Logga in
Logga ut

Skidbloggen

Landslagsåkarna är många: Charlotte Kalla, Lisa Vinsa , Lovisa Modig, Björn Sandström, Johan Häggström, Ylva Stålnacke, Kristoffer Jakobsen, Gustav Lundbäck, Hannes Grym, Hanna Öberg, Anna Magnusson, Elvira Öberg, Ingela Andersson, Jesper Nelin, Peppe Femling. Ja, som ni ser är det få län som motsvarar Norrbotten i antalet landslagsåkare. Utöver dem finns en rad åkare i både längd, alpint och skidskytte som knackar på landslagsporten. Till kommande skidorienterings-VM i Piteå finns två åkare med i det svenska landslaget på seniorsidan, Evelina Wickbom och Markus Lundholm.  Jag som följer skidessens framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, och har med penna i hand stått längs skidspåren i fem decennier. Jag kommer att följa OS och VM, världscuptävlingar och allt där emellan på längdsidan, men även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com.

Glödhet i jaktstarten

Piteå Hanna Öberg

Hanna Öberg jublar efter målgången i Oberhof.

För andra gången i karriären kliver Hanna Öberg upp på pallen  i världscupen, och nu har hon ett jätteläge för något ännu finare i jaktstarten på lördag i ett snörikt Oberhof.

Svensbyn-Hanna sköt fullt både i liggande och stående, och åkte fort. Inte minst på spurtvarvet då hon höll undan för flera anstormande tjejer, bland annat norskan Marte Olsbu Röiseland som spurtade rasande fort.

Pallplatsen var Hanna Öbergs första i sprint. Segern gick till italienskan Lisa Vittozi som vann 15 sekunder före Hanna Öberg. Och med den lilla marginalen tror jag Hanna har väldigt goda chanser att till och med ta sin första seger i världscupsammanhang individuellt i lördagens jaktstart.  Tvåa var fransyskan Anais Chevalier, tio sekunder efter Vittozi.

Öberg är säkerheten själv i skyttet nu, och åker snabbare och snabbare för varje tävling nu, efter sin sjukdomsperiod i norvember-december. Hanna ligger därmed också tia totalt  i världscupen.

Jag bygger min optimism inför jaktstarten, med att Hanna nu känns som den säkraste skytten bland de åkare som ligger i toppskiktet. I jaktstarten skjuter åkarna fyra gånger, två gånger i liggande och två gånger i stående.

I dagens sprint i Oberhof fick också Ingela Andersson, K 4 , Arvidsjaur chansen i världscupen efter sina framgångar i IBU-cupen, där hon både vunnit och tagit en rad fina placeringar. Inledningvis såg det också bra ut i dagens lopp för Ingela när hon sköt fullt i liggande, men så kom två bommar i stående, och då var dagen förstörd. Hon slutade på 74:e plats ( + 2,39) och missar därmed lördagens jaktstart.

Det känns tråkigt eftersom Ingela behöver alla tävlingstillfällen på världscupnivån för att få flera chanser i cupen, och på sikt även inför VM i Östersund i mars. Synd också eftersom Ingela utvecklats så positivt den här säsongen, och hittat rätt med sitt boende i Oslo.

Apropå det svenska skidskyttelandslaget så står det nu också klart att alla de skidskyttar som är nominerade i olika kategorier till Idrottsgalan kommer att finnas på plats vid galan. Det betyder att en rad Piteå-åkare som noterade fantastiska framgångar vid OS förra vintern finns där, som Hanna Öberg, Anna Magnusson, Peppe Femling och Jesper Nelin.

Håkan Svensson

 

Den klart lysande stjärnan

Luleå

Stjärna in i det sista.

Det är så lätt, och så rätt, att imponeras av länets superstjärna i skidskytte, Hanna Öberg,23 (bilden).

Jag hade stora förväntningar på henne inför mästerskapeni Jämtland, men slutresultat blev till och med bättre än så.

Hon har kört sju av sju möjliga tävlingar, och med tre medaljer, guld, silver och brons,  och topp-5-placeringar i alla lopp så är Hanna mästerskapens suverän.

Här är hennes häftiga svit: 5-4-5-1-3-2-4,

Hon är VM-drottning på damsidan, medan norrmannen Johannes Thingnes Bö med sina fyra guld och ett silver är suverän VM-kung.

En förbluffande stark insats av 23-åringen från Svensbyn som lovar en fortsatt fantastiskt framtid i skidskyttesporten.

Hanna har redan vunnit de hetaste mästerskapsgulden man kan vinna som idrottare, OS-guld och VM-guld, och allt talar att det blir mera av den varan framöver, tror jag.

Hennes VM är i fullt i klass med det som bara Magdalena Forsberg, Anna-Carin Olofsson Zidek och Helena Ekholm lyckats med tidigare.

Magiskt är ordet, och för att hitta ett nytt häftigt mål att ta sikte på för Hanna sÖberg handlar det väl om att vinna världscupen totalt i skidskytte. Det är jag också övertygad om att hon kommer att klara. I år blir det inte, men kanske redan nästa år.

I dagens svårbemästrade masstart blev Hanna fyra efter att ha skjutit fullt i sista stå trots kraftig vind så tändes ett litet medaljhopp även i VM-avslutningen. Men det var fel tjej hon hade att jaga i kampen om bronspengen, nämligen åkstarka tyskan Denise Herrmann på spurtvarvet. Hon har varit längdåkare av klass och tillhör de skidskyttetjejer som är klart snabbast i åkningen, och som i detta mästerskap också tagit sitt första VM-guld.

VM-avslutningen  i dag blev en stor italiensk triumf när Dorothea Wierer först vann damernas masstart och sedan Dominik Windisch sensationellt körde hem sitt första VM-guld.

När alla bommade som värst på sista stående, VM-kungen Bö hade till och med fem bommar på sista stående efter att ha stått och väntat, och väntat på mindre vindar utan att få dem.

Då kom Dominik Windisch bakifrån och sköt snabbt och offensivt fem fullträffar, och gick upp i ledning. Något som han först en bit ut på spurtvarvet blev varse.

Wierer och Windisch guldfest var en perfekt reklam för nästa års VM som passande nog går i italienska Antholtz.

Bäst i det svenska damlandslaget i VM var alltså Hanna Öberg. På herrsidan är Sebastian Samuelsson nummer ett, även om orken i dagens masstart var borta efter det tuffa programmet. Han var trög i åkningen och sköt illa vilket gav en 26:e plats.

Framtiden ser dock ljus ut för honom. Han är trots allt bara junior ( 21 år) ännu, och har tagit brons i singelmixedstafetten ( med Hanna Öberg) och även blivit fyra i distansloppet.

Sebastian kommer att vara det ledande namnet kommande år. Tyvärr har Fredrik Lindström beslutat sig för att sluta med skidskyttet, 29 år gammal, och han lämnar ett stort tomrum efter sig. Det blir nu Sebastian Samuelsson samt Piteå-åkarna Jesper Nelin, Peppe Femling , Torstein Stenersen och Martin Ponsiluoma i första hand som nu får bära sporten i Sverige framöver.

Sammanfattningsvis har vad jag förstår Östersund klarat mästerskapet utmärkt arrangörsmässigt. Tyvärr har publiken inte alls kommit i det antal som VM-arrangörerna hoppats på. Målet var 120.000 åskådare, det kom ca 70.000. Delvis kan orsaken vara det tråkiga vädret flera dagar, men också de förnämliga tevesändningar från VM som gjort att många valt bort besök i arenan. Jag är dock säker på att TV kommer att kunna redovisa finfina tittarsiffror från hemma-VM:et, till fromma för intresset för skidskyttesporten.

Från världscupen i Falun i dag finns också mästartakter att redovisa. Unga Ebba Andersson utmanade på nytt Therese Johaug och blev tvåa i imponerande stil. Redan nästa säsong kan Ebba vara mogen att besegra Johaug då och då, tror jag.

Riktigt kul i dag var också att sprintern Maja Dahlqvist gjorde sitt livs distanslopp och blev näst bästa svenska på nionde plats. Charlotte Kalla blev elva , och hon trivdes inte med tranmpandet i lössnön. Tärendötjejen vill helst ha hårda fina spår i sina lopp. Trevligt tycker jag det är att Kallas klubbkompisar i Piteå Elit, Emma Ribom och Lisa Vinsa körde in som 36:a och 39:a på 10 km fritt. Båda är framtidshopp och har tagit stora steg uppåt den här säsongen.

Herrtävligen vanns av ryssen Alexander Bolsjunov som därmed satte nerv i världscupen inför avslutningen i Quebec nästa helg. Jens Burman bäste svensk på 13:e plats. Piteås Johan Häggström blev 35;a på 15 fritt.

Håkan Svensson

Silver med guldsmak

Piteå Håll med om att skidskytte är en spännande sport. I dagens VM-stafett i Östersund såg länets stjärna Hanna Öberg ut att gå mot en säker guldmedalj när det plötsligt strulade i skyttet, där hon normalt varit så säker.

Hon tvingades använda extraskott både i första skyttet och tre i sista stå, där det också strulade med extraskotten när en hylsa satte sig i vägen. Det var dock oerhört starkt av Hanna hålla fokus och sätta det sista extraskottet mitt i prick.

Men var det trots allt lite nervdaller från Svensbytjejen i stafetten, efter att hittills i mästerskapet verkat opåverkad av sådant..?

Därmed kunde också Norge svepa förbi, när Marte Olsbu Roiseland chansköt och snabbt dundrade in fem fullträffar, och fick ett rejält försprång fram till guldet.

Hanna var lite besviken efteråt att hon inte kunde förvalta det fina försprång, 20 sekunder, som hennes barndomskompis på tredje sträckan, Anna Magnusson givit henne.

 Anna gjorde ett strålande lopp och var dagens svenska i stafetten. Sköt fullt och åkte snabbt. Det verkligen en härlig revansch av henne efter ett par motiga VM-lopp. Många har haft synpunkter på uttagningen av Hemmingsmarks stolthet i stafettlaget, men helt klart verkar Wolfgang Pichler veta var han har sina tjejer när han nominerade Anna Magnusson på tredjesträckan efter Linn Persson och Mona Brorsson.

Silver till Sverige var dock en fin framgång och Hanna Öberg har nu en medalj av varje valör i hemma-VM, guld, silver och brons. Det kan för övrigt bli ännu mera i morgondagens masstart.

Silvret var för övrigt Sveriges första stafettmedalj i VM på 30 år. Vid senaste OS i Pyeongchang tog de svenska tjejerna också silver.

I herrstafetten kunde inte blågult försvara OS-guldet i stafett. De hängde med bra i de inledande två sträckorna som kördes av Fredrik Lindström och Piteå-åkaren Jesper Nelin. Men sedan gick det tyngre för Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson på tredje och fjärde. Både på vallen och åkmässigt och Sverige sluta sjua i stafetten som Norge förstås vann med bröderna som avslutare. Sverige behövde använda elva extraskott i tävlingen och det är givetvis på tok för många jämfört med andra toppnationer.

Efter tävlingen var också Sebastian Samuelsson irriterad på fransmannen Martin Fourcade efter tuff närkamp i spurten. En svensk protest inlämnades  med krav om en ursäkt.

Till sist: Vill jag lyfta på skidluvan för tidigare Piteå-åkaren Martin Bergström som numera tävlar för IFK Umeå.

Martin la som bekant ner skidsatsningen 2015 och drog till USA för plugga och få annat än skidor att tänka på. Efter ett år kom han hem igen bytte då klubb från Piteå Elit till Umeå, och den fortsatta resan har verkligen varit lyckosam för honom. I dag tog han sig sprintfinal i världscupen i Falun efter stark åkning under vanskliga, svårbemästrade förhållanden.

Det är karriärens bästa resultat för Martin som säkert stärker honom inför nästa säsong.

Damvinnare i sprinten i Falun var Stina Nilsson som taktiskt spurtade ner Maiken Caspersen Falla, och på herrsidan kunde ingen rå på omöjlige Johannes Hösflot Kläbo denna gång heller.

Efter distanslopp i Falun i morgon avslutas världscupen i Kanada med två norrbottningar på plats, Charlotte Kalla och Johan Häggström, Piteå Elit.

Kanske kan Charlotte göra något riktig fint redan i morgondagens 10 km fritt i Falun.

Håkan Svensson

Ny svensk medaljglädje

Piteå hanna och sebastian

Jublande svenska bronsmedaljörer: Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson.

Hemma efter att ha sett Luleå Hockey vinna över Växjö i SHL med 3-2 i Coop Arena, men trots det förlora ishockeyns grundserie till Färjestad på målskillnad.. (!).

Det känns förstås lite snöpligt, men Luleå får ladda om i slutspelet och ta sikte på SM-guld i stället. Det är viktigare och synnerligen efterlängtat .

För det norrbottniska stålet biter.

Det såg vi inte minst i dagens singelmixedstafett vid skidskytte-V M i Östersund, där länets guldtjej Hanna Öberg bäddade för ännu en medalj med sitt säkra skytte.

Det blev brons efter Norge och Italien, sedan Sebastian Samuelsson åkt strålande på slutsträckan i hemma-VM.

Hanna, som vann sista sträckan bland tjejerna, visade på nytt klass på skjutvallen.

Hon sköt snabbt som alltid, och behövde bara använda tre extraskott i den nya tävlingsformen, som nu hade premiär i VM-sammanhang.

Sebastian använde fem extraskott, men höll sig borta från straffrundor och åkte jättebra.

Det gav blågult den andra VM-medaljen i Jämtlands-metropolen efter Hanna Öbergs guld på distansen, och det gick inte att ta miste på glädjen i det svenska laget och bland publiken.

De båda svenska bronsmedaljörerna höll nerverna under kontroll både före och under tävlingen, trots att de var det klart yngsta laget i tävlingen.

Singelmixedstafetten är en stressig tävlingsform som sätter stark press på åkarna, men det svenska paret hanterade detta med bravur och mycket talar för att tävlingsformen kommit för att stanna.

Den svenske förbundskaptenen Wolfgang Pichler vill gärna se grenen i kommande OS-tävlingar.

Min klara känsla inför fortsättningen av VM är att den svenska medaljskörden kommer att öka. Kvar på programmet står fyra tävlingar, dam och herrstafetter samt masstart, damer och herrar  som avslutning på söndag.

Som jag bedömer läget så har Sverige goda medaljchanser i alla grenar, och det är bäddat för oerhört spännande och intressanta VM-lopp lördag och söndag.

Inte minst Hanna Öberg är glödhet. Hon har levererat i alla sina lopp under VM i Östersund, och med ytterligare några framgångar aspirerar hon på titaln spelens drottning.

Håkan Svensson

Skruvdrama i snöyran

Luleå Dagen efter Hanna Öbergs bragdlopp i går, då hon blev världsmästare i Östersund, är det ännu svårt att ta in storheten i hennes prestation.

Det var en framgång som i allt bär mästarens signatur.

Tänk att tjejen redan i 23 års ålder vunnit både OS-guld, VM-guld och även EM-guld i år. En magnifik karriär har bara börjat.

Och den makalösa prestationen att Svensbyns stolthet i går gjorde precis som på distansloppet i OS i Pyeongchang för ett år sedan. Sköt fyra nollor, sköt snabbt, och åkte fort.

Fenomenalt är ordet.

Guld-Hanna Öberg vann bragdguldet och Jerringpriset  för OS-framgången, och sannolikt är det läge för nya priser vid nästa idrottsgala trots tuffa konkurrenter som Stina Nilsson, Maja Dahlqvist och inte minst junioren Frida Karlsson som tog guld, silver och brons vid längd-VM i Seefeld.

Innan det är dags för nomineringar kan det förstås också dyka upp en rad andra starka kandidater, men jag tror att Hanna Öberg kommer att ytterligare stärka sin kandidatur i kommande VM-lopp i Östersund.

Herrarnas distanslopp i dag blev också spännande med svenska ögon, och på nytt var ännu en bronsmedalj inte långt borta.

Sebastian Samuelsson imponerade när han i de svåra skjutförhållandena, och ett jobbigt snöföre blev fyra efter 19 träff av 20 och en stark åkning.

Missen kom i det tredje skyttet då vindarna svängde hit och dit och Sebastian flera gånger tvingades skruva i dioptern, och även blåsa i den för att se bättre i snöyran.

Allt skruvande tog sin tid men Sebastian gjorde ändå det enda rätta i det svåra läget tycker jag.

Vädrets makter finns det inget att göra åt, och att chansskjuta snabbare hade sannolikt givit ett sämre resultat.

Segern gick till den tyske veteranen Arnd Pfeiffer som sköt fullt med tidigt startnummer.

I morgon fortsätter skidskytte-VM, och då kliver på nytt Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson in i elden och kör den nya grenen singelmixstafett. Blågult kör med bästa laget.

En gren där det handlar om att skjuta snabbt och säkert, och naturligtvis även åka fort. Grenen gynnar den explosive skidskytten, och sådana egenskaper har både Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson. Jag tror på medalj för duon.

Håkan Svensson

En magisk idrottsupplevelse

Piteå

Världsmästare: Hanna Öberg från Svensbyn utanför Piteå i guldjubel.

Det är med darrande fingersättning och blanka ögon som jag sätter mig ner för att berätta om känslorna efter dagens fantastiska idrottsupplevelse från skidskytte-VM.

Dagen då allas vår Guld-Hanna Öberg från Svensbyn gjorde det igen.

Visade att 23-åringen är bäst när det verkligen gäller.

För ett år sedan var jag på plats i målfållan i Alpensia under OS i PyeongChang, Sydkorea när Hanna Öberg sensationellt lyckliggjorde oss alla med att skjuta fyra nollor och ta guldet i distansloppet.

I dag satt jag framför teverutan och följde dramatiken vid hemma-VM i Östersund när Hanna på nytt visade vilken magisk mästare hon är.

Det är få världsstjärnor förunnat att två år i rad vinna guld i stora mästerskap, men Hanna Öberg klarade skivan efter att hon skjutit fyra nollor och åkt snabbt i distansloppet.

En makalös prestation efter att hon radat upp fina placeringar i hemma-VM så kom äntligen den efterlängtade fullträffen och Sveriges första VM-guld sedan 2011.

Tisdagen den 12 mars var hennes dag. Det syntes lång väg att  hon var maximalt fokuserad när hon kom till VM-stadion, och det märktes direkt i loppet. Hon skejtade kraftfullt och snabbt fram till första skyttet. Hade lite tur där , som alla stora mästare alltid har, med ett par kantskott, men alla fem fallmålen stängdes.

För varje skytte i fortsättningen flög jag upp ur tevesoffan och skrek ut min glädje när hon lyckades pricka alla skott.

Hennes vinnarvilja in i det sista var mycket starkare än rädslan att förlora när hon släppte de sista skotten, och det är just det som präglar mästaren.

Det var också fantastiskt att höra henne kommentera tankarna när hon kom in för det sista stående skyttet.

” Nu ska jag visa att det är jag som olympisk mästare..”

Så stort, så jäkla stort.

På slutet blev det lite nervös väntan innan italienska världscupledarinnan Lisa Vittozzi som också sköt fullt kommit i mål, men sällan har man väl skådat en värdigare segrare.

Hanna Öberg har lyckats pricka formen perfekt till VM på hemmaplan, fick nu sin guldpeng, och jag känner på mig att det blir ännu mer innan veckan är över.

Vi var många som gladdes över Hannas triumf, och det var så rörande att se mamma Viktoria och pappa Tomas tårögt krama om sin glädjegråtande dotter.

Det är många som ska hyllas och dit hör förstås hela det svenska skidskytteteamet med Wolfgang Pichler i spetsen, vallarna med bodensonen Johan Wåhlström i gänget, och inte minst luleåsonen och mentale coachen Göran Kenttä som haft så mycket att göra efter bakslagen skyttemässigt i jaktstarten i förrgår.

Hanna höll för trycket, och teamet gjorde det också. Det är verkligen imponerande.

Ska man jämföra OS-guldet med dagens VM-guld så tycker jag att hennes guldlopp i dag till och med är en större prestation, utifrån de förväntningar som legat på hennes unga axlar. Att nå den stabilitet hon visat den här säsongen, och efter ett par VM-placeringar nära pallen slå till och vinna guld är så stort. Däremot är alltid ett OS-guld större än ett VM-guld som merit, det kommer vi aldrig ifrån.

En fantastisk insats gjorde också Mona Brorsson, som i guldläge så obarmhärtigt missade fyra skott i sista stående i jaktstarten. Trots den motgången kom hon nu tillbaka med glans. Första skottet blev en bom, men sedan idel fullträffar, och hon åkte till och med snabbare än Hanna Öberg och slutade sexa.

Jag hoppas verkligen att Mona får åka hem från Östersund med en medalj, och så borde det bli i stafetten på lördag. utifrån dagens förnämliga laginsats på distansen för de svenska tjejerna.

Sedan finns också masstarten där hon det kan vara hennes tur att slå till.

Den andra Piteå-tjejen  Anna Magnusson hade problem på skjutvallen i dag, och riskerar nu att inte få åka stafetten, vilket är synd eftersom hennes kapacitet är stor när hon har rätt dag.

Jag tror dock ändå att hon är glad och lycklig i dag, efter  barndomskompisen Hanna Öbergs magiska guldlopp i VM.

Håkan Svensson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar