Logga in
Logga ut

Bilder från förr

Bilder från förr

Klichéprojektet är ett samarbetsprojekt mellan Luleå kommuns Arbetsmarknads-förvaltning, Luleå Stadsarkiv och Norrbottens Minne. Målet är att skapa en databas av Norrbottens-Kurirens tryckklichéer, foton och negativ med tillhörande artiklar från åren 1920-1970. Ur det pågående arbetet bloggar vi om stort och smått ur Norrbottens historia.

Något för darwinister? Antnäs, 11 september 1970

Luleå

Något för darwinister?

Det här är en potatis men en alldeles speciell sådan. Det kommer faktiskt inte från själavandringens Indien även om man kunde förledas tro det. Både sälhuvudet och ”neanderthalansiktet” längst ner till vänster framträder klart, svårare är det att se vad de övriga utväxterna liknar. Den smått fantastiska skapelsen har hittats av herr Lennart Larsson, Antnäs.                                                               

Barnshög vajar potatisblasten i Notviken, Luleå, 7 augusti 1976

Barnshög vajar potatisblasten bland annat i Notviken, Luleå. Där mäter den drygt 1,5 meter. I varje fall hos Fritz Johansson. Det måste vara något åt rekordhållet tycker Birgitta 6, och Göran Rönnbäck, 8, som Kurirens fotograf Alf Lindberg fann gömda i denna ovanliga djungel.

Skördekatastrof i Norrbotten 19 augusti 1964

SKÖRDEKATASTROF I LÄNET

Nattfrosten dödade korn och potatis

Det kommer att bli en skördekatastrof i Norrbotten i år. Den allt för tidiga nattfrosten har bränt sönder potatisblasten och kornet som i år satts på betydligt större areal än tidigare kommer att gråna till om några dagar. Man räknar med förluster på miljoner och åter miljoner kronor. Och det är inte bara kustlandet i Norrbotten som drabbats, samma dystra tongångar hörs också från Västerbotten.

På bilden demonstrerar hemmansägare Hugo Carlsson hur illa frosten gått åt potatisen.

"Kamel-potatis" från Skurholmen i Luleå 1970

”KAMEL-POTATIS”

POTATISAR som liknar något annat än potatis, det får vi aldrig nog av på tidningarna. Som till exempel häromdagen då fru Astrid Skog från Skurholmen i Luleå tittade upp på huvudredaktionen Liknar den inte en kamel…? Undrade hon.

Hur blir det om några år? Bil till foten av Kebnekajse. April 1970

Hur blir det om några år? Bil till foten av Kebnekajse.

Det var väl STF:s legendariske fjällintendent Nils ”jägaren” Fröling som sade det rent ut: - en väg till Kebenekajse – den får byggas över min döda kropp! Det är många som håller med honom. Arkitekten Tore Abrahamsson exempelvis. Det var han som i fjol skrev den uppmärksammade boken ”Kebenekajse”. Och som presenterade det så omdiskuterade förslaget att göra hela Kebneområdet till nationalpark. Boken avslutade han så här : - Längre än till Nikkaluokta får vägen under inga förhållanden dras.

Bildtext: Mardrömsbilden. Den här bilden är det många som helst av allt vill slippa se. Bilar vid Kebnekajses fot är för de rättrogna fjällturisterna en styggelse. Vissa år kommer man fram till Kebnekajse med bil även utan väg.                        

Redaktionella bloggar

Läsarbloggar