Logga in
Logga ut

Skidbloggen

Landslagsåkarna är många: Charlotte Kalla, Lisa Vinsa , Lovisa Modig, Björn Sandström, Johan Häggström, Ylva Stålnacke, Kristoffer Jakobsen, Gustav Lundbäck, Hannes Grym, Hanna Öberg, Anna Magnusson, Elvira Öberg, Ingela Andersson, Jesper Nelin, Peppe Femling. Ja, som ni ser är det få län som motsvarar Norrbotten i antalet landslagsåkare. Utöver dem finns en rad åkare i både längd, alpint och skidskytte som knackar på landslagsporten. Jag som följer skidessens framfart lite extra noga heter Håkan Svensson, och har med penna i hand stått längs skidspåren i fem decennier. Jag kommer att följa OS och VM, världscuptävlingar och allt där emellan på längdsidan, men även rapportera och reflektera över länsåkare i andra sporter med skidor på fötterna. Tipsa gärna eller kom med synpunkter. Då mejlar ni till hakan.svensson@kuriren.com.

Det underbara valet

Luleå Guldfamiljen Foto: Håkan Svensson

Guldfamiljen Hanna Öberg med pappa Tomas och mamma Viktoria jublar i målfållan i Pyeongchang efter OS-guldet: Foto: Håkan Svensson

Visst var det ett underbart val när Piteåtjejen Hanna Öberg får det 94:e bragdguldet för sin idrottsbragd vid OS i Pyeongchang 2018.

Så underbart härligt känns det också att jag själv var på plats i guldarenan borta i Sydkorea, när hon skrev norrbottnisk idrottshistoria, gjorde sitt fantastiska lopp och prickade alla skott.

Känslan då var euforisk och omtumlande, men givetvis gnuggade även jag ögonen över hur fort hon klev in på världscenen där borta i den olympiska målfållan.

Jag minns hur jag studsade av glädje i yran och blev tårögd när vi intervjuade guldjäntan. Det var en idrottsupplevelse av rang, och så härligt det var att hon också hade mamma och pappa från Svensbyn på plats.

I motsats till många har jag länge haft ögonen på Hanna Öberg, och alltid sett henne som en trolig världsstjärna med sin starka åkförmåga och tidigt säkra skytte när hon har sina bästa dagar.

Hela sagan fick dock en snabbare utveckling än någon kunde ana.

När SvD-juryn i dag skulle välja årets vinnare av bragdguldet förstod nog de flesta, och även jag, att det stå mellan Hanna Öberg och fantastiske stavhopparen Armand Duplantis (EM-guld med fantastiska 6,05). Båda är giganter i svensk idrott det gågna året, men jag tycker att juryn valde helt rätt i den tuffaste av strider.

Här är juryns fina motivering: "För olympisk knall av högsta karat, en mental och teknisk bragd med makalös precision".

Hanna tog inte bara det individuella OS-guldet utan hon förde också fram det svenska stafettlaget med en suverän sistasträcka till olympiskt silver. En prestation som också hade bragdkaraktär i en tuff konkurrens.

23-åriga Hanna Öberg blir nu den första norrbottniska kvinna som tar hem bragdguldet helt på egen hand. Charlotte Kalla var med och vann guldet med det svenska OS-stafettlaget i Sotji och fick dela medaljen med sina lagkompisar. Även om hon i mina ögon ensam borde ha fått guldet, efter sin avgörande bragd på slutsträckan.’

Hanna Öberg sällar sig nu till ett sällskap norrbottningar som inte särskilt stort och som vunnit det åtråvärda bragdguldet.

Här har ni fakta på är alla norrbottniska vinnare av Svenska Dagbladets bragdmedalj:

2018: Hanna Öberg, skidskytte.

2014: Stafettlaget damer, längdskidor (Charlotte Kalla).

2010: Stafettlaget herrar, längdskidor (Marcus Hellner).

1987: Ishockeylandslaget Tre Kronor (Pekka Lindmark, Robert Nordmark, Lars Karlsson, Mikael Andersson, L-G Pettersson).

1986: Thomas Johansson, brottning.

1936: Erik "Kiruna-Lasse" Larsson, längdskidor.

1929: Sven Utterström, längdskidor.

Håkan Svensson

Lite sämre än väntat

Luleå Den heta VM-vinterns första mästerskap, alpina VM i Åre, är avslutat. Ett mästerskap som inte blivit så bra resultatmässigt för Sverige som både undertecknad och andra bedömare trott, och hoppats på.

Vi fick en medalj, men jag trodde faktiskt på minst en medalj till, främst i lagtävlingen.

Hemma på mammas gata räddade dock Åre-tjejen Anna Svenn-Larsson den svenska äran med sin glansfulla silvermedalj, efter VM-drottningen Mikaela Shiffrin som tog två guld i mästerskapet.

Anna Svenn Larssons insats är verkligen beundransvärd, inte minst efter alla hennes mentala motigheter på grund av upprepade urkörningar häromåret. Men hon har kämpat hårt för att komma igen, och fick i slalompisten hemma i Åre fick hon välförtjänt lön för mödan. Frida Hansdotter förmådde inte pricka in samma form som under OS-guldvintern förra året, men skötte sig ändå med den äran.

På herrsidan hade vi höga förväntningar på André Myhrer, men han har också letat OS-guldformen från Pyeongchang hela säsongen, utan att hitta den fullt ut. Sannolikt var dagens slalomrace i Åre hans sista stora utmaning i karriären, och givetvis lämnar han en stor lucka bakom sig i det svenska landslaget, om han nu bestämmer sig för att sluta. Efter avslutningen i Åre i dag var han överraskande lite svävande på den punkten, och sa att han inte bestämt sig. Självklart skulle André fortsatt ha mycket att ge på världsnivån.

Mattias Hargin som haft en mycket tung säsong och kom långt efter i dagens VM-slalom signalerar också att han nu lägger av. Blir det så ställs Sverige inför ett mycket generationsväxling i sporten.

Svensk alpin sport skulle behöva förebilder som Myhrer och Hargin ytterligare några år. Inte minst skulle det betyda en hel del för det stora norrbottniska hoppet på herrsidan, Kristoffer Jakobsen. OS-sjuan som sedan den succén slitit med svåra skador, och som efter en ny fotskada tydligen körde dagens VM-slalom på sprutor...

I det läget är det ganska lätt att förstå att hans slalomrace i dag blev väldigt kort innan han kanade ur banan med bakvikt. Jag tror dock att Kristoffer har alla möjligheter att komma tillbaka i yppersta världseliten, skaffa sig bättre startpositioner, och utvecklas framöver. Men det viktiga är att han blir helt frisk från efterhängsna skador.

Kirunatjejen Ylva Stålnacke gjorde en utmärkt VM-insats när hon blev 14:e i storslalom. Jag tror också att hon var på väg mot något stort i slalomen när hon gränslade grovt i snöfallet. Jag förstår verkligen hennes besvikelse. Men Ylva har alltså all heder av sin VM-insats och jag tror hon kan göra mycket bra i det fortsatta världscuptävlandet. 26-åringen har fått ett efterlängtat genombrott den här säsongen.

Sammanfattningsvis utser jag Mikaela Shiffrin till VM-drottning med två guld och ett brons, Marcel Hirscher till VM-kung med två guld. Jättekul var det att norske Henrik Kristoffersen fick vinna sitt första mästerskapsguld i storslalom och att Lindsey Vonn och Aksel Lund Svindal fick göra spektakulära och sköna avslutningar på deras glansfulla karriärer. Jag berömmer också gärna arrangörerna i Åre, som trots besvärliga väderförhållanden lyckades ordna rättvisa tävlingar. Det senare bygger jag på att det var de stora favoriterna som vägde tyngst i tävlingarna.

Med detta riktar jag nu blicken mot längd-VM i österrikiska Seefeld som inleds på allvar på torsdag. Det blir ett minst lika spännande VM, där jag också kommer att vara på plats. Inför det mästerskapet var det för övrigt glädjande att med svenska ögon att se unga Frida Karlssons framfart i det klassisk milloppet i Cogne i dag. Jag är säker på att juniorvärldsmästarinnan också kommer att visa sig på styva linan även i senior-VM.

Håkan Svensson

Länstrio till VM i Seefeld

Piteå

Tre norrbottniska åkare får plats i den svenska truppen till skid-VM i österrikiska Seefeld  den 19 februari - 3 mars 2019.

Det är mycket glädjande Charlotte Kalla, Björn Sandström och Johan Häggström, samtliga Piteå Elit.

Charlotte och Björn var uttagna sedan tidigare, och i kväll fick också Lappträsk-sonen Johan Häggström glädjande en VM-biljett, trots att han och tidigare Piteå-åkaren Martin Bergström, IFK Umeå förlorade den anerikanska uttagningen i Lahtis i dag mot Teodor Petersson , IFK Umeå som gjorde en stark sprint.

Teodor får nu tillsammans med Hanna Falk på damsidan de sista platserna i det svenska sprintlaget som tävlar den 21 februari i inledningen av VM-tävlingarna. Piteås Johan Häggström är reserv på plats, och får vara beredd att hoppa in om det blir sjukdom i sprintgänget

I söndags efter SM-veckan togs truppen till VM i Seefeld ut av landslagschef Rikard Grip och landslagstränarna. På damsidan var truppen komplett, men det återstod att besluta om vem av dem som skulle åka sprinten i tillägg till Maja Dahlqvist (trea i dag), Stina Nilsson och Jonna Sundling.
På herrsidan saknades namn i truppen då en fjärde sprintåkare, samt en reserv, skulle tas ut.

Efter lördagens sprinttävling i fri stil i Lahtis står det klart att det blir Hanna Falk på damsidan och Teodor Peterson på herrsidan, som får de sista sprintplatserna.
– Det var inget lätt beslut att ta då det varit hårt och jämnt med många fina prestationer, framförallt på damsidan, säger Rikard Grip i ett pressmeddelande.

Ytterligare en herrsprintåkare togs ut som reserv på plats i Seefeld, och det är alltså Johan Häggström, Piteå Elit.

På damsidan blir någon av de redan uttagna åkarna reserv. Vem det blir bestäms senare.

En VM-åkare som togs ut redan i söndags var Stina Nilsson. Den rehabilitering hon genomgår efter sin bristning i baksida lår för tre veckor sedan går framåt.
– Teamet runt Stina har gjort ett fantastiskt jobb. Hon har börjat röra sig på skidor, det är dock inte tal om någon hårdare belastning i dagsläget, berättar Magnus Oscarsson, ansvarig läkare för längdlandslaget.

Landslagschefen är försiktigt optimistiskt vad gäller Stina Nilssons rehabilitering.
– Det är glädjande att det går framåt och vi hoppas givetvis att Stina hinner bli klar för start till VM, säger Rikard Grip.

Sistaårsjunioren Frida Karlsson, som även hon är uttagen till VM, missade SM i förra veckan på grund av sjukdom. Hon tävlar istället i världscupen i Cogne nästa helg.
– Eftersom Frida har haft ett längre tävlingsuppehåll vill vi ge henne chansen att tävla en gång till innan VM, förklarar Rikard Grip.

På måndag åker VM-truppen till Toblach för uppladdningsläger, men både Stina Nilsson och Hanna Falk väljer att stanna hemma för egen uppladdning.

Ebba Andersson, Charlotte Kalla och Daniel Rickardsson befinner sig sedan några dagar på uppladdningsläger på hög höjd i italienska Seiser Alm.

Landslaget till VM i Seefeld den 19 februari – 3 mars:

Damer
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF,
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK,
Hanna Falk, Ulricehamns IF
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK,
Charlotte Kalla, Piteå elit,
Frida Karlsson, Sollefteå skidor IF,
Stina Nilsson, IFK Mora SK,
Evelina Settlin, Hudiksvalls IF,
Jonna Sundling, IFK Umeå.

Herrar
Jens Burman, Åsarna IK,
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK,
Johan Häggström, Piteå elit,
Teodor Peterson, IFK Umeå,
Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF,
Björn Sandström, Piteå elit SK,
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK,
Viktor Thorn, Ulricehamns IF.

Reserv på hemmaplan (utan inbördes ordning):
Fredrik Andersson, Sollefteå skidor IF,
Jonas Eriksson, IFK Mora SK,
Erik Rosjö, IFK Mora SK.

 

Nästan jackpot i VM-biljettjakten

Luleå Vi står inför en härlig VM-vinter, och redan nu står det klart att Norrbotten dragit nära nog en jackpot i jakten på VM-biljetter för länets toppåkare i de kommande mästerskapen.

Redan i dag är inte mindre än åtta (!) länsåkare klara för de tre VM-tävlingar som stundar , med start i morgon i Åre.

Se här:

Alpina VM , 5 -17 februari 2019, Åre : Ylva Stålnacke, Kiruna, Kristoffer Jakobsen , Storklintens Alpina , SKALP.

Längd- VM, Seefeld  20 februari - 3 mars 2019: Charlotte Kalla , Piteå Elit , Björn Sandström, Piteå Elit. Dessutom är Johan Häggström, Piteå Elit uttagen att köra om den sista platsen i sprintlaget mot tidigare Piteå-åkaren Martin Bergström, IFK Umeå, och Teodor Peterson, IFK Umeå vid världscuptävlingen i Lahtis nästa helg.

Skidskytte-VM , Östersund, 7 -17 mars 2019: Hanna Öberg, Piteå Skidskytte, Anna Magnusson, Piteå Skidskytte, Jesper Nelin, Piteå Skidskytte, Peppe Femling, Piteå Skidskytte.

Kort och gott en strålande utdelning för länet  tycker jag.

** Med ännu lite mera flyt hade också Lisa Vinsa, Piteå Elit kunnat vara med i längdtruppen efter sina fina insatser i Tour de Ski och dagens strålande silverlopp i SM-veckan, där bara suveräna Ebba Andersson var snabbare än henne. Jag hade gärna sett Kiruna-tjejen i VM-laget.

** Björn Sandström, Piteå Elit har höga ambitioner och har varit stabil hela säsongen och fått flera chanser i världscupen där han skött sig bra. Han var också länge med och tampades om medalj i dagens tremil i SM-veckan, där han åkte offensivt och slutade femma. Det har bäddat för VM-uttagningen av honom. Jag tror också att han kommer att få åka någon distans på VM, kanske framförallt den avslutande femmilen.

** Utdelningen i längd för Norrbotten och Piteå Elit kan alltså bli ännu större om Johan Häggström gör ett kanonlopp i sprinten vid världscupen i Lahti nästa helg. Jag tycker det handlar om en god chans för honom , utifrån Häggströms fina form.

** Beträffande längdtruppen så applåderar jag att förbundskaptenen Rikard Grip med flera ger dubbla guldmedaljören vid junior-VM , Frida Karlsson, en plats i senior-VM-truppen till Seefeld. Hon är ung, men redan mogen känna på hetluften.

** När det gäller alpina VM i Åre, som alltså inleds i morgon, så var OS-sjuan från Pyeongchang 2018, Kristoffer Jakobsen, Storklintens Alpina given i mina ögon, trots en rad urkörningar den här säsongen. Men kapaciteten för en skräll finns absolut hos bodensonen, särskilt eftersom startfälten blir lite mer begränsade i VM där varje nation bara har fyra startplatser i varje gren.

** Glädjande nog tycks också den alpina ledningen ha den uppfattningen beträffande länsesset på damsidan Ylva Stålnacke också, som nu efter en rad motigheter i karriären får lön för all möda i och med uttagningen i damlaget till alpina VM i Åre. Hon är dessutom uttagen både i slalom och storslalom. Det känns så bra att Stålnacke nu får chansen i ett mästerskap, och min känsla är att hon har alla möjligheter att skrälla i takt med en kraftigt stigande formkurva.

** Kvartetten från Piteå Skidskytte med Hanna Öberg i spetsen som tagits ut till skidskytte-VM var framgångsrika vid OS förra året och har alla kapaciteten att också vara med och kriga om medaljer vid skidskytte-VM i Östersund. Inte minst i stafettsammanhang.

En spännande VM-vinter väntar.

Håkan Svensson

Jo, han kan bli VM-åkare

Piteå Johan Häggström. Foto: Håkan Svensson

Johan Häggström i VM-truppen..? Foto: Håkan Svensson

Piteå Elits sprintess Johan Häggström från Lilla Lappträsk imponerade stort när han körde hem SM-silvret på Södra Berget i Sundsvall i dag.

Han övertygade från första stavtaget, kom tvåa i prologen, vann kvartsfinal och semifinal och utmanade verkligen svenske mästaren Calle Halfvarsson i finalen.

Insatsen borde också ha imponerat på förbundskaptenen Rikard Grip som i morgon ska presentera sin trupp till VM i Seefeld. Det som talar för Häggström är hans fortsatt stigande form. Han har har tagit stora kliv i sin utveckling den senaste tiden.

Johan har alltid varit en explosiv skidåkare, med förmågan att trycka till rejält i kamp man mot man. Det internationella genombrottet har dock kommit först den här säsongen då han fått chansen i världscupen några gånger med bra resultat sedan december och framåt.

Den 26-årige Piteååkaren borde absolut ligga bra till i kampen om en av de sista VM-biljetterna på sprintsidan. Formen är bra och Johan är en kille med potential att lyfta sig ännu mer, om han skulle bli uttagen till VM och därmed få ett ökat självförtroende.

Det kan vara precis det där lilla extra  som behövs för att bädda för en potentiell skräll från hans sida i VM..!?

Innan VM ska också sprintåkarna tävla i världscupen den 9-10 februari , och den truppen lär bestå av VM-åkarna.

En annan tidigare Piteååkare som också finns med i VM-snacket är Martin Bergström. Strömnäs som numera tävlar för IFK Umeå.

Ska bli riktigt spännande att se VM-uttagningen i morgon. Given sedan länge är Charlotte Kalla, och min känsla är alltså att hon får sällskap till Seefeld av klubbkamraten Johan Häggström. I så fall väldigt glädjande. Jag hade inte räknat med den möjligheten i upptakten av VM-vintern, även om Johan länge varit en kompetent sprinter.

Sprinten vid VM avgörs i upptakten av mästerskapet i Seefeld den 21 februari, och då liksom vid SM i dag så handlar om skate.

Vid dagens sprint vann Hanna Falk spurten mot Jonna Sundling på målfoto. Jennie Öberg, Piteå Elit nådde final, men hade där oturen att skidan fastnade i en konkurrent och hon fick stanna upp. Öberg slutade sexa i finalen. Mia Eriksson och Lisa Vinsa tog sig till semifinal och Lovisa Modig nådde kvartsfinal. Totalt sett goda insatser av Piteåtjejerna.

Håkan Svensson

Beslutet jag välkomnar

Luleå kalla foto: Håkan Svensson

Foto: Håkan Svensson

Charlotte Kalla avbryter SM-veckan i Sundsvall. Det är ett beslut som jag verkligen välkomnar.

Jag har tidigare i veckan spekulerat här på Skidbloggen att Charlotte kanske borde förändra sina SM-planer i sin jakt på en bättre skidform inför kommande VM i Seefeld. Nu tar hon också det beslutet, och det gillar jag verkligen.

Jag förstår att det varit lite känsligt för Charlotte Kalla att bryta en SM-vecka på sin hemmaplan i Sundsvall. Men samtidigt vet vi att VM i Seefeld varit och är säsongens stora mål för henne, och då kan SM med fördel nedprioriteras. Efter 29 SM-guld i karriären har hon heller inget att bevisa på den nivån.

Jag tror inte att hon hade tänkt åka sprinten i morgon, däremot var planen att köra söndagens masstart över 15 km. En tävling som hon nu väljer bort.

Jag tror att hennes, sannolikt övertränade kropp behöver en tid av lugnare, lättare träning och den kan hon nu starta på upp på direkten hemma i Sundsvall.

Finessen med det upplägget är att hon nu också kan samla energi och komma utvilad till VM-uppladdningen på hög höjd i italienska Seiser Alm, dit hon reser med övriga VM-åkare på onsdag.  En ort och träningsplats som Charlotte Kalla verkligen älskar sedan många år tillbaka, och som tidigare varit en viktig förklaring till hennes utsökta förmåga att bygga form lagom till mästerskap.

Nu får hon chansen att bara glida omkring på de inbjudande skidspåren på Seiser-platån, njuta, och samla energi.

Att inte vara sliten är jätteviktigt inför träning på glaciär.

Det har varit en glasklar sanning, och en viktig lärdom i alla år som svenska skidåkare haft uppladdning inför stora mästerskap på hög höjd.

Nu hoppas och tror jag att Charlotte Kalla och övriga landslaget får härligt väder och fina förutsättningar för den uppladdningen i Seiser Alm.

Genom att bryta SM-veckan nu bäddar Charlotte för fina uppladdningsdagar där nere i Italien, och min klara känsla är att det är precis det som behövs för att länshoppet på nytt ska vara med och slåss om medaljer i ett kommande skidmästerskap. I alla händelser är det viktigt att hon tar grepp för att försöka bryta en negativ utveckling.

Håkan Svensson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar