Logga in
Logga ut

Anton Olofsson

Sillybloggen

Fotbollsbloggen gör ett omtag och satsar enbart silly season. Hädanefter blir det bara rykten och övergångar från den norrbottniska fotbollen. Anton Olofsson, 29, sitter bakom tangentbordet och levererar länets mest initierade läsning.

Tips mottages väldigt tacksamt.

Mejl: anton.olofsson@norrbottensmedia.se
Twitter: @antonolofsson89

Tillsammans gör vi det här till något riktigt bra! 

Därför prioriteras inte Komey

Luleå I skymundan, åtminstone för mig, har Notvikens damer bytt hemsida där det har presenterats ett gäng nyheter sedan mitten på december. Bättre sent än aldrig, så här rekapituleras allt:

Anna Nilsson, Hanna Hellander, Jennifer Lindgren, Alva Rosén, Felicia Karlsson, Emma Rierstam, Marika Bäck och Klara Grahn har förlängt sina avtal med klubben. De fyra första har klubben redan presenterat vid ett tillfälle, men gjorde det alltså en gång till. Som ni kanske minns presenterades också en sådan som Sofie Benzler tidigare som klar, för att sedan skriva på för LSK.

Michaela Sundström värvas också tillbaka efter fyra år i USA där hon spelat med U.N.G Soccer.

***

Ernestina Abambila, landslagsspelare för Ghana, förstärker Assi IF. 20-årig innermittfältare som nog varken jag eller särskilt många andra i Norrbotten vet vad hon går för. Har dock spelat i vitryska mästaren FC Minsk och har rutin från Champions League. Det låter naturligtvis positivt. Ska bli spännande att följa.

***

Den stora målskytten Joel Edström lämnar Piteå IF. Enligt mina uppgifter ligger Storfors väldigt bra till för en övergång och han har redan provtränat där. Piteå-Tidningens fotbollsblogg nämner också Lillpite som en tänkbar adress.

Det är många mål som ska ersättas. Jag tycker Edström hade en väldigt bra första halva av säsongen för att sedan kallna totalt mot slutet och inte vara lika delaktig i spelet heller. Överlag måste ändå sägas att 34 mål på 50 matcher i division 2 var ett starkt facit för en spelare som tog klivet från lägre division.

***

Kan då Tetteh Komey vara en tänkbar ersättare? Nej, inte om man frågar sportchef Jens Hedström som säger att ghananen inte finns med på deras lista. Det känns väldigt ovisst var vi kommer se Komey nästa säsong. Förhandlingen har strandat med IFK Luleå som ville sänka hans lön. Hela budgeten är lägre än i fjol och som jag har förstått saken valde man istället att satsa på att få hem en spelare som Patrik Pettersen.

Det är såklart ett inte helt okontroversiellt beslut. Tetteh Komey är en spelare du vet att du får 20 mål av under en säsong, och han skapar det mesta på egen hand och mot alla olika typer av motstånd.

Ändå meddelar IFK Luleå, Piteå IF och Bodens BK att det inte är en spelare som man vill kontraktera. Trots anfallsbrist i både PIF och BBK.

Varför undrar ni? 

Hur många mål Komey än kan göra under en säsong så är det så att en startelva med honom på topp måste underkasta sig en taktik som passar hans spelstil. Komey tar i princip inga löpmeter bakåt i planen och även om han är fantastisk på att skapa chanser själv så är han faktiskt nästan bättre på det än att skapa tillsammans med medspelare. Det blir helt enkelt en offensiv som kretsar helt och hållet kring hans närvaro och hur han spelar. Jämför då med en sådan som Jack Green i Boden som verkligen höjde sina lagkamrater, tog ett stort defensivt jobb, bidrog på flera olika sätt i offensiven, samt var dödlig i boxen så får du en mycket mer komplett spelare. Dessutom en viss skillnad på ödmjukhet mellan de två. Flera personer i olika klubbar har vittnat om att Komey kanske inte är den som höjer ribban på träningar och går i bräschen där med sitt sätt att vara.

De mindre bra bitarna kan såklart vägas upp av de positiva bitarna om det finns utrymme. Nu fanns inte det i IFK:s budget och då tycker jag att en sådan som Patrik Pettersen är en spelare man hellre ska satsa på.

Själv riktade Komey en känga mot klubben och menade att de försökte utnyttja det faktum att han inte kan flytta ifrån sin son, och därför sänkte erbjudandet. Det resonemanget köper inte jag. Hade IFK Luleå velat behålla honom så pass gärna så hade erbjudandet varit bättre. Visst tror jag också att ledningen sitter och håller en liten tumme för att Komey ska ändra sig och faktiskt skriva på för en lägre lön - men faktum är att man har gjort ett ställningstagande att han inte prioriteras i truppen och att det är fritt fram för andra att plocka honom. Givetvis skulle inte klubben skambuda, med risk att tappa till Piteå, Boden, Skellefteå eller någon annan klubb, om man nu verkligen såg honom som den viktigaste spelaren i laget.

***

Målvakten Axel Drugge har förlängt med IFK Kalix.

***

Charlotte Forsberg är muntligt överens med Luleå SK om en övergång från Notviken. Det hela har varit på gång en längre tid och nu återstår bara pappersarbete.

Det pappersarbetet är för övrigt helt i hamn nu vad gäller Fanny Andersson, Tilda Angerud och Josefine Palmgren Mella, som LSK presenterat som muntligt klara tidigare.

Anton Olofsson

Bygger Boden ett episkt monsteranfall?

Luleå Så kom nyheten som alla Bodenanhängare väntat på. Jack Serrant-Green har förlängt kontraktet. Det var av absoluta vikt att det skulle ske och vi får väl ta till det gamla ordspråket att den som väntar på något gott...

Det här innebär att BBK har ett helt annat läge att jobba ifrån. Man behöver inte söka med ljus och lykta efter den där naturlige målskytten och givna centrala anfallaren. Ändå är det precis den spelartypen som det nu surras om. Nämligen Tetteh Komey. Diskussioner har inletts mellan parterna kunde mina kollegor avslöja igår.

Tanken är naturligtvis hur kittlande som helst. Tänk Jack Green och Tetteh Komey i samma anfallspar. Vilken mardröm för alla backlinjer.

Det hade kunnat funka i en 4-4-2. Men jag är mer skeptisk om det passar i BBK:s 4-3-3-uppställning, som jag tror Tomas Eriksson ogärna släpper.

Som jag ser det konkurrerar i så fall Green och Komey om samma plats i elvan. För ingen av de två är en naturlig ytterforward. Där har man gärna Max Wårell-typen av spelare. Visst kan man ha en trea längst fram med Jack Green, Tetteh Komey och Precious Johnson, men det blir inte riktigt samma sak.

Det har varit en del negativt kring Tetteh Komey i bloggen senaste tiden. Jag vill förtydliga att mannen är ett monster på planen. Make no mistake. Tveklöst en av de bästa spelarna i länet i fjol. Otrolig på att göra mål, vinna närkamper och skapa lägen från ingenting. Matchvinnare. Men går hans spelstil ihop med Bodens filosofi? Jag ser inte det. Kan Tomas Eriksson få honom att underkasta sig systemet? Det är ett måste om man ska värva honom. Annars kommer det sluta med att BBK sitter med en av de mest överkvalificerade spelarna på bänken stora delar av säsongen.

Förutsatt att det blir någon värvning alltså.

Det gick ganska fort från det att bloggen dels hade uppgifter, men också citat från både Bodens och Piteås sportchef, att Tetteh Komey inte var på deras önskelista - till det att båda två helt plötsligt lämnade luckor för att det ändå kunde bli något. Utbud och efterfrågan. I slutändan är det en spelare som det är svårt att tacka nej till.

***

Tejan Bah har skrivit på för Piteå IF. Mittfältaren var på provspel tidigare och imponerade tillräckligt för att få ett kontrakt. Verkar av vitsorden framförallt vara en defensivt stark innermittfältare med hög arbetskapacitet.

***

Storfors har kontrakterat ett par till spelare. Rör sig om Erik Berglund, Martin Forssell, Simon Renberg och Johan Nyström.

***

Luleå SK presenterar lite nyheter på instagram. Backen/mittfältaren Sebastian Stenman har förlängt med klubben, däremot lämnar målvakten Mattias Hofling och försvararen Rasmus Nilsson.

***

LSK:s damer har flyttat upp Janina Bramberg och Emmeli Larsson i A-laget.

Anton Olofsson

Notviken nära värvning av konkurrent

Luleå En nyhet som bloggen har glömt att skriva om senaste veckan är att Notviken är på väg att göra en bra värvning från Storfors. Enligt mina uppgifter är vänsterbacken Marcus Eriksson mycket nära övergång.

***

När vi ändå är inne på backar: Frida Jacobsson har förlängt med Assi IF. 13 spelare finns nu i truppen. Lite för tidigt ännu att börja betygsätta något eftersom det är flera spelare som står utan kontrakt från fjolårstruppen. Att få kvar Emelie Helmvall och Lina Henriksson ser jag som väldigt viktigt. Backlinjen är starkaste lagdelen i dagsläget. Där har man det framförallt väl ställt på kanterna. En mittback till in (Frida Björck?) så skulle man kunna stänga butiken i den lagdelen. Däremot finns det ett behov av mittfältare och framförallt anfallare. En backupmålvakt till nye Lauren Watson bör också vara med på listan. Där tycker jag dock inte att man ska satsa på en till "dyr" målvakt. Bättre då att ha en lovande målvakt, som får agera reserv hela säsongen men som man litar på om en skada skulle uppstå. Kanske inte helt lätt att hitta, men i en optimal värld fördelar man resurserna bäst på det viset.

***

Piteåkillen Simon Marklund, senast i Åtvidaberg, provspelar just nu med GIF Sundsvall. Ett Sundsvall som alltså förstärkt med Andreas Pettersson som assisterande tränare till den här säsongen. Blivande Norrbottenskoloni?

Anton Olofsson

Betyg på IFK Luleås silly season

Luleå Det var lite kul att betygsätta Bodens värvningsarbete så jag tänker att vi tar ett liknande grepp på IFK Luleå idag. En klubb som faktiskt aviserat att man är klar vad gäller etablerade spelare. Eventuellt kan det finnas plats för någon talang.

Så här har värvningsarbetet varit:
In: Arish Nouri, Max Wårell, Simon Gustavsson, Patrik Pettersen, Assam Yassine, Anton Olofsson, Karl Åberg.
Ut: Emil Johansson, Tetteh Komey, Anton Andersson, Bamba Sama N'Gamb, Andrea Kimpala, Ethany Mahoto, Tobias Pettersson.


Målvakter: Plus/minus noll. Inget ut, inget in.

Backar: Minus. Det går såklart att vrida och vända på spelares positioner, men om vi konstaterar att Emil Johansson enligt de flesta tyckare är Norrbottens bästa mittback så är det såklart ett tapp. Sen är det inte säkert att han hade använts där ändå. Simon Gustavsson är talangfull men inte på samma nivå som Johansson. Fanns dock redan ett överflöd på backar så tappet hade kunnat kännas värre.

Mittfältare: Plus. Här leker jag med tanken att enbart Arish Nouri, av de etablerade värvningarna, kommer användas som en traditionell mittfältare. Han blir en jätteförstärkning centralt på mitten och bidrar med något som saknades i fjol. Passningsfot och spelförståelse av högsta kvalitet. Tappen är marginella i sammanhanget. Varken Andrea Kimpala eller Ethany Mahoto övertygade nog för att vara givna i en startelva i fjol. 

Anfallare: Plus. Såklart inte helt lätt att bedöma, men min känsla är att Pettersen, Wårell och Yassine (som jag tror kommer spela anfallare allihopa) väger över tappen av Komey, N'Gamb och Andersson. Gissningsvis kommer målskyttet spridas ut betydligt mer än i fjol då Komey var det enda egentliga hotet. Jag har en liten farhåga för att de tre nyförvärven ska påminna lite för mycket om varandra. Det finns ingen given boxspelare eller target - men jag tror det kan bli bra ändå. Alla tre har fint flyt med bollen och gillar att ta löpningar. Det kommer vara en betydligt mer aktiv anfallstrio, sen får det visa sig om den är effektivare. Allt hänger på vilken kemi det blir.

Om jag har förstått saken rätt talar mycket för att IFK Luleå kommer spela en 3-4-3-uppställning. I så fall tänker jag mig att en elva kan se ut så här:

Tomas Adell
Fredrik Lundgren - William Olausson - Joe Massey
Martin Oscarsson - Arish Nouri - Islam Burman - Isak Abrahamsson
Patrik Pettersen - Max Wårell - Assam Yassine

Den elvan är riktigt stark, samtidigt är det ganska ungt på bänken. Uppstår skador eller liknande på nyckelpositioner är det upp till bevis för talanger. Överlag tycker jag att IFK har värvat ganska smart och gjort vettiga byten. Hur bra Emil Johansson än är så var det ett kolossalt överflöd att ha honom på mittfältet. Att då få in Arish Nouri på den positionen, som har tydligare spetskvaliteter offensivt, är ett uppköp vad gäller det centrala mittfältet och vad IFK kommer att få ut där. Max Wårell tycker jag är en bättre och mer användbar spelare än vad Bamba Sama N'Gamb och Andrea Kimpala var, och jämförelsen mellan Pettersen och Komey har jag redan varit inne på i ett tidigare blogginlägg. 

Anton Olofsson

Plus och minus på Bodens värvningar

Luleå Bodens BK har gjort klart med Precious Johnson de närmaste två säsongerna. Då kan vi konstatera att det finns besked om i princip alla spelare från fjolårets succésäsong. Alla utom Jack Green, där klubben fortfarande har förhoppningar om en förlängning men väntar på besked från engelsmannen.

Hur har sillyn varit då hittills?

In: Simon Lundberg, Simon Bandh, Henrik Drugge, Emil Johansson, Felix Gustavsson, Johan Zakariasson. 
Ut: Arish Nouri, Max Wårell, Filip Daunfeldt, Jens Resin, Erik Torstensson.

Något sådant ser det ut. Sen har ytterligare ett par spelare försvunnit som hade mindre roller i lagets uppflyttning. Så här sammanfattar jag det hittills.

Målvakter: Plus/minus noll. Två mer beprövade keeprar lämnar för två väldigt talangfulla sådana. Jag ser inte att det har blivit sämre och jag ser inte heller att det är givet bättre. Däremot tror jag det finns en stor potential i den här uppsättningen.

Backar: Stort plus. Boden har ju egentligen bara tappat Filip Daunfeldt på backsidan (och i viss mån Max Nyqvist som missar halva säsongen). Men att få in Emil Johansson täcker de förlusterna med råge. Johanssons intåg innebär att Jakob Johansson-Inga kan flyttas ut på vänsterkanten på nytt och det i sig är också en förstärkning på den positionen. Så dels ett plus i att få in IFK-spelaren, men också en ren bonus att kunna fylla på med Felix Gustavsson och Johan Zakariasson. Bakåt ser det ganska bra ut och numerären är i sin ordning. Sen är det såklart annat att möta division 1-anfallare.

Mittfältare: Minus. Arish Nouri har inte ersatts på något vis. Visst är Henrik Drugge oerhört talangfull och en smart värvning, men att han ska gå från division 4 till division 1 som 17-åring och leverera på en gång ser jag som en utopi. Zakariasson kan också användas på mitten, men jag ser inte honom heller som en ersättare för Nouris passningsfot. Jag anser att Boden behöver värva en mittfältare. Med namn som Willie Clemons, Zak Guerfi och Kevin Roberts står man inte helt lottlösa, men det är också lite naivt att tro att det inte behöver förstärkas.

Anfallare: Minus. Har inte hänt så mycket mer än att duktige Max Wårell dragit. Det är en spelare som hade varit nyttig att ha kvar. Det här ser jag som BBK:s svagaste lagdel just nu, särskilt som det är frågetecken kring Jack Green. Vem ska göra målen? Just nu är Precious Johnson dundergiven i en startelva och jag tycker att det ska vara gränsfall att han ska starta i division 1. Det talar en del om att det saknas pjäser längst fram. Stannar Green så behövs det minst en ytterforward. Lämnar Green ser det jättekämpigt ut.

Så här ser min Bodenelva ut i dagsläget:

Simon Bandh/Simon Lundberg
Erik Stenberg - Emil Johansson - Felix Gustavsson - Jakob Johansson-Inga
Johan Zakariasson - Kevin Roberts - Zak Guerfi
Precious Johnson - Willie Clemons - Elias Öhman

***

Notvikens IK meddelar att Bella Peruzzaro stannar i klubben. Dessutom har Sally Samuelsson skrivit på för laget.

***

Tobias Stridsman blir ny tränare för Kirunas damlag, som assisterande får han Hanne Smedkvist. Assisterande i herrlaget (till Hans Stridsman) blir Magnus Skogfält

Inte ofta man ser en 19-åring, som spelar i herrlaget, bli tränare för damlaget. Häftigt!

***

Bloggen skrev tidigare att Jonatan Dahlberg och Andre Sköld har provtränat med Storfors. Nu berättar Piteå-Tidningens fotbollsblogg att spelarna har bestämt sig. Det blir ingen övergång utan en fortsättning i Älvsby IF.

ÄIF har flyttat upp fyra spelare till A-laget: Marcus Lundgren (målvakt), Anton Häggström, William Forsberg och Kevin Wållberg.

Anton Olofsson

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar