svenska insatser av Calle, Viktor och Oskar framöver.

Teodor Peterson hade en svart dag i sprinten och det kröp fram att han varit sjuk och han ångrade efter loppet att inte reserven Johan Häggström från Piteå fått ta hans plats, och det var förstås synd.

Johannes Hösflot Kläbo. Foto. Håkan Svensson

Omöjlige mannen, guldvinnande Johannes Hösflot Kläbo. Foto: Håkan Svensson

Medaljkampen blev som väntat en strid mellan norske Johannes Hösflot Kläbo och italienaren Federico Pellegrino, som år efter år är med och krigar om topplatser i både världscup och mästerskap. Han bjöd upp rejält nu också, och för en stund i ingången till upploppet kändes det som han kanske skulle lura Kläbo på konfekten.

Men så blev det förstås inte… Kläbo är den omöjlige mannen i kamp man mot man och när han explosivt trycker till på upploppen hänger ingen med. Mycket imponerande, och nu har unge Kläbo vunnit det viktigaste för honom under VM, och det intressanta nu blir vad han kan göra i distanslopp och stafetter. Men Kläbo rör också upp känslor, och i dagens sprint var det ryssen Ustiugov som med rätta var irriterad över hur tuff Kläbo var mot honom i en kurva. Efter målgången började också ryssen knuffa på Kläbo.

Nu är i alla fall VM-tävlandet igång inför storpublik i stadion och en slösande sol. Mästerskapen fick som väntat en dramatisk inledning och publiken var verkligen med på noterna.

Håkan Svensson

Jag tippar fem medaljer

Seefeld Magiskt vackra Seefeld i Österrike är redo för den stora skidfesten. Solen gassar i området, elitåkare och motionärer glider fram i perfekta spår.

Folk njuter av gluhwein, och andra goda drycker, på soldränkta uteserveringar dagen innan den stora tävlingspremiären, sprinten.

Ett race som lovar stora svenska framgångar, framförallt på damsidan med namn som Stina Nilsson, Maja Dahlqvist, Jonna Sundling och Hanna Falk. Jag tror på en svensk drömstart i VM och tippar att blågult tar fem VM-medaljer totalt när också Charlotte Kalla, Ebba Andersson, Frida Karlsson och stafettlagen i distans och sprint kommer igång.

I det sammanhanget noterar jag att förbundskaptenen Rikard Grip tror på mellan fem och sju medaljer, och tidigare mästeråkaren och numera ledaren, Johan Olsson, är ännu värre, och tippar åtta medaljer på sina håll i media..!

Min lite försiktigare medaljprofetsia bygger jag i grunden på det faktum att det faktiskt finns svenska medaljchanser i alla sex damloppen under VM i Seefeld..!

Det är egentligen helt obegripligt, och vi har nog aldrig sett något liknande historiskt. Det finns ju även mästerskap där Sverige kammat noll i medaljstriden, som 1997 och  senast i 1999... Jodå , jag var på plats både i Trondheim 1997 och i österrikiska Ramsau vid dessa tillfällen.

Nu är VM i Österrike igen, men jag lovar: Detta tråkiga facit kommer inte att inträffa i år är min tvärsäkra kommentar. Men givetvis ska det åkas om saken, och som alltid finns faror i form av motgångar i vallabodar och eventuella sjukdomar i truppen som hotar.

Har Stina Nilssons rehabilitering lyckats och Charlotte Kallas jakt på formen blivit framgångsrik så kan det bli särskilt roligt. Frågan är hur mycket Stina tappat i kraft på grund av sin svåra skada, och Charlotte vet som jag skrev i går inte riktigt var hon står formmässigt även om några fina fartpass på sistone lovar gott. Stinas chansning på att tävla är spännande, och skulle hon lyckas lär de feta rubrikerna bli fetare än någonsin.

Jag ser också framför mig ett liknande scenario ifall länshoppet och Tärendös stolthet Charlotte Kalla än en gång lyckas pricka formen till ett stort mästerskap, trots formsvackor tidigare under vintern.

Det nya inför årets VM här i Seefeld är att blågult inte står och fall mer stjärnorna Kalla och Nilsson, som senast tog OS-guld och andra medaljer i OS.

Nu finns flera andra härliga medaljkandidater. Tänker på Ebba Andersson och Maja Dahlqvist som radat upp pallplaceringar i världscupen,  och där finns också Jonna Sundling, som med sin explosivitet i sprintspurter och stafetter kan slå till. Den bredden i det svenska laget är unik, men ack så trevlig. Sedan finns juniorvärldsmästarinnan Frida Karlsson redo för start på skiathlonen på lördag. Jag tycket inte vi ska och kan ställa några medaljkrav på henne så tidigt i karriären, men tror mycket väl att hon kan bli aktuell för det svenska damstafettlaget på distans , och tillföra mycket.

Herrsidan känns darrigare, men Calle Halfvarsson har medaljkapacitet. Synd att han strulade till läget omför VM-starten med att medverka i en satirisk musikvideo som fått norrmännen att gå i taket. Att Calle nu ber om ursäkt är bra , men skadan är skedd och mentalt blir det en press för honom inför sprinten i morgon.

De kommande veckorna ger svaren på alla medaljdrömmar,  och sprinten i morgon lär bli oerhört dramatisk.

I dag har jag laddat batterierna för det som komma skall, och har under förmiddagen roat mig med att vandra runt i det häftiga tävlingsområde där skidslagen ska stå. Det är ett fantastiskt fint område inramat av slalom och hoppbackar och bakom dem spetsiga alptoppar. Snö verkar det också finnas gott om här i Seefeld, även om mycket sjunkit undan sedan den stora snöchocken i Alperna för en månad sedan.

Njutningar

På vägen till VM-stadion ligger restaurangerna tätt och folk njuter av god mat och dryck i den gassande solen. Foto: Håkan Svensson

Håkan Svensson

Skidbloggen på plats i stadionområdet i VM-staden Seefeld.

I afton har världsmästerskapen invigts i Medal Plaza med mycket musik och dans på programmet, och som avslutning ett färgstarkt fyrverkeri.

I morgon börjar skidfesten.

Till sist: Noterar med glädje Hanna Öbergs guld vid EM i skidskytte. Ett härligt formbesked inför VM i skidskytte i mars.

Håkan Svensson

 

Även Madagaskar VM-laddar

Innsbruck Madagaskar

Klarar Madagaskars ende VM-åkare Andreas Razafimahatratra kvalet för vidare åkning i VM i morgon? Foto: Håkan Svensson

En dag på resande fot till mitt artonde skid-VM. Resan började i arla morgonstund hemma i Rosvik och fortsatte sedan i etapper med flyg från Kallax till Stockholm och sedan vidare till Munchen i södra Tyskland. Därifrån några timmar med buss till Seefeld och Innsbruck, där jag, och min hustru, nu installerat oss på hotell Alpinpark. Jag har än en gång hakat på det urtrevliga Kalla-gänget från Tärendö med idrottsfantasten och mångsysslaren Leif Pekkari som primus motor. 26 personer är med på resan och merparten bor eller har sina rötter i Tornedalen. En skara glada entusiaster som alltid möter upp vid stora skidmästerskap för att med passion från sidan av spåret stötta bygdens klart lysande idrottsstjärna Charlotte Kalla. I slutet av resan mot VM-staden kan jag också i bussen lyssna och följa våra VM-åkares pressträff via svensk teve i mobilen. .

Där framgår det tydligt att länets stora VM-hopp föga oväntat känner sig osäker på formen inför sitt första VM-lopp som blir skiathlon över 15 km på lördag. Hon har haft fina dagar på glaciären i italienska Seiser Alm och här i VM-terrängen men har inte tävlat på länge. Då är det fullt förståeligt om hon känner sig osäker på formen. Inför lördagstävlingen lägger Charlotte nu energi på att påverka det hon rår över, samtidigt som hon de närmaste dagarna försöker få svar på var hon står formmässigt. Jag tror faktiskt att hennes plan för att hitta formen till ett stort mästerskap kommer att hålla även den här gången, och första svaret kommer alltså på lördag.

I morgon vid lunchtid kör hon och övriga skiathlonåkare, där även unga fyndet Frida Karlason glädjande ingår trots att hon fortfarande är junior ett träningspass i VM-spåren. Klar för dubbeljakten är förstås också Ebba Andersson, medan en plats i det svenska laget på lördag ännu är obesatt.

Det var också positivt att lyssna på Stina Nilssons glädje och harmoni efter att ha kommit igång bra med träningen efter sin lårskada. Som jag skrev här på Skidbloggen kör hon sprinten, och bara det tar jag som ett tecken på att hon också känner sig ganska stark. Eller kort och gott : Hon vill vara med i medaljkampen på allvar.

Ett trevligt sällskap hade vi också på flyget till Munchen av Madagaskars ende VM åkare. Han heter Andreas Razafimahatratra ( i Norge kallad Olsen) och har bott i Norge sedan han var sex år, och därmed säkert lärt sig åka bra på skidor. Han stöttas i VM-satsningen, som i första hand handlar om kval till VM-tävlande i morgon, onsdag. Jag arrangerade en bild på trion på flygplatsen och fick en glad Andreas ord på att han satsar hårt på att försöka klara kvalet.

På vägen till Seefeld passerade vi också genom den klassiska tyska skidorten Garmisch Partenkirschen där det varje år hålls spännande backhoppningstävlingar på nyårsdag. För en sekund uppenbarade sig backen och jag kunde bränna av en bild genom bussfönstret.

I Garmisch Partenkirschen vann skidlegendaren Erik ”Kiruna-Lasse” Larsson OS-guldet på 18 km 1936, och för den bedriften står han staty i det forna OS-området när hoppbacken. Så var det i alla fall för många år sedan när jag var där på besök.

Längs vägen noterar jag också att Mellan-europa fått mycket snö, men att den nu sjunker ihop i rask takt på grund av den nu rådande värmeböljan här nere. Som alltid står också en mängd spetsiga, och pampiga alptoppar i givakt när vi styr genom det vackra landskapet.

Under kvällen har jag också hunnit med att få en god bit mat, och vad passar bättre här nere än en läcker wienerschnitzel...

Ja, nu stiger tempen i VM-staden Seefeld inför sprinten på torsdag, och i morgon ska jag åka dit och känna på stämningen, vilket blir spännande. Det ska bli så intressant att återse den VM-stad som jag senast besökte på VM 1985.

Efter en lång resdag känns det skönt att krypa till kojs.

Håkan Svensson

Sköna Seefeld-minnen

Piteå kalla

Har länets stora VM-hopp Charlotte Kalla på nytt hittat medaljformen på hög höjd i Seiser Alm..? Foto: Håkan Svensson

Härliga rapporter når mig inför avresan till mitt 18:e längd-VM i österrikiska Seefeld i morgon.

Dels att länets stora VM-hopp Charlotte Kalla som vanligt haft finfina VM-förberedelser på höghöjdslägret i Seiser Alm där hon kunnat glida fram och ladda batterierna på bästa sätt i härliga spår och gassande sol. Det övertygar mig att hon med skärpa vill vara med i den heta medaljakten i den österrikiska skidmetropolen.

I dag kom också ett klartecken från Stina Nilsson att hon kör VM-sprinten på torsdag. Och inte bara kör, hon laddar för goda resultat.

Hur goda får vi se, men har Stina lyckats rehabilitera sin lårskada till en nivå inte långt ifrån den hon hade innan den olyckliga sträckningen i Otepää, så blir hon garanterat att räkna med. Före skadan var olympiamästarinnan från Sydkorea näst intill oslagbar i världscupen i sprint.

Har rehabträningen varit lyckosam, och hon nu också fått ett antal dagar på sig att trissa tempot så förvånar det inte mig ett dugg ifall Stina på nytt är redo att skärra  konkurrenterna på allvar.

Sprinten på torsdag blir hennes första tävling, men betänk också vad det betyder för de svenska stafettlagen ( distans och sprintstafetter) fortsättningsvis under VM. Med henne i lagen ökar medaljchanserna dramatiskt i VM.

Med tjejkvartetten Charlotte Kalla, Ebba Andersson, Stina Nilsson och Maja Dahlkvist i spetsen är det tjejerna som ska göra det på VM i Seefeld. Jag räknar kallt med minst tre medaljer från deras sida. Och en tjej som Jonna Sundling kan också smälla till rejält i sprinten. Norska Therese Johaug lär bli VM-drottning i distansloppen, men jag tror att både Charlotte Kalla och Ebba Andersson ruvar på en kupp, och älskar att få slå ur underläge mot säsongens suverän.

På herrsidan är Calle Halfvarsson det svenska herrhoppet, men tyvärr tror jag det blir svårt att ta medalj i detta mästerskap.

Den underbara alpbyn Seefeld väcker verkligen sköna minnen för mig. Jag var där förra gången som orten arrangerade längd-VM och jobbade som skidreporter. Var förbi på Norrbottens Minne på Björkskatan häromveckan och kollade närmare vad jag skrev den gången. Det var praktfulla uppslag och krönikor i Norrbottens-Kuriren som rönte stor uppmärksamhet.

Mycket handlade det om Gunde Svan som blev mästerskapens kung med två guld. Och som också skaffade sig stora rubriker när han kom stakande, eller paddlande, in på stadionområdet med en enda och jättelång stav, eller en stör som han själv sa.  ” Gundes stavchock ” var den stora svarta rubriken. Gundes stavjippo var ett debattinlägg i den heta frågan om skridskoåkningen i längdsporten, och riktade udden mot pamparna i Internationella Skidförbundet. Där fanns också ett stänk av psykologisk krigföring gentemot konkurrenterna i VM-spåren.

Sköna minnen, men nu ser jag fram emot att flyga ner till Österrike på nytt för att följa ännu ett VM i Seefeld. Jag återkommer när jag är på plats.

Håkan Svensson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar