Logga in
Logga ut

Anton Olofsson

Sillybloggen

Fotbollsbloggen gör ett omtag och satsar enbart silly season. Hädanefter blir det bara rykten och övergångar från den norrbottniska fotbollen. Anton Olofsson, 29, sitter bakom tangentbordet och levererar länets mest initierade läsning.

Tips mottages väldigt tacksamt.

Mejl: anton.olofsson@norrbottensmedia.se
Twitter: @antonolofsson89

Tillsammans gör vi det här till något riktigt bra! 

Första sillysvepet i år

Luleå 2019 är här och bäst av allt är ju att sillyn inte är klar än på långa vägar (även om många klubbar börjar närma sig slutet på truppbygget).

Här är allt som har hänt sen senast:

***

Johanna Andersson förlänger med Assi IF. Naturligtvis en brottartung signatur att få på plats för klubben. Andersson är en av seriens bästa på sin position och bidrar med inställning, erfarenhet och "grit" som det så fint heter i amerikanska sporter. Kulturbärare och nyckelspelare. Mycket bra.

***

Piteå IF:s herrar fick också ett mycket viktigt besked i dagarna när Gustav Nordh valde att stanna i klubben. 18 poäng i fjol fördelat på 11 mål och 7 assist är fina siffror för en 18-åring. Bodens BK var intresserat av mittfältaren/forwarden men fick alltså nobben. Jag skrev lite om det på twitter i helgen att de är anmärkningsvärt att BBK, som länets främsta lag, har förlorat dragkampen om sex toppspelare med länsanknytning. Det gav en del intressant diskussion och jag kanske drar ett längre inlägg senare i veckan om just det.

Piteå har för övrigt också flyttat upp Glorie Packny, 21-årig anfallare, i A-laget.

***

I Kalix har Alex Öberg Koivumaa förlängt. Däremot lämnar Erik Höglin och Eric Juntti för IFK Umeå. Även Joel Waara lär missa det mesta av säsongen på grund av en besvärlig knäskada. Besked har också kommit att Filip Baudin, som tidigare presenterats som klar tar ett uppehåll.

***

Kiruna har gjort två spännande nyförvärv i form av Tobias Stridsman som återvänder efter en sejour i Sirius och Filip Daunfeldt som lämnar Boden. Det är två klassvärvningar på division 3-nivå och väldigt välbehövliga sådana. Klart är också att Hans "Haxxo" Stridsman är tillbaka som tränare.

***

Infjärden har gjort klart med Johanna Gustavsson och Agnes Namutosi. Dessutom värvas Frida Johansson in från Notviken. Hon kommer dock spela collegefotboll fram till maj och sedan ansluta till laget.

***

Slutligen lite Storfors också. Jakob Enoksson, Arvidsjaur, Simon Ekman, comeback, och Simon Jamehdar, Piteå, är klara för klubben. Dessutom provtränar just nu: Fredrik Marklund, Infjärden, André Sköld, Älvsbyn, Simon Alsenhag, Arvidsjaur. Jonathan Dahlberg, Älvsbyn, är aktuell för provträning men är just nu skadad.

Anton Olofsson

Två starka forwardsvärvningar

Luleå Några värvningar har vi att dela med oss av denna tisdag.

Vi börjar med Harads IF, nykomlingen i division 3, som det har varit ganska tyst om under sillyn. Där konstateras att duktige målvakten Björn Enbom Sundkvist är klar för ytterligare en säsong. Dessutom värvas Stefan Meyer och Nils Frisk in från Bodens BK. Den sistnämnde gjorde en succéhöst för två år sedan, men har haft en del skadebekymmer sedan dess och hade inte samma utveckling i fjol.

***

Anfallaren Linnea Tiensuu har gjort sitt val. Hon har skrivit på för Notviken. En riktig kvalitetsvärvning som kommer spotta in mål om hon får vara skadefri. Notas vann alltså dragkampen mot både Assi och Luleå SK om hennes underskrift.

***

En annan stark forwardsvärvning har Lillpite gjort. Joel Edström valde nämligen klubben. Det är en spelare som är på tok för bra för division 4 och det lär märkas i sommar. Storfors var ett hett alternativ också, men till slut föll alltså valet på Lillpite. Klubben har också presenterat Dmitri Sandström som i fjol vaktade kassen i Infjärden.

***

Enligt Piteå-Tidningens fotbollsblogg har Storfors förre mittback Viktor Asplund skrivit på för Hemmingsmark.

***

Slutligen också ett grattis till Johan Kalin, som jag själv hade förmånen att spela med i Bergnäset för en sisådär tio år sedan, som har blivit utsedd till förbundskapten i Nepal. Det blir en otroligt häftig upplevelse för den mycket sympatiske tränaren. 

Här hittar ni en längre intervju med Kalin om det nya uppdraget.

Anton Olofsson

Bygger Boden ett episkt monsteranfall?

Luleå Så kom nyheten som alla Bodenanhängare väntat på. Jack Serrant-Green har förlängt kontraktet. Det var av absoluta vikt att det skulle ske och vi får väl ta till det gamla ordspråket att den som väntar på något gott...

Det här innebär att BBK har ett helt annat läge att jobba ifrån. Man behöver inte söka med ljus och lykta efter den där naturlige målskytten och givna centrala anfallaren. Ändå är det precis den spelartypen som det nu surras om. Nämligen Tetteh Komey. Diskussioner har inletts mellan parterna kunde mina kollegor avslöja igår.

Tanken är naturligtvis hur kittlande som helst. Tänk Jack Green och Tetteh Komey i samma anfallspar. Vilken mardröm för alla backlinjer.

Det hade kunnat funka i en 4-4-2. Men jag är mer skeptisk om det passar i BBK:s 4-3-3-uppställning, som jag tror Tomas Eriksson ogärna släpper.

Som jag ser det konkurrerar i så fall Green och Komey om samma plats i elvan. För ingen av de två är en naturlig ytterforward. Där har man gärna Max Wårell-typen av spelare. Visst kan man ha en trea längst fram med Jack Green, Tetteh Komey och Precious Johnson, men det blir inte riktigt samma sak.

Det har varit en del negativt kring Tetteh Komey i bloggen senaste tiden. Jag vill förtydliga att mannen är ett monster på planen. Make no mistake. Tveklöst en av de bästa spelarna i länet i fjol. Otrolig på att göra mål, vinna närkamper och skapa lägen från ingenting. Matchvinnare. Men går hans spelstil ihop med Bodens filosofi? Jag ser inte det. Kan Tomas Eriksson få honom att underkasta sig systemet? Det är ett måste om man ska värva honom. Annars kommer det sluta med att BBK sitter med en av de mest överkvalificerade spelarna på bänken stora delar av säsongen.

Förutsatt att det blir någon värvning alltså.

Det gick ganska fort från det att bloggen dels hade uppgifter, men också citat från både Bodens och Piteås sportchef, att Tetteh Komey inte var på deras önskelista - till det att båda två helt plötsligt lämnade luckor för att det ändå kunde bli något. Utbud och efterfrågan. I slutändan är det en spelare som det är svårt att tacka nej till.

***

Tejan Bah har skrivit på för Piteå IF. Mittfältaren var på provspel tidigare och imponerade tillräckligt för att få ett kontrakt. Verkar av vitsorden framförallt vara en defensivt stark innermittfältare med hög arbetskapacitet.

***

Storfors har kontrakterat ett par till spelare. Rör sig om Erik Berglund, Martin Forssell, Simon Renberg och Johan Nyström.

***

Luleå SK presenterar lite nyheter på instagram. Backen/mittfältaren Sebastian Stenman har förlängt med klubben, däremot lämnar målvakten Mattias Hofling och försvararen Rasmus Nilsson.

***

LSK:s damer har flyttat upp Janina Bramberg och Emmeli Larsson i A-laget.

Anton Olofsson

Notviken nära värvning av konkurrent

Luleå En nyhet som bloggen har glömt att skriva om senaste veckan är att Notviken är på väg att göra en bra värvning från Storfors. Enligt mina uppgifter är vänsterbacken Marcus Eriksson mycket nära övergång.

***

När vi ändå är inne på backar: Frida Jacobsson har förlängt med Assi IF. 13 spelare finns nu i truppen. Lite för tidigt ännu att börja betygsätta något eftersom det är flera spelare som står utan kontrakt från fjolårstruppen. Att få kvar Emelie Helmvall och Lina Henriksson ser jag som väldigt viktigt. Backlinjen är starkaste lagdelen i dagsläget. Där har man det framförallt väl ställt på kanterna. En mittback till in (Frida Björck?) så skulle man kunna stänga butiken i den lagdelen. Däremot finns det ett behov av mittfältare och framförallt anfallare. En backupmålvakt till nye Lauren Watson bör också vara med på listan. Där tycker jag dock inte att man ska satsa på en till "dyr" målvakt. Bättre då att ha en lovande målvakt, som får agera reserv hela säsongen men som man litar på om en skada skulle uppstå. Kanske inte helt lätt att hitta, men i en optimal värld fördelar man resurserna bäst på det viset.

***

Piteåkillen Simon Marklund, senast i Åtvidaberg, provspelar just nu med GIF Sundsvall. Ett Sundsvall som alltså förstärkt med Andreas Pettersson som assisterande tränare till den här säsongen. Blivande Norrbottenskoloni?

Anton Olofsson

Betyg på IFK Luleås silly season

Luleå Det var lite kul att betygsätta Bodens värvningsarbete så jag tänker att vi tar ett liknande grepp på IFK Luleå idag. En klubb som faktiskt aviserat att man är klar vad gäller etablerade spelare. Eventuellt kan det finnas plats för någon talang.

Så här har värvningsarbetet varit:
In: Arish Nouri, Max Wårell, Simon Gustavsson, Patrik Pettersen, Assam Yassine, Anton Olofsson, Karl Åberg.
Ut: Emil Johansson, Tetteh Komey, Anton Andersson, Bamba Sama N'Gamb, Andrea Kimpala, Ethany Mahoto, Tobias Pettersson.


Målvakter: Plus/minus noll. Inget ut, inget in.

Backar: Minus. Det går såklart att vrida och vända på spelares positioner, men om vi konstaterar att Emil Johansson enligt de flesta tyckare är Norrbottens bästa mittback så är det såklart ett tapp. Sen är det inte säkert att han hade använts där ändå. Simon Gustavsson är talangfull men inte på samma nivå som Johansson. Fanns dock redan ett överflöd på backar så tappet hade kunnat kännas värre.

Mittfältare: Plus. Här leker jag med tanken att enbart Arish Nouri, av de etablerade värvningarna, kommer användas som en traditionell mittfältare. Han blir en jätteförstärkning centralt på mitten och bidrar med något som saknades i fjol. Passningsfot och spelförståelse av högsta kvalitet. Tappen är marginella i sammanhanget. Varken Andrea Kimpala eller Ethany Mahoto övertygade nog för att vara givna i en startelva i fjol. 

Anfallare: Plus. Såklart inte helt lätt att bedöma, men min känsla är att Pettersen, Wårell och Yassine (som jag tror kommer spela anfallare allihopa) väger över tappen av Komey, N'Gamb och Andersson. Gissningsvis kommer målskyttet spridas ut betydligt mer än i fjol då Komey var det enda egentliga hotet. Jag har en liten farhåga för att de tre nyförvärven ska påminna lite för mycket om varandra. Det finns ingen given boxspelare eller target - men jag tror det kan bli bra ändå. Alla tre har fint flyt med bollen och gillar att ta löpningar. Det kommer vara en betydligt mer aktiv anfallstrio, sen får det visa sig om den är effektivare. Allt hänger på vilken kemi det blir.

Om jag har förstått saken rätt talar mycket för att IFK Luleå kommer spela en 3-4-3-uppställning. I så fall tänker jag mig att en elva kan se ut så här:

Tomas Adell
Fredrik Lundgren - William Olausson - Joe Massey
Martin Oscarsson - Arish Nouri - Islam Burman - Isak Abrahamsson
Patrik Pettersen - Max Wårell - Assam Yassine

Den elvan är riktigt stark, samtidigt är det ganska ungt på bänken. Uppstår skador eller liknande på nyckelpositioner är det upp till bevis för talanger. Överlag tycker jag att IFK har värvat ganska smart och gjort vettiga byten. Hur bra Emil Johansson än är så var det ett kolossalt överflöd att ha honom på mittfältet. Att då få in Arish Nouri på den positionen, som har tydligare spetskvaliteter offensivt, är ett uppköp vad gäller det centrala mittfältet och vad IFK kommer att få ut där. Max Wårell tycker jag är en bättre och mer användbar spelare än vad Bamba Sama N'Gamb och Andrea Kimpala var, och jämförelsen mellan Pettersen och Komey har jag redan varit inne på i ett tidigare blogginlägg. 

Anton Olofsson

Plus och minus på Bodens värvningar

Luleå Bodens BK har gjort klart med Precious Johnson de närmaste två säsongerna. Då kan vi konstatera att det finns besked om i princip alla spelare från fjolårets succésäsong. Alla utom Jack Green, där klubben fortfarande har förhoppningar om en förlängning men väntar på besked från engelsmannen.

Hur har sillyn varit då hittills?

In: Simon Lundberg, Simon Bandh, Henrik Drugge, Emil Johansson, Felix Gustavsson, Johan Zakariasson. 
Ut: Arish Nouri, Max Wårell, Filip Daunfeldt, Jens Resin, Erik Torstensson.

Något sådant ser det ut. Sen har ytterligare ett par spelare försvunnit som hade mindre roller i lagets uppflyttning. Så här sammanfattar jag det hittills.

Målvakter: Plus/minus noll. Två mer beprövade keeprar lämnar för två väldigt talangfulla sådana. Jag ser inte att det har blivit sämre och jag ser inte heller att det är givet bättre. Däremot tror jag det finns en stor potential i den här uppsättningen.

Backar: Stort plus. Boden har ju egentligen bara tappat Filip Daunfeldt på backsidan (och i viss mån Max Nyqvist som missar halva säsongen). Men att få in Emil Johansson täcker de förlusterna med råge. Johanssons intåg innebär att Jakob Johansson-Inga kan flyttas ut på vänsterkanten på nytt och det i sig är också en förstärkning på den positionen. Så dels ett plus i att få in IFK-spelaren, men också en ren bonus att kunna fylla på med Felix Gustavsson och Johan Zakariasson. Bakåt ser det ganska bra ut och numerären är i sin ordning. Sen är det såklart annat att möta division 1-anfallare.

Mittfältare: Minus. Arish Nouri har inte ersatts på något vis. Visst är Henrik Drugge oerhört talangfull och en smart värvning, men att han ska gå från division 4 till division 1 som 17-åring och leverera på en gång ser jag som en utopi. Zakariasson kan också användas på mitten, men jag ser inte honom heller som en ersättare för Nouris passningsfot. Jag anser att Boden behöver värva en mittfältare. Med namn som Willie Clemons, Zak Guerfi och Kevin Roberts står man inte helt lottlösa, men det är också lite naivt att tro att det inte behöver förstärkas.

Anfallare: Minus. Har inte hänt så mycket mer än att duktige Max Wårell dragit. Det är en spelare som hade varit nyttig att ha kvar. Det här ser jag som BBK:s svagaste lagdel just nu, särskilt som det är frågetecken kring Jack Green. Vem ska göra målen? Just nu är Precious Johnson dundergiven i en startelva och jag tycker att det ska vara gränsfall att han ska starta i division 1. Det talar en del om att det saknas pjäser längst fram. Stannar Green så behövs det minst en ytterforward. Lämnar Green ser det jättekämpigt ut.

Så här ser min Bodenelva ut i dagsläget:

Simon Bandh/Simon Lundberg
Erik Stenberg - Emil Johansson - Felix Gustavsson - Jakob Johansson-Inga
Johan Zakariasson - Kevin Roberts - Zak Guerfi
Precious Johnson - Willie Clemons - Elias Öhman

***

Notvikens IK meddelar att Bella Peruzzaro stannar i klubben. Dessutom har Sally Samuelsson skrivit på för laget.

***

Tobias Stridsman blir ny tränare för Kirunas damlag, som assisterande får han Hanne Smedkvist. Assisterande i herrlaget (till Hans Stridsman) blir Magnus Skogfält

Inte ofta man ser en 19-åring, som spelar i herrlaget, bli tränare för damlaget. Häftigt!

***

Bloggen skrev tidigare att Jonatan Dahlberg och Andre Sköld har provtränat med Storfors. Nu berättar Piteå-Tidningens fotbollsblogg att spelarna har bestämt sig. Det blir ingen övergång utan en fortsättning i Älvsby IF.

ÄIF har flyttat upp fyra spelare till A-laget: Marcus Lundgren (målvakt), Anton Häggström, William Forsberg och Kevin Wållberg.

Anton Olofsson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar