Logga in
Logga ut

Skidbloggen

Landslagsåkarna är många: Charlotte Kalla, Lisa Vinsa , Lovisa Modig, Björn Sandström, Johan Häggström, Ylva Stålnacke, Kristoffer Jakobsen, Gustav Lundbäck, Hannes Grym, Hanna Öberg, Anna Magnusson, Elvira Öberg, Ingela Andersson, Jesper Nelin, Peppe Femling. Ja, som ni ser är det få län som motsvarar Norrbotten i antalet landslagsåkare. Utöver dem finns en rad åkare i både längd, alpint och skidskytte som knackar på landslagsporten. Jag som ska följa skidessens framfart lite extra noga framöver heter Håkan Svensson, som med penna i hand stått längs skidspåren i fem decennier. Jag kommer att följa OS och VM, världscuptävlingar och allt där emellan på längdsidan, men även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com.

Länsessen sköter sig bra

Gangneung Linus Omark . Foto: Håkan Svensson

Linus Omark spelar fram Anton Lander till Tre Kronors 1-0 mot Finland. Foto: Håkan Svensson

Johan Fransson Foto Håkan Svensson

Skridskoskicklige Johan Fransson imponerar i Tre Kronor och assisterade Patrik Zakrisson till 2-1 mot Finland. Foto: Håkan Svensson

Tre Kronor storspelar inte i OS, men har nu vunnit sin grupp och får ett ”lättare” motstånd i kvartsfinalen, läs segraren i mötet Schweiz – Tyskland.

Ett hårt arbetande lag. och en bra målvakt i Viktor Fasth, bäddar för en spännande fortsättning av OS-turneringen där många hoppas att Tre Kronor till och med ska vinna guld.

Jag åkte till Kwandong Hockey Centre efter herrstafetten på skidor för att titta på gruppfinalen mot arvfienden Finland i kväll, och efter att ha sett den matchen, och en tidigare match mot Tyskland så ökar min optimism inför fortsättningen.

Laget är defensivt starka och har bara ett insläppt mål på de tre inledande matcherna, och det är bra. Att vinna uddamålssegrar inledningsvis i en turnering brukar också vara en lovande lovande upptakt.

Men laget måste bli vassare i avslutningarna i finalspelet, skjuta mer och kanske vara lite mera kreativa i attackerna framåt. Klarar laget av att förbättra den delen är Tre Kronor ett troligt finallag i mina ögon, sannolikt mot Ryssland.

I kvällens match mot Suomi så var det finländarna som hade publikens stöd, inte minst tack vare många tillresta finnar, men det var ändå Tre Kronor som drog det längsta strået och vann med 2-1.

Givetvis var jag mest nyfiken på norrbottningarna Linus Omark och Johan Franssons insatser i Tre Kronor, och i den delen blev jag glad.

Både Omark och backen Johan Fransson tillhörde laget bästa spelare. Fransson var den som åkte längst (!). Jodå man mäter sådant numera också med gps-teknik. Johan fick också stort förtroende av Grönborg och mycket istid.

Han jobbade stabilt framför suveräne målvakten Viktor Fasth och svarade för ett antal patenterade uppåkning och fina pass. Han fick också assist till 2-1-målet.

Övertorneåsonen Linus Omark har alltid var en kreativ och spännande spelare, som nu är bättre än någonsin skulle jag vilja säga. I matchen mot Finland jobbade han hårt i varje byte, och gick till med ner och täckte skott i några viktiga lägen. Det är något som vi förr om åren inte såg från hans sida. Helt klart kommer Linus Omark att spela en nyckelroll i Tre Kronors olympiska framgångssaga. Kan han visa sitt bästa i varje match höjer det landslagets nivå rejält. Linus spelade elegant fram till det första svenska målet som Anton Lander gjorde, och Johan Fransson assisterade Patrik Zakrisson på 2-1-målet , så visst skötte norrbottningarna bra. Omark fick också assist på Oscar Möllers 3-1 i öppen kasse sedan hänsynslöst skottäckt ett finländskt avslut. Där visade han sin stora spelintelligens.

Tidigare Luleå Hockeyspelare hade för övrigt assist till alla mål i matchen. Förutom Linus Omark och Johan Fransson assisterade också Julius Junttila till det finska målet.

Personligen välkomnar jag både Omark och Fransson tillbaka till Luleå Hockey när deras kontrakt med utländska klubbar går ut. Vilket lyft för Luleå det skulle bli!

Håkan Svensson

Norrbottningar Foto:Håkan Svenson

Norrbottningar som gladdes åt den svenska segern över Finland var Leif Pekkari, Tärendö och Ulf och Barbro Zakrisson, Pajala. Foto: Håkan Svensson

" Små steg framåt.."

Piteå

Åtta damer och tio herrar är uttagna av Svenska Skidförbundet att representera Sverige på världscupen i schweiziska Davos den 15–16 december. En norrbottnisk åkare är uttagen nämligen självskrivna Charlotte Kalla.

Men också en tidigare klubbkamrat till henne, nämligen sprintern Martin Bergström, som la skidorna på hyllan 2015 men som nu satsar på nytt i en annan form och tävlar för IFK Umeå.

Spännande att se vad han göra i den härliga skidmiljön i schweiziska Davos.

En helg med ytterligare en pallplats i världscupen ( Charlotte Kalla) är annars avslutad. Sverige har därmed tagit elva pallplatser på tre världscuphelger. Däremot uteblev de positiva resultaten i söndagens stafett.
– Vi kom tyvärr inte upp i den nivå som vi vet att laget besitter. Damerna har hittills presterat fantastiskt bra, medan herrarna kan mer. Samtidigt ser vi att vi sakta tar små steg framåt även på herrsidan, kommenterar landslagschef Rikard Grip världscupresultaten hittills i ett pressmeddelande.

Nu ser laget fram emot fortsatt tävlande i den schweiziska alporten Davos. Där blir det sprint i fri stil på lördagen och tio respektive femton kilometer fritt på söndagen.
– Vi ser fram emot att komma till Davos där det alltid brukar bjudas på fina förhållanden. Senaste vi tävlade fristilssprint i världscupen hade vi hela sju tjejer vidare till semifinal och fyra som gick hela vägen till finalen. Det är en angenäm situation, men det gör också att flera namnstarka åkare inte finns med till sprinten i Davos, berättar Rikard Grip.

Två starka sprintåkare som saknas är Anna Dyvik och Moa Lundgren.
– Båda två har gjort flera fina tävlingar hittills under säsongen, men vi har ett anmärkningsvärt starkt lag där samtliga sex damer som kommer till start i Davos har varit i final i någon av de två tidigare världscupsprintarna, förklarar Rikard Grip.

På herrsidan dyker däremot ett nytt namn upp i form av Martin Bergström (tidigare Piteå Elit) , som säsongsdebuterar i världscupen.
– Bergström vann sprinten i den svenska seniorcupen, Volkswagen cup, i Idre för en dryg vecka sedan och han blev sjua i tävlingspremiären i Bruksvallarna, efter att ha haft den tredje bästa kvaltiden. Vi ser fram emot att nu låta honom få chansen i världscupsprinten, säger Rikard Grip.

Daniel Rickardsson följer fortsatt sin plan efter fotoperationen och kommer tävla i Skandinaviska cupen i Östersund i helgen.

Längdlandslaget till världscuptävlingarna i Davos, Schweiz, 15–16 december

Damer sprint
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK, Hanna Falk, Ulricehamns IF, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, Jonna Sundling, IFK Umeå.

Damer distans
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Charlotte Kalla, Piteå elit, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, Jonna Sundling, IFK Umeå.

Herrar sprint
Martin Bergström, IFK Umeå, Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, Anton Persson, SK Bore, Teodor Peterson, IFK Umeå, Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK, Viktor Thorn, Ulricehamns IF,

Herrar distans
Jens Burman, Åsarna IK, Gustav Eriksson, IFK Mora SK, Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, Simon Lageson, Falun-Borlänge SK, Viktor Thorn, Ulricehamns IF,Karl-Johan Westberg, Borås SK.

Tävlingsprogram i Davos
lördag 15/12: sprint (F)
söndag 16/12: 10/15 km (F)

Villervalla i Norge

Piteå Länets superstjärna Charlotte Kalla körde den andra klassiska sträckan i dagens stafett i världscupen i Beitostölen.

Hon fick dock en otacksam uppgift sedan Evelina Settlin på startsträckan tappat 37 sekunder på täten och laget slutade till slut sexa. Settlin klagade efter loppet på dålig vallning, och helt klart hade blågult stora problem i den delen i dag. Det handlade om de klassiska sträckorna där åkarna även på herrsidan varken hade fäste eller glid. Efter tävlingarna gick vallaansvarig i svensklaget ut och beklagade missen. Tydligen var det stora felet för tjock fästvallning, eller fel i spannstruktur på de valda skidorna.

Charlotte Kalla på andra sträckan var inte heller lika pigg i bena som i lördagens individuella lopp, och det gäller även Ebba Andersson. Däremot gjorde Ida Ingemarsdotter ett kanonlopp och vann slutsträckan fram till sjätteplatsen i stafetten, som naturligtvis vanns av Norge.

Jag hade inte Settlin med i mitt på förhand tänkta stafettlag i världscupstafetten, även om hon gjort flera goda lopp i upptakten av den här säsongen. Utan istället Jonna Sundling, som även om hon är mer sprintfokuserad också kan göra fina lopp på distans, speciellt på en så kort distans som fem kilometer.

Jag trodde också på Ida Ingemarsdotter som starttjej. Men laguttagningar kan alltid diskuteras, och med det sannolika vallafiaskot med i bilden är det säkert en viktig förklaring till Evelina Settlins problem på startsträckan.

Det som däremot förvånar mig rejält är att inte de svenska vallarna kunde hitta en bättre lösning på vallaproblematiken för de klassiska sträckorna mellan dam och herrloppet. Det borde ha funnits tid för att lösa den gåtan.

Nåväl, det är bara att blicka framåt och Sverige kommer säkert tillbaka. Viktigast av allt är att vara med och kriga om medaljer vid VM i Seefeld i februari-mars. Fram till dess finns många lösningar på lagsammansättningen. Jag behöver bara nämna namn som stjärnan Stina Nilsson, som inte fanns på plats i Beitostölen i helgen. Det gäller också unga jättetalangen Frida Karlsson som imponerade vid Scandic Cup i Boden istället. Före VM i Seefeld lägger Frida allt krut på Junior-VM, men sedan kan hon säkert vara mogen att kliva in i svenska senior-VM-laget också.

Håkan Svensson

Raketspurten visar klass

Luleå  res

Som väntat stod Therese Johaug för en gigantisk uppvisning på 15 fritt i Beitostölen, och vann överlägset.

Det var riktigt imponerande av norskan som efter två säsongers tävlingsuppehåll nu kanske är bättre än någonsin, vilket säger det mesta om hennes kapacitet. Dagens triumf var hennes fjärde raka i distansloppen i världscupen.

Imponerande var också länshoppet Charlotte Kallas grymma upphämtning, och en riktig raketspurt på slutkilometern som gav henne andraplatsen.

Det var starkt gjort efter att länge legat en bra bit från en pallplats efter en småseg inledning av loppet.

I sista backen , och på upploppet krigade Charlotte mot smärtan och tog sig förbi Ingvild Flugstad Östberg med några tiondelar.

Det var skönt att se, och väldigt viktigt för Tärendötjejen med tanke på förra helgens resultat i Lillehammer, som gjorde henne så grymt besviken.

Då tappade hon pallplats på slutet. Nu krigade hon hem en pallplats på de avslutande kilometrarna och var väldigt glad efteråt.

kalla johaug

Therese Johaug och Charlotte Kalla analyserar loppet i Beitostölen.

Beitostölen är för övrigt en plats där Kalla ska vara på pallen. När hon senast tävlade där 2009 kom hon också tvåa, då efter Marit Björgen.

Då bidrog hon också i högsta grad till den svenska stafettsegern, och det ska bli spännande att se vad Charlotte och det svenska laget kan göra i morgondagens stafett.

Helt klart blir blågult att räkna med eftersom unga Ebba Andersson fortsatt är stark, och nu var nära en ny pallplats på fjärde plats, och Ida Ingemarsdotter ( tolva) fortsätter åka stabilt och starkt. Sedan tror jag att Jonna Sundling ar den fjärde platsen i laget.

Senare i dag tävlar också en annan Piteå-åkare , Björn Sandström i herrtävlingen i Beitostölen. Han hade det riktigt tungt i Lillehammer förra helgen, men kan säkert studsa tillbaka och göra något fint i Beito.

x x x

Uppdatering: Björn Sandström, Piteå Elit har det fortsatt tungt i sitt världscuptävlande. I dagens 30 km, skate i Beitostölen blev han 64:e man, hela 7,17 minuter efter suveräne segraren Sjur Roethe, Norge. Överhuvudtaget var det en medioker svenskdag på herrsidan med Viktor Thorn som bäste svensk på 18:e plats, 2,18 efter. Hans fina avslutning av loppet var dock ett litet ljus i mörkret.

x x x

Uppdatering 2: Då handlar det om skidskyttevärldscupen i Pokuljuka där Piteås Anna Magnusson var på väg mot något riktigt fint efter bara en miss i skyttet i sprinten. Hon forsade fram i spåret men i en utförsbacke på spurtvarvet var olyckan framme och hon föll våldsamt rakt framåt och blev liggande länge. Därmed var dagen förstörd, och chanserna att få vara med i morgondagens jaktstart försvann också. Anna kunde dock glida in i mål efter en stund, till synes helt oskadd av den vådliga vurpan. Anna hann ändå glädjande visa att hon kanske är på väg mot den fina form hon hade för två år sedan igen, vilket hon laddar hårt för. Piteås andra ess, olympiamästarinnan Hanna Öberg tvingades kort före start kasta in handduken sedan hon drabbats av halsont. Därmed är inte heller hon med i morgondagens jaktstart. Mona Brorsson bästa svenska på 19:e plats i ett lopp som vanns av finskan Kaisa Mäkäräinen.

Håkan Svensson

Det underbara valet

Luleå Guldfamiljen Foto: Håkan Svensson

Guldfamiljen Hanna Öberg med pappa Tomas och mamma Viktoria jublar i målfållan i Pyeongchang efter OS-guldet: Foto: Håkan Svensson

Visst var det ett underbart val när Piteåtjejen Hanna Öberg får det 94:e bragdguldet för sin idrottsbragd vid OS i Pyeongchang 2018.

Så underbart härligt känns det också att jag själv var på plats i guldarenan borta i Sydkorea, när hon skrev norrbottnisk idrottshistoria, gjorde sitt fantastiska lopp och prickade alla skott.

Känslan då var euforisk och omtumlande, men givetvis gnuggade även jag ögonen över hur fort hon klev in på världscenen där borta i den olympiska målfållan.

Jag minns hur jag studsade av glädje i yran och blev tårögd när vi intervjuade guldjäntan. Det var en idrottsupplevelse av rang, och så härligt det var att hon också hade mamma och pappa från Svensbyn på plats.

I motsats till många har jag länge haft ögonen på Hanna Öberg, och alltid sett henne som en trolig världsstjärna med sin starka åkförmåga och tidigt säkra skytte när hon har sina bästa dagar.

Hela sagan fick dock en snabbare utveckling än någon kunde ana.

När SvD-juryn i dag skulle välja årets vinnare av bragdguldet förstod nog de flesta, och även jag, att det stå mellan Hanna Öberg och fantastiske stavhopparen Armand Duplantis (EM-guld med fantastiska 6,05). Båda är giganter i svensk idrott det gågna året, men jag tycker att juryn valde helt rätt i den tuffaste av strider.

Här är juryns fina motivering: "För olympisk knall av högsta karat, en mental och teknisk bragd med makalös precision".

Hanna tog inte bara det individuella OS-guldet utan hon förde också fram det svenska stafettlaget med en suverän sistasträcka till olympiskt silver. En prestation som också hade bragdkaraktär i en tuff konkurrens.

23-åriga Hanna Öberg blir nu den första norrbottniska kvinna som tar hem bragdguldet helt på egen hand. Charlotte Kalla var med och vann guldet med det svenska OS-stafettlaget i Sotji och fick dela medaljen med sina lagkompisar. Även om hon i mina ögon ensam borde ha fått guldet, efter sin avgörande bragd på slutsträckan.’

Hanna Öberg sällar sig nu till ett sällskap norrbottningar som inte särskilt stort och som vunnit det åtråvärda bragdguldet.

Här har ni fakta på är alla norrbottniska vinnare av Svenska Dagbladets bragdmedalj:

2018: Hanna Öberg, skidskytte.

2014: Stafettlaget damer, längdskidor (Charlotte Kalla).

2010: Stafettlaget herrar, längdskidor (Marcus Hellner).

1987: Ishockeylandslaget Tre Kronor (Pekka Lindmark, Robert Nordmark, Lars Karlsson, Mikael Andersson, L-G Pettersson).

1986: Thomas Johansson, brottning.

1936: Erik "Kiruna-Lasse" Larsson, längdskidor.

1929: Sven Utterström, längdskidor.

Håkan Svensson

Hon fick betala dyrt

Piteå Föga oväntat var norskan Therese Johaug för stark i de långa, grymma slakmotorna på olympiabanorna i Lillehammer, och gav inte konkurrentera en chans i jakten som avslutade minitouren. Den banan är som skräddarsydd för den intensiva , energiskt åkande Johaug, och klassisk stil är naturligtvis också plus i kanten för henne.

Johaug har nu visat klass i Ruka förra helgen och på hemmaplan i Lillehammer i helgen och det är bara att inse att norskan är tillbaka på minst samma nivå som hon var före dopingavstängningen.

Det betyder sannolikt att hon kommer att vinna mycket i fortsättningen av säsongen också. Men därmed inte sagt allt, och det viktigaste av allt är förstås att vinna vid VM i Seefeld med start 20 februari.

Helt klart har Sverige mycket krut att komma med. Unga Ebba Andersson, tvåa i dag har fått sitt definitiva genombrott i världseliten i distansloppen i upptakten av den här säsongen, och det är fascinerade att se hennes tuffhet och starka åkning.

Länets eget VM-hopp Charlotte Kalla har också startat säsongen bra, även om hon säkert inte är på topp formmässigt ännu. Hon har varit en mästare på att toppa form till stora mästerskap, och där känner jag trygghet även den här vintern. Hennes rutin och stöd från omgivningen väger tungt i sammanhanget.

I dagens jakt, då Charlotte gick ut två sekunder före Johaug, öppnade hon stabilt med stor, vägvinnande diagonalåkning. Johaug var dock snabbt i kapp och nära toppen av den tunga banan fick hon också en liten lucka till Kalla som sedan växte. Charlotte Kalla fick sedan betala  rejält för sin ambition att hänga och utmana Therese Johaug och missade även djupt besviken en pallplats sedan både Ebba Andersson och Ingvild Flugstad Östberg passerat henne. Östberg gjorde ett kanonlopp på den klassiska milen och var futtiga sex tiondelar långsammare än Johaug på  distansen. Ebba Andersson var fem sekunder långsammare än Johaug på 10 km klassiskt på den tuffaste av banor, vilket säger det mesta om hennes kapacitet. Johaug var 25 sekunder snabbare än Kalla för dagen.

Min känsla totalt är ändå att det är dessa fyra som kommer att dominera distansloppen framöver, i världscup och VM.

Lite i skymundan gjorde också Stina Nilsson ett utmärkt lopp där hon avancerade och slutade sexa i minitouren. I ett klassiskt distanslopp på en lättare bana finns det också anledning att varna för henne framöver, även om sprinten förstås är nummer ett.

X x  x

Har även kollat in Piteås skidskyttar Hanna Öberg och Jesper Nelin i dagens mixedstafett i världscupen i Pokuljoka, Slovenien. Hanna fick ta över efter Emma Nilsson som oturligt föll på sämsta stället längs banan och tappade massor av tid. Hanna åkte hyfsat men hade uppenbara problem i skyttet. Fick nyttja tre reservskott i liggande och ett i stående. Jesper Nelin, som alltid åker fort,  bommade också i liggande och tvingades ut i straffrundan vilket inte är bra. Sebastian Samuelsson gjorde en stark slutsträcka för Sverige som slutade åtta i mixedstafetten.

Håkan Svensson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar