Logga in
Logga ut

Anton Olofsson

Sillybloggen

Fotbollsbloggen gör ett omtag och satsar enbart silly season. Hädanefter blir det bara rykten och övergångar från den norrbottniska fotbollen. Anton Olofsson, 28, sitter bakom tangentbordet och levererar länets mest initierade läsning.

Tips mottages väldigt tacksamt.

Mejl: anton.olofsson@norrbottensmedia.se
Twitter: @antonolofsson89

Tillsammans gör vi det här till något riktigt bra! 

Poängspelare återvänder

Luleå Tre nyheter finns att bjuda på denna måndagsförmiddag.

***

Niklas Wiggefors gör comeback i Bergnäsets AIK. En poängmaskin som tillhörde lagets främsta spelare under division 2-sejouren. Tillbaka efter knäskada.

***

Linn Erixon, som har provspelat senaste tiden, är nu också klar för Notvikens IK. Anfallaren/yttern återvänder alltså till sin tidigare klubb. Målfarlig anfallare som definitivt blir en förstärkning. Samtidigt ett tapp för Alvik.

***

Jacob Roberts har skrivit kontrakt med Bodens BK. Den 19-årige yttern kommer närmast från Hedens IF.

Anton Olofsson

Brasiliansk touch på LF Arena

Luleå Det har faktiskt hänt en hel del grejer som jag har tänkt att vi ska avhandla så här innan helgen. Häng på!

***

Dagens stora nyhet är att Fernanda da Silva är klar för Piteå IF. I många år har det surrats om att det skulle kunna vara en potentiell övergång men att det allsvenska laget haft vissa funderingar kring hennes defensiv. Den är kraftigt förbättrad de senaste åren och det är helt rätt steg att ta klivet nu från Assi.

I brasilianskan får Piteå en tekniskt skicklig spelare med bra tillslag och som gör mycket poäng. Både assist och mål. En matchvinnare helt enkelt. Hon kan användas både centralt eller på kanten på mittfältet.

***

Moa Blomquist är nästa spelare att gå från Notviken till Luleå SK. 21-åringen har gjort 26 mål på cirka 100 matcher i Notaströjan och lär förstärka offensiven rejält. Kan bli ett spännande anfallspar med henne och Elin Engström.

***

Notviken har däremot gjort klart med sin målvaktsuppsättning. Det blir precis som i fjol Tea Lundmark och Hedda Oja, dessutom förstärks duon av 16-årige Isabell Granath från Sävast. En av seriens bästa målvakter och två lovande talanger. Finns inte så mycket mer att önska på den fronten.

***

IFK Kalix måste ta ny ansats i division 4 kommande säsong. Nu börjar truppen formas. Kevin Baudin (back) och Mikael Andersson (mittfältare) flyttas upp från juniorlaget.

Dessutom har Andreas Hedman (mittfältare/anfallare) förlängt kontraktet. Samme Hedman som inför fjolårets säsong skrev på för IFK Luleå och sedan bröt avtalet tidigt in på säsongen. Jag tror att han hade haft bra chanser att få speltid i tvåan och tycker det är lite synd på en så stor talang att harva på i fyran. Gillar hans driv med boll och att han gärna utmanar.

Två nyförvärv förstärker också från Pålänge. Det rör sig om bröderna William (mittfältare) och Robin Kattilavaara (back).

So far so good för Kalix.

***

Ni kunde för några veckor sedan läsa här i bloggen att Alviks Henrik Drugge var klar för Bodens BK. Nu är den övergången presenterad. Det rör sig om ett tvåårskontrakt. En väldigt stor mittfältstalang som är 17 år gammal. Ska bli spännande att följa.

Däremot blir det ingen Mikael Jannok i BBK. GMFF-spelaren har tackat nej.

***

Adam Johnson har redan lämnat Kiruna. Nu kan även Kieren Conibear-Trathen vara på väg bort. Den engelske försvararen har varit öppen med Kiruna att han pratar med andra klubbar. Ett hett alternativ är Sandvik.

***

Ida Olofsson och Caroline Lindqvist har förlängt med Infjärdens SK. Dessutom har klubben värvat målvakten Malin Edin från Piteås F19-lag. Björn Marklund är för övrigt ny huvudtränare i år.

*** 

Herrarna i Infjärden har värvat Isac Wiklund från Lillpite. Pär Sundström kommer att leda laget tillsammans med Hasse Pekula.

***

Lillpite har i sin tur presenterat Victor Wiklund som ett starkt nyförvärv från Piteå. Tomas Isaksson, Igor Ögren och Nicklas Berggren har förlängt.

***

I Storfors har Simon Sterner, Samuel Flodin, Marcus Fahlgren-Hällström och Oskar Lundberg förlängt.

Anton Olofsson

Nästa spelare på BBK:s radar

Luleå Vi startar måndagen med att plocka upp några lösa sillybollar.

***

Luleå SK har värvat Yowhans Tedros från Notviken. Offensiv 24-åring som skulle behöva lite mer speltid än de sex matcher det blev i fjol i trean.

***

Att Kevin Brännström skulle lämna Boden visste ni sedan tidigare. Nu står det klart att Notviken blir hans nya klubb. En bra förstärkning för Daniel Engbergs gäng. Lite intressant med både Brännström och Tobias Pettersson som tidigare värvades från IFK Luleå. Två spännande talanger.

***

Storfors, fjolårets succégäng i division 3, har presenterat ett par förlängningar. Det gäller Isak Olofsson, Patrik Berg, Peter Berglund och Linus Isaksson. Stabila namn att få behålla.

***

Tips till bloggen säger att Bodens BK är intresserat av Bergnäsets Johan Zakariasson. 22-åringen var lagkapten i slutet på fjolårssäsongen och gjorde fyra mål för Baik. Spåddes en väldigt ljus framtid för några år sedan och har sedan fått kämpa en hel del med skador. Kan användas både i backlinjen och på mittfältet.

Anton Olofsson

Panik i Notviken?

Luleå Efter de senaste dagarnas rapporteringar om att Luleå SK har tagit upp jakten på Notviken om att vara den ledande föreningen i stan verkar det ha blivit lite stressigt i Notasleden.

Jag har noterat att klubben lade ut ett gäng spelarförlängningar för två dagar sedan på sin hemsida - men att flera av dessa nu har plockats bort från sajten. Anledningen? Enligt mina uppgifter hade inte spelarna gett klartecken att de skulle stanna i klubben.

En spelare som jag med säkerhet vet att sportchef Börje Lööw presenterade som "klar" var Alva Rosén. Den nyheten är nu borttagen och vad jag hör så finns andra klubbar med i matchen om hennes signatur. Bland annat LSK.

Notviken presenterar också Hanna Hellander, Anna Nilsson, Jennifer Lindgren och Sofie Benzler. Det vore såklart bra förlängningar, men även där kommer tips om att en sådan som Benzler inte alls har bestämt sig ännu och mycket väl skulle kunna hamna i konkurrenten.

Den här osäkerheten sprider inga bra signaler och verkar nästan lite desperat...

***

Notasanfallaren Klara Grahn provtränar för övrigt med Hammarby skriver klubben. Luleålaget har fortsatt förhoppning om att hon ska stanna men det återstår att se.

***

Anna Södersten har tecknat ett avtal med Luleå SK. Hon anslöt till klubben under fjolåret och kan användas såväl på vänsterkanten och som mittback. Bra spelare med förflutet i Alvik.

Klart är också att Anna Stenberg, Hanna Meyer och Sanna Andersson lämnar LSK.

***

Jag har fått tips om att Bergnäsets AIK har ett gäng potentiella värvningar på gång. Uppgifter till bloggen gör gällande att IFK Luleå-trion Viktor Nilsson, William Karlsson och Andreas Keisu ligger högt upp på klubbens önskelista.

Viktor Nilsson tror jag dock inte kommer gå till Baik. IFK talar väldigt varmt om honom och tror att han kan ta stora kliv i år.

Ett annat tips är att Bergnäset intresserar sig för Kalixspelare sedan klubben degraderats till fyran. Daniel Gälman sägs vara en spelare som man jobbar hårt på. Simon Gustavsson är en annan Kalixspelare på marknaden. Sägs vara aktuell för något Luleålag och där kan faktiskt IFK vara ett alternativ enligt mina uppgifter.

***

Bamba Sama N'Gamb får kicken av IFK Luleå. Inte helt förvånande. Han imponerade inte på mig i någon match i fjol, även fast det till slut blev klart godkända 8 fullträffar. Speltiden hade troligen varit väldigt sparsam den här säsongen.

***

Nina Jakobsson förlänger två år med Piteå. Återigen; bra jobbat av sportchef Leif Strandh som fått behålla alla spelare man vill behålla från guldsäsongen. Tre värvningar ska in i truppen nu, varav en målvakt.

***

Kevin Roberts och Viktor Selini blir kvar i Boden. Förväntade besked. Roberts imponerades jag av i slutet av säsongen. Tyckte han växte för varje match och var en av lagets bästa spelare. Inte den som syns mest under 90 minuter, men otroligt nyttig och oftast felfri. Tog också konkurrensen på ett bra sätt och lyckades konkurrera ut en sådan som Zak Guerfi.

***

Det står förresten klart att det blir 10 lag i division 3 nästa säsong. Det är en tråkig utveckling att lag försvinner. Jag tycker personligen att alldeles för många lag har degraderats varje år i trean (3+1 som får kvala) det gör det svårare för lagen att jobba med kontinuitet. Förhoppningen är att serien ska kunna utökas i framtiden, men för i år var det här nog en bra lösning.

Anton Olofsson

IFK Luleå leder silly season

Luleå IFK Luleå har gjort en imponerande silly season så här långt. Arish Nouri och Max Wårell är två klassvärvningar för nivån och Assam Yassine ska bli spännande att följa i bättre omgivning.

Det mesta har man också fått behålla. Än så länge är det inget tapp som känns besvärligt. Visserligen vill Emil Johansson till Boden, men i och med att han står under kontrakt ska nog mycket till. Tetteh Komey och Anton Andersson är kontraktslösa, och de kan såklart spetsa truppen - men ungefär så här skulle en startelva kunna se ut idag:

Tomas Adell
Emil Johansson - William Olausson - Fredrik Lundgren
Martin Oscarsson - Islam Burman - Arish Nouri - Isak Abrahamsson - Joe Massey
Assam Yassine - Max Wårell

Betänk då att Tetteh Komey, Anton Andersson och eventuellt Patrik Pettersen kan komma att göra anspråk på platser i den här elvan och ni förstår att IFK Luleå lär bli favoriter att vinna serien.

***

Boden då? Njae jag är lite bekymrad att man tappar både Nouri och Wårell - och att Jack Green mycket väl kan vara förlorad. Det var lagets tre bästa poängspelare (med Willie Clemons också såklart). Det är tydligt att spelarna velat ha bättre villkor för att följa med på resan upp till division 1, men att BBK inte haft några tankar på att matcha buden. 

Nu måste klubben söka ersättare utifrån och det kan bli lika kostsamt och dessutom en svår scouting. Givetvis kan man hitta rätt. Jag menar Green och Clemons var jättefullträffar i år. Men det är alltid en osäkerhet.

Det är i princip en omöjlighet att sätta ihop en BBK-elva med tanke på att så många pjäser saknas. Men om vi utgår ifrån att de som var startspelare i fjol även kan tänkas vara det i division 1 så ser det väl ut något sånt här:

Simon Bandh/Simon Lundberg
Erik Stenberg - Max Nyqvist - Jakob Johansson-Inga - X
Zak Guerfi - Willie Clemons - X
X - X - X

***

IFK Luleå vann sillyn i fjol, men det hjälpte inte i serien. I år har de också tagit en stark ledning. Men räkna inte bort Boden än.

Anton Olofsson

Har Assi gjort en miss?

Luleå Det händer lite grejer i Assi. I går kunde vi berätta att Linnea Engström, Linnea Tiensuu och Lina Finnholm är på klubbens radar. Samtliga tre är också intressanta för Notviken och Luleå SK.

Samtliga tre är klasspelare på division 1-nivå och alla skulle vara bra förstärkningar i elitettan. Tiensuu har visserligen haft problem med en knäskada men är en målskytt av rang och Engström var grymt bra i Notviken för två år sedan. Finnholm har också rutin från elitettan och har varit jagat byte i Assi i några år.

Dessutom är tre spelare från allfinskan aktuella för Assi (dessa vet jag ej namnet på). Klubben har tidigare inte haft någon större lycka med värvningar därifrån. Jag minns exempelvis Jenni Suhonen som inte tog plats i laget ens i division 1 och så småningom lånades ut till Haparanda. Även Kelly Jenks kom från finska ligan och Kokkola Futis 10. Jenks var klart mer lyckad än Suhonen men kanske inte heller den supersuccé man hade hoppats på. Hon blev heller inte kvar hela säsongen, utan åkte hem av familjeskäl.

Trion man jagar nu ska i alla fall hålla bra elitettanklass och skulle tillhöra toppspelarna i Assi, enligt Marcus Roininen.

***

En som däremot har tackat nej till Assi är Infjärdens anfallare Cajsa Hedlund. Det skriver Piteå-Tidningen. Den starka målskytten väljer istället mellan Infjärden och Morön.

***

Starka uppgifter till bloggen har för övrigt talat om att Assi har en del strul med Migrationsverket och att detta ska vara anledningen att exempelvis en sådan som Fernanda da Silva inte förlängde kontraktet. 

I en artikel bekräftar ordföranden Lennart Vikström att man är i en överklagandefas med Migrationsverket. Myndigheten gav avslag på en av spelarna som tvingades hem. Två andra spelare (med största sannolikhet Erin Craig och Indira Ilic) ska Migrationsverket inte ha hunnit ge sitt svar på innan spelarna meddelat att de skulle lämna.

Klubben menar alltså med andra ord att Migrationsverkets besked inte hade något att göra med spelarnas beslut att lämna. Jag har hört annat, men det får anses oklart innan någon av spelarna väljer att uttala sig.

Det som däremot är intressant att veta är om spelarna överhuvudtaget hade kunnat spela i Sverige den här säsongen. Ponera att Fernanda hade fått ett erbjudande från Piteå (eller ville stanna i Assi); hade hon då kunnat skriva på det kontraktet? Det svaret kan Vikström inte ge.

"Det kan man väl diskutera. Det vet jag inte, det kan jag inte svara på. Jag tror att man i så fall måste kontakta experter på Migrationsverket för att svara på den frågan".

Folkets dom kring det här är ganska hård. De som tipsar mig talar om en mindre skandal där klubben har gjort en miss som nu tvingar hem spelarna från Sverige. Sista ordet är troligen inte sagt än...

***

Simon och Simon kommer vakta Bodens mål kommande säsong. Bandh och Lundberg heter de i efternamn. Den förstnämnda blev i går klar på ett tvårskontrakt. Ni kanske minns att det här var IFK Luleås målvaktsduo i juniorallsvenskan för fyra år sedan, nu återförenas de i division 1 med Boden. Simon Bandh kommer närmast från Linköping City i division 1. 

En ganska vågad satsning av Boden som alltså kör på en 22-åring och en 21-åring. Det blir upp till bevis. Men slår det väl ut vore det ganska häftigt med den unga lokala förankringen som kan trygga framtiden för många år framöver. Det är utan tvivel två duktiga målvakter.

***

Det här är ju en sillyblogg och här kommer ett rykte av lite annorlunda karaktär. Det ska tydligen vara så att den tidigare Kurirenbollenvinnaren Marcus Eriksson, och ytterligare en lagkamrat i Harads, skymtar till i nya Jägarnaserien. Jag minns inte Eriksson som någon större filmare, så vore intressant att höra någon recensera hans skådespelarinsats.

Anton Olofsson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar