Logga in
Logga ut

Anton Olofsson

Sillybloggen

Fotbollsbloggen gör ett omtag och satsar enbart silly season. Hädanefter blir det bara rykten och övergångar från den norrbottniska fotbollen. Anton Olofsson, 28, sitter bakom tangentbordet och levererar länets mest initierade läsning.

Tips mottages väldigt tacksamt.

Mejl: anton.olofsson@norrbottensmedia.se
Twitter: @antonolofsson89

Tillsammans gör vi det här till något riktigt bra! 

Superförstärkning för Piteå

Luleå Sedär. Det blev en förlängning i Piteå för Samuel Naiwo. Det betyder naturligtvis massvis för PIF som, när jag såg laget i Arcus, saknade just en Naiwo i form.

I fjol var han en av länets bästa spelare under första halvan. Sedan sjönk prestation en del på hösten, mycket på grund av en vadskada. Återstår att se om britten är återställd. Det som sades i fjol var att Naiwo inte hade 90 minuter i sig på grund av skadan och att det varit besvärligt att komma tillbaka från den.

I fullt slag är han god för upp emot 30 poäng under en säsong.

Den här förstärkningen innebär också att det blir ett hyperintressant trekejsarslag i Norrbotten. På pappret tycker jag att IFK Luleå har det bästa laget, men man har inte fått ihop det på försäsongen. Det finns några spelare jag sätter ett frågetecken kring.

Bodens BK ligger i förarsätet just nu, med en månad kvar till seriestart. Det är anmärkningsvärt hur fort som Tomas Eriksson har fått ordning på grejerna som ny tränare. Där finns en jättespännande mix av egna talanger, etablerade norrbottningar och spets utifrån.

Men Piteå är inte oävna heller. Det kanske inte är det flashigaste laget, men man har en stomme att jobba vidare på från i fjol. Offensivt finns också vassa killar som Naiwo, Joel Edström, Gustav Nordh, Johannes Lidström och Gustav Rönnbäck-Wallin

Det lär bli en riktig rysare och jämnheten kommer bli nyckeln för att ta hem den här serien.

Anton Olofsson

IFK klar seriefavorit?

Luleå IFK Luleå fortsätter att hämta in klasspelare. I går blev det klart att Patrik Pettersen vänder hem efter två år söderut. Den värvningen är naturligtvis monumental för laget, och serien. Yttern är egentligen för bra för division 2 och frågan är vad som ska stoppa IFK? Men men... även i fjol var det en bra silly och se hur det gick.

Klart är också att backen Simon Gustavsson ansluter från IFK Kalix. En värvning som på sikt blir spännande att följa. Den här säsongen har jag svårt att se honom konkurrera ut någon i backlinjen, men ge det något år så kanske...

Anton Olofsson och Karl Åberg flyttas upp från juniorlaget och Samuel Lockman har förlängt kontraktet.

Däremot tar klubben avsked från trotjänaren Anton Andersson, 31. I föryngringsprocessen så har båda parter insett att det kanske är andra spelare som det ska satsas på. Även om inte Andersson är på samma nivå som när han gick till Gif Sundsvall för tio år sedan så tycker jag ändå han har en fyllt en bra roll i division 2. Jag tycker fortfarande att han håller på nivån, men förstår ändå klubbens beslut. Nu lutar mycket åt att det kan vara färdigspelat. Men både Luleå SK och Bergnäsets AIK har förhoppningar om att han ska trappa ner i trean först.

***

Assi presenterade en mängd nyförvärv på ett bräde i går.

Först och främst är det nu klart med Linnea Engström som ansluter från Ljusdal. Att hon var aktuell kunde ni läsa i bloggen för någon vecka sedan. I Engström får en Assi en mycket ambitiös, talangfull och duktig spelare som imponerade stort i Notviken innan hon tog klivet till elitettan.

Bloggen har också hintat om finska spelare. Här är namnen på två värvningar: yttern Fanni Pietikäinen och anfallaren Sanna Ylianttila ansluter från OLS Uleåborg. Jag har av förklarliga skäl noll koll på de två spelarna men Yliantilla beskrivs som en hårt arbetande måltjuv och Pietikäinen som en snabb, tvåfotad ytter med meriter från U15-U23-landslag.

Klart är också att Jaclyn Sawicki och Jennifer Askebrand förlänger sina kontrakt. Emmy Lindgren flyttas också upp från Assis andralag.

Så lite ljus i tunneln nu för klubben som blivit av med Fernanda da Silva, Erin Craig, Indira Ilic och Paulina Hedquist.

***

Storfors har förlängt med Filip Berglund och Jonathan Eriksson. Berglund hyllades mycket i fjol av diverse fotbollsfolk som jag träffade. Piteå IF hade förhoppnignar om att han skulle gå dit, men nu blir det inte så.

***

Succéspelaren Cajsa Hedlund har gjort sitt val till kommande säsong. Hon stannar i Infjärden, trots lockrop från Assi och Morön. 21 mål i fjol i sin första säsong i division 1 var imponerande. Jag tror hon hade varit redo för elitettan.

Evelina Hedlund, Malin Johansson, Rebecca Öhman och Emma Häggström har också förlängt med Infjärden.

***

IFK Kalix fortsätter förstärka truppen inför sejouren i fyran. Johan Ekholm, senast i Pålänge där det blev 15 mål säsongen 2017 bland annat, har skrivit på. Klart är också att Nils Westring och Filip Baudin stannar i Kalix. 

***

På sin hemsida meddelar Luleå SK att tre spelare lämnar laget. Det rör sig om Alice Palo, Lisa Larsson och Jenny Lindgren. Lindgren verkar lägga av, meda Palo och Larsson har provtränat med både Lira och Bergnäset.

Anton Olofsson

Brasiliansk touch på LF Arena

Luleå Det har faktiskt hänt en hel del grejer som jag har tänkt att vi ska avhandla så här innan helgen. Häng på!

***

Dagens stora nyhet är att Fernanda da Silva är klar för Piteå IF. I många år har det surrats om att det skulle kunna vara en potentiell övergång men att det allsvenska laget haft vissa funderingar kring hennes defensiv. Den är kraftigt förbättrad de senaste åren och det är helt rätt steg att ta klivet nu från Assi.

I brasilianskan får Piteå en tekniskt skicklig spelare med bra tillslag och som gör mycket poäng. Både assist och mål. En matchvinnare helt enkelt. Hon kan användas både centralt eller på kanten på mittfältet.

***

Moa Blomquist är nästa spelare att gå från Notviken till Luleå SK. 21-åringen har gjort 26 mål på cirka 100 matcher i Notaströjan och lär förstärka offensiven rejält. Kan bli ett spännande anfallspar med henne och Elin Engström.

***

Notviken har däremot gjort klart med sin målvaktsuppsättning. Det blir precis som i fjol Tea Lundmark och Hedda Oja, dessutom förstärks duon av 16-årige Isabell Granath från Sävast. En av seriens bästa målvakter och två lovande talanger. Finns inte så mycket mer att önska på den fronten.

***

IFK Kalix måste ta ny ansats i division 4 kommande säsong. Nu börjar truppen formas. Kevin Baudin (back) och Mikael Andersson (mittfältare) flyttas upp från juniorlaget.

Dessutom har Andreas Hedman (mittfältare/anfallare) förlängt kontraktet. Samme Hedman som inför fjolårets säsong skrev på för IFK Luleå och sedan bröt avtalet tidigt in på säsongen. Jag tror att han hade haft bra chanser att få speltid i tvåan och tycker det är lite synd på en så stor talang att harva på i fyran. Gillar hans driv med boll och att han gärna utmanar.

Två nyförvärv förstärker också från Pålänge. Det rör sig om bröderna William (mittfältare) och Robin Kattilavaara (back).

So far so good för Kalix.

***

Ni kunde för några veckor sedan läsa här i bloggen att Alviks Henrik Drugge var klar för Bodens BK. Nu är den övergången presenterad. Det rör sig om ett tvåårskontrakt. En väldigt stor mittfältstalang som är 17 år gammal. Ska bli spännande att följa.

Däremot blir det ingen Mikael Jannok i BBK. GMFF-spelaren har tackat nej.

***

Adam Johnson har redan lämnat Kiruna. Nu kan även Kieren Conibear-Trathen vara på väg bort. Den engelske försvararen har varit öppen med Kiruna att han pratar med andra klubbar. Ett hett alternativ är Sandvik.

***

Ida Olofsson och Caroline Lindqvist har förlängt med Infjärdens SK. Dessutom har klubben värvat målvakten Malin Edin från Piteås F19-lag. Björn Marklund är för övrigt ny huvudtränare i år.

*** 

Herrarna i Infjärden har värvat Isac Wiklund från Lillpite. Pär Sundström kommer att leda laget tillsammans med Hasse Pekula.

***

Lillpite har i sin tur presenterat Victor Wiklund som ett starkt nyförvärv från Piteå. Tomas Isaksson, Igor Ögren och Nicklas Berggren har förlängt.

***

I Storfors har Simon Sterner, Samuel Flodin, Marcus Fahlgren-Hällström och Oskar Lundberg förlängt.

Anton Olofsson

Nästa spelare på BBK:s radar

Luleå Vi startar måndagen med att plocka upp några lösa sillybollar.

***

Luleå SK har värvat Yowhans Tedros från Notviken. Offensiv 24-åring som skulle behöva lite mer speltid än de sex matcher det blev i fjol i trean.

***

Att Kevin Brännström skulle lämna Boden visste ni sedan tidigare. Nu står det klart att Notviken blir hans nya klubb. En bra förstärkning för Daniel Engbergs gäng. Lite intressant med både Brännström och Tobias Pettersson som tidigare värvades från IFK Luleå. Två spännande talanger.

***

Storfors, fjolårets succégäng i division 3, har presenterat ett par förlängningar. Det gäller Isak Olofsson, Patrik Berg, Peter Berglund och Linus Isaksson. Stabila namn att få behålla.

***

Tips till bloggen säger att Bodens BK är intresserat av Bergnäsets Johan Zakariasson. 22-åringen var lagkapten i slutet på fjolårssäsongen och gjorde fyra mål för Baik. Spåddes en väldigt ljus framtid för några år sedan och har sedan fått kämpa en hel del med skador. Kan användas både i backlinjen och på mittfältet.

Anton Olofsson

Panik i Notviken?

Luleå Efter de senaste dagarnas rapporteringar om att Luleå SK har tagit upp jakten på Notviken om att vara den ledande föreningen i stan verkar det ha blivit lite stressigt i Notasleden.

Jag har noterat att klubben lade ut ett gäng spelarförlängningar för två dagar sedan på sin hemsida - men att flera av dessa nu har plockats bort från sajten. Anledningen? Enligt mina uppgifter hade inte spelarna gett klartecken att de skulle stanna i klubben.

En spelare som jag med säkerhet vet att sportchef Börje Lööw presenterade som "klar" var Alva Rosén. Den nyheten är nu borttagen och vad jag hör så finns andra klubbar med i matchen om hennes signatur. Bland annat LSK.

Notviken presenterar också Hanna Hellander, Anna Nilsson, Jennifer Lindgren och Sofie Benzler. Det vore såklart bra förlängningar, men även där kommer tips om att en sådan som Benzler inte alls har bestämt sig ännu och mycket väl skulle kunna hamna i konkurrenten.

Den här osäkerheten sprider inga bra signaler och verkar nästan lite desperat...

***

Notasanfallaren Klara Grahn provtränar för övrigt med Hammarby skriver klubben. Luleålaget har fortsatt förhoppning om att hon ska stanna men det återstår att se.

***

Anna Södersten har tecknat ett avtal med Luleå SK. Hon anslöt till klubben under fjolåret och kan användas såväl på vänsterkanten och som mittback. Bra spelare med förflutet i Alvik.

Klart är också att Anna Stenberg, Hanna Meyer och Sanna Andersson lämnar LSK.

***

Jag har fått tips om att Bergnäsets AIK har ett gäng potentiella värvningar på gång. Uppgifter till bloggen gör gällande att IFK Luleå-trion Viktor Nilsson, William Karlsson och Andreas Keisu ligger högt upp på klubbens önskelista.

Viktor Nilsson tror jag dock inte kommer gå till Baik. IFK talar väldigt varmt om honom och tror att han kan ta stora kliv i år.

Ett annat tips är att Bergnäset intresserar sig för Kalixspelare sedan klubben degraderats till fyran. Daniel Gälman sägs vara en spelare som man jobbar hårt på. Simon Gustavsson är en annan Kalixspelare på marknaden. Sägs vara aktuell för något Luleålag och där kan faktiskt IFK vara ett alternativ enligt mina uppgifter.

***

Bamba Sama N'Gamb får kicken av IFK Luleå. Inte helt förvånande. Han imponerade inte på mig i någon match i fjol, även fast det till slut blev klart godkända 8 fullträffar. Speltiden hade troligen varit väldigt sparsam den här säsongen.

***

Nina Jakobsson förlänger två år med Piteå. Återigen; bra jobbat av sportchef Leif Strandh som fått behålla alla spelare man vill behålla från guldsäsongen. Tre värvningar ska in i truppen nu, varav en målvakt.

***

Kevin Roberts och Viktor Selini blir kvar i Boden. Förväntade besked. Roberts imponerades jag av i slutet av säsongen. Tyckte han växte för varje match och var en av lagets bästa spelare. Inte den som syns mest under 90 minuter, men otroligt nyttig och oftast felfri. Tog också konkurrensen på ett bra sätt och lyckades konkurrera ut en sådan som Zak Guerfi.

***

Det står förresten klart att det blir 10 lag i division 3 nästa säsong. Det är en tråkig utveckling att lag försvinner. Jag tycker personligen att alldeles för många lag har degraderats varje år i trean (3+1 som får kvala) det gör det svårare för lagen att jobba med kontinuitet. Förhoppningen är att serien ska kunna utökas i framtiden, men för i år var det här nog en bra lösning.

Anton Olofsson

IFK Luleå leder silly season

Luleå IFK Luleå har gjort en imponerande silly season så här långt. Arish Nouri och Max Wårell är två klassvärvningar för nivån och Assam Yassine ska bli spännande att följa i bättre omgivning.

Det mesta har man också fått behålla. Än så länge är det inget tapp som känns besvärligt. Visserligen vill Emil Johansson till Boden, men i och med att han står under kontrakt ska nog mycket till. Tetteh Komey och Anton Andersson är kontraktslösa, och de kan såklart spetsa truppen - men ungefär så här skulle en startelva kunna se ut idag:

Tomas Adell
Emil Johansson - William Olausson - Fredrik Lundgren
Martin Oscarsson - Islam Burman - Arish Nouri - Isak Abrahamsson - Joe Massey
Assam Yassine - Max Wårell

Betänk då att Tetteh Komey, Anton Andersson och eventuellt Patrik Pettersen kan komma att göra anspråk på platser i den här elvan och ni förstår att IFK Luleå lär bli favoriter att vinna serien.

***

Boden då? Njae jag är lite bekymrad att man tappar både Nouri och Wårell - och att Jack Green mycket väl kan vara förlorad. Det var lagets tre bästa poängspelare (med Willie Clemons också såklart). Det är tydligt att spelarna velat ha bättre villkor för att följa med på resan upp till division 1, men att BBK inte haft några tankar på att matcha buden. 

Nu måste klubben söka ersättare utifrån och det kan bli lika kostsamt och dessutom en svår scouting. Givetvis kan man hitta rätt. Jag menar Green och Clemons var jättefullträffar i år. Men det är alltid en osäkerhet.

Det är i princip en omöjlighet att sätta ihop en BBK-elva med tanke på att så många pjäser saknas. Men om vi utgår ifrån att de som var startspelare i fjol även kan tänkas vara det i division 1 så ser det väl ut något sånt här:

Simon Bandh/Simon Lundberg
Erik Stenberg - Max Nyqvist - Jakob Johansson-Inga - X
Zak Guerfi - Willie Clemons - X
X - X - X

***

IFK Luleå vann sillyn i fjol, men det hjälpte inte i serien. I år har de också tagit en stark ledning. Men räkna inte bort Boden än.

Anton Olofsson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar